Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит3333444.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

38. Склад-ня договорів на пров-ня а-ту.

Згідно з нац.нормативом А.№4, який затверджений АПУ договір на провед-ня А.є осн.док-том, що засвідч.факт досяг-ня домовл-ті між замов-ком та виконавцем про провед-ня ауд.перевірки. Він засвідчує, що сторони дійшли згоди з усіх пунктів, обумовл-х у ньому.

Уклад-ня договору відбув-ся шляхом обміну листами між ауд-ром і клієнтом. Лист ауд-ра засвідч.його згоду з поставленим завд-ням, які слід вирішити при пров-ні А.клієнта. Після обміну листами та на їх основі склад-ся договір на провед-ня А. Ці листи мають бути невід’ємною склад.частиною або додатком до договору, якщо це буде обум-но умовами договору. Зміст договору на провед-ня А.може бути різним залежно від конкр.обставин. Проте існує ряд моментів, які в будь-якому вип-ку повинні знайти відобр-ня у договорі. Проте, обов’язково у договорі мають бути:

1.Мета А.

2.Масштаб А., вкл-чи посилання на діюче закон-во.

3.Нормативи, обсяг та глибина перевірки

4.Процедури перевірки. Можл-ть доступу до будь-яких записів, докум-ції та ін.інф-ції, що міст.у зв’язку з А.

5.Відпов-ть керів-ва п-ва, яка передб.за надану інф-цію ауд-рам.

6.Умови відпов-ті:

-угоди, які стос.провед-ня А.

-угоди, які стос.залуч-ня та перевірки ін.ауд-рів і фахівців з ін.галузей для виріш-ня питань, що віднос-ся до А.

-угоди, які стос.залуч-ня та перевірки внутр.ауд-рів та ін.персоналу клієнта

-порядок рорзрах-ків за викон-ня робіт з А.

-будь-які можл-ті обмеж-ня ауд.зобов-ня

Стр-ра договору.

Детальна стр-ра м/б різна, проте його форма в цілому повинна відпов-ти заг.прийнятій в Укр.формі склад-ня договорів. У преамбулі договору після зазначень назви та № договору, місця і дати його підпис-ня, повинні бути наведені назви сторін, які склали договор: замовник, виконавець, прізвища посад.осіб, що підписали договір – з кожної сторони. У розділі Предмет договору вказ-ся назва ауд.послуги, мета А. і масштаб. У розділі зобов-ня сторін – перелік та хар-ка зобов-нь, які бере на себе кожна сторона. У розділі порядок здав-ня і прийм-ня робіт – перелік, хар-ка, послідов-ть процедур, які викон-ся сторонами при передачі рез-тів роботи, а також умови і порядок оформл-ня відмови замовника прийнятого викон-ня роботи. У розділі термін викон-ня робіт – трив-ть роботи, дати початку та закінч-ня цієї роботи. У розділі в-ть робіт та порядок розрах-ку вказ-ся відом-ті про розмір та порядок виплати винагороди за викон-ня робіт. У розділі відпов-ть сторін – умови відпов-ті кожної сторони (які саме вип-ки тягнуть настання відпов-ті і в якому вигляді передб.відпов-ть). Доцільно також обумовити аспекти, за якими кожна сторона не несе відпов-ть. В умовах відпов-ті замовника мають бути полож-ня:

1.Відпов-ть за достовір-ть наданої ауд-рами інф-ції

2.Відпов-ть за виявлені відх-ня та поруш-ня за фін.рез-том та звіт-ть по них.

3.Відпов-ть у випадку невикон-ня рекомендацій ауд-ра.

4.Відпов-ть за невикон-ня зобов-нь, прийому та сплати винагороди за роботу.

5.Інші

Умови відпов-ті виконавця:

1.Відпов-ть за якість виконаних робіт

2.Відпов-ть за дотрим-ня термінів робіт

3.Відпов-ть за дотрим. принципів А.при викон-ні робіт

4.Інше

У розділі термін дії договору – вказівка про дату початку та закінч-ня дії договору. У розділі реквізити сторін – юр.адреси, платіжні реквізити кожної сторони. У розділі особливі умови – питання, які на думку замов-ка і викон-ця необх.обумовити і які не знайшли відобр-ня в попер.розділах договору.

1.Питання про те, що в залеж-ті від рівня суттєвості перевірки та ін.притаманних А.обмежень існує можл-ть і йм-ть того, що навіть суттєві помилки при аудиті можуть бути не виявлені.

2.Умови відмови викон-ця від продовж-ня робіт на будь-якому етапі викон-ня

3.Порядок розв’яз-ня суперечок по даному договору

4.Посил-ня умови продовж-ня терміну викон-ня робіт тощо.

39. А-т в умовах комп`ютерного сер-ща.

У відп-ті з норм-вом №30 опис-ся м-ди аудиту за доп.комп’ютерів і зокрема:

1.Прогр.забезп-ня к-лю (ПЗК) і дані тесту, які викор.для забезп-ня завдань к-лю

ПЗК склад-ся з комп’ют.програм, які викор.ауд-ром як частина процедур перевірки, які обробляють дані к-лю і тесту с-ми обліку об’єктів аудиту. ПЗК може являти собою пакет програм або окремі програми і незал.від джерела виник-ня ПЗК ауд-р повинен довести можливе їх викор-ня для провед-ня перевірки. ПЗК м/б підготовлено безпосер.ауд-ром або напсисано за доп.програміста.

Програми можуть викор-ся як високоеф-й рахівний інструм-т. До цих програм можуть внос-ся зміни відпов.до вимог, які виник-ть з особл-тей обліку клієнта. Перевірка м-дом тестування даних викор-ся під час порцедур к-лю. Отриману вибірку вводять в ЕОМ і роблять порів-ня. Викор-ня ПЗК може обмеж-сь тесув-ням окр.розділів. Пр:аналіт.огляд процедур для незвич-х випадків і помилок, тести на відпов-ть прогр.засобів і с-м упр-ня та обліку. Кожен ауд-р, що починає аудит у сер-щі ЕОМ, пов.мати досвід роботи з технікою, яка виконує розрах-ки, або він повинен залучити спец-стів і делегувати їм частину ф-цій. Ауд-р повинен знати ЕОД, щоб спланувати.ю виконати і реаліз-ти рез-ти МАСК. Він пов.також знати труднощі аналізу без викор-ня ЕОМ. Значна більш-ть комп’ютеріз-х с-м БО виконує дії, які неможливо візуально прослідкувати. Перед пров-ням аудиту визнач-ть еф-ть – час, який викор-ся для порцесу план-ня, розробки, викон-ня й оцінки МАСК, тех.огляд і допомога в < терміну викон-ня робіт. Ауд-р повинен корист-ся порцесом викор-ня програм МАСК і таке керів-во забезп-ть йому правильне викон-ня процедур порграм, отрим-ня доказів, що програма працює у відп-ті з спеціаліз-ною деталізацією, причому стандарти роб док-тів і процедур для МАСК по відпов-ті

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]