Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит3333444.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

30. Перспективи розвитку а-ту в Україні.

Входження ек-ки Укр. в ринок – процес складний і суперечливий

В сучасних умовах, коли налагоджуванню ек-них зв’язків між підприємствами часто перешкоджає відсутність довіри партнерів один до одного, дуже гостро проявляється потреба в достовірній ек-ній інф-ції, в якій зацікавлені всі учасники госп-го оборота.

Т.ч. з’явилась гостра необхідність проведення незалежного контроля. В останній час почало розвиватись незалежне аудиторство – провідна форма зовнішнього фінансового контроля.

Ринкова ек-ка ставить перед підприємцями, незалежно від форм власності і господарювання запитання: яку прод. необхідно випускати і в якому обсязі, щоб мати найбільший прибуток; наскільки ця продукція буде конкурентноспроможною на ринку за якістю і с/б та ін. Відповідь на ці запитання власникам капіталу, який вони вклали у підпр-ку дія-ть, має дати незалежний аудиторський контроль. Це зумовлює появу нового напряму розвитку функцій внутрішнього і зовнішнього А-ту – прогнозного – як засобу активізації та оптимізації підпр-кої дія-ті в умовах формування і розвитку ринкових відносин.

Сфера А-кої дія-ті в сучасній практиці істотно розширилась за рахунок аудиторських послуг. Головна увага приділяється підвищенню ефективності системи управління підпр-вом і перш за все системі внутрішнього контроля. Системний підхід підготовив грунт для розвитку якісного А-ту, т.б. А-кі структури почали значно більше займатися консультаційною дія-тю, ніж безпосередньо А-том. Спеціалізовані А-кі фірми виконують наступні роботи:

- перевірку достовірності бух. зв-ті, законності і доцільності здійснених госп. операцій;

- аналіз фін.-госп. дія-ті;

- захист фінансових інтересів клієнтів;

- консультації з питань податків, ведення б\о і внутрішнього контроля;

- оцінку майна підпр-м у зв’язку з приватизацією і для ін. цілей;

- та ін.

Отже, значно розширився спектр супутних А-ту робіт і він має подальші перспективи розвитку в майбутньому.

Звичайно, ринок аудиторських послуг знаходиться в стадії зародження. Але існували обставини, які значно здержували його розвиток: аудиторство не було закріплено законодавчо; попит на аудиторські послуги був незначний.

Важливою умовою розвитку цивілізованого ринку А-ких послуг є відповідний рівень підготовки А-рів. В Укр. перш ніж займатись А-кою дія-тю всі фізичні особи повинні отримати сертифікат.

Про майбутнє А-ту робиться багато пропозицій і різних прогнозів. Але одне можна сказати впевнено, що незалежний аудиторський контроль в умовах формування ринкових відносин набуває функцій каталізатора зростання вир-ва конкурентно-спроможної прод. за якістю і кільк-тю для задоволення соц. і ек-х потреб населення.

Грунтуючись на досвіді ряда європейських країн з розвинутою ринковою ек-кою (Германії, Італії), можна зробити висновок про перспективність і достатню ємкість цього ринку, де споживачами послуг є малі і середні підпр-ва різних галузей ек-ки.

31. А-ке свідчення.

Для досягнення мети а-ту а-р повинен зібрати інф-ю - а-кі свідчення , які допоможуть йому обгрунтувати свою думку щодо достовір-ті фін-ї звіт-ті. А-кі свід-ня повинні відпов-ти наступним вимогам. Щодо якості: Достовірність- незалежність джерел інф-ції. Реальність- відповід-ть завданням а-ту, суттєвість, своєчасність. Щодо кіль-ті: Достовірність-обгрунтов-ть вибіркового дослідження.

Види а-х свідчень-1)випадгово почута інф-я.

2)Усні пояснення. 3) Письмові пояснення кер-ва. 4)Внутр-ня документ-я замов-ка. 5)Документ-ні підтв-ня третіх сторін. 6) Свідчення отримані безпосередньо а-ром. Усні свід-ня найменш надійні, а випадково почуті взагалі не приймаються до уваги. Найбільш надійними є свідчення, отримані в рез-ті вик-ня тестів безпосередньо а-ром і ним документовані.

Прийоми отримання а-х свід-нь: інспекція, спостереження, оптування, підрахунок, аналіз, вивчення. Інспекція- перевірка док-тів , що належать до госп. операцій та залишків на рах-х БО. Спост-ня -безпосер-нє візуальне спост-ня а-ра за процедурами, процесами, огляд цінностей, тощо. Опит-ня- усне чи письмове опит-ня компетентних осіб як на самому під-ві так і за його межами. Підтв-ня-отрим-ня письмових відповідей від треріх сторін щодо зд-ня певних госп-х операцій. Підрах-к- перевірка ариф-ї точності джерел інф-ції або вик-ня а-ром незалеж-х розр-ків. Аналіз-отрим-ня певних показ-ків і трендів роз-ку під-ва Вивчення -дослідж-ня док-тів, актів, певних записів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]