Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести і задачі педіатрія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
470.53 Кб
Скачать
  1. Розвинення інфаркту міокарду – це не типово для дітей цього віку.

Кровопостачання міокарду ще здійснюється «по розсипному» типу рівномірно численної кількістю судин.

Задача 2.

У здорової дитини 5 років діагностований функціональний шум. Які клінічні характеристики функціональних шумів? З чим пов’язане їх виникнення?

Функціональний систолічний шум

(неорганічний, акцидентальний)

Як правило, тихий, непостійний, недовгий (займає частину систоли)

Не пов'язаний з І тоном

Не проводиться за межі серця

Зменшується (зникає) у вертикальному положенні, після фізичного навантаження, під час вдиху

Найкраще вислуховується над легеневою артерією у дітей дошкільного віку, над верхівкою – у дітей шкільного віку

Функціональні шуми виникають в процесі формування серця, оскільки різні відділи серця зростають нерівномірно, що призводить до невідповідності між розмірами камер і отворів серця та судин. Крім того, виникає нерівномірність росту окремих стулок клапанів і хорд на тлі особливості нейро-ендокринної регуляції серця у дітей, що спричиняє тимчасову неспроможність функції змикання клапанів.

Задача 3.

У новонародженої дитини 3 днів артеріальній тиск 70/40 мм рт.ст.

Чому у новонародженої дитини низькі цифри тиску?

Це обумовлено меншою скоротливою здатністю серця, відносно більшим просвітом артерій і недостатнім розвитком еластичних волокон артерій

Задача 4.

У дитини 5 років при профілактичному обстеженні виявлено розщеплення II тону на a. pulmonalis. Дайте пояснення даному явищу. Проведіть диференційну діагностику між фізіологічним і патологічним розщепленням II тону.

Фізіологічне розщеплення II тону над легеневою артерією

Патологічне розщеплення II тону над легеневою артерією

Непостійне, вислуховується не на кожному ударі, зникає під час вдиху, у вертикальному положенні, після фізичного навантаження

Постійне, фіксоване, вислухову­ється під час вдиху та видиху, у горизонтальному та вертикаль­ному положенні, у стані спокою та після фізичного навантаження

Розщеплення II тону над легеневою артерією виникає внаслідок неодночасного закриття клапанів аорти і легеневої артерії. У дітей існує нерівномірність росту окремих стулок клапанів і хорд, особливість нейро-ендокринної регуляції серцево-судинної системи, що спричиняє тимчасову неспроможність функції змикання клапанів.

Задача 5.

У здорової дитини 3 місяців ЧСС 140 уд. за хвилину. Як розцінити дану частоту серцевих скорочень? З якіми анатомо-фізіологічними особливостями серцево-судинної системи може бути пов’язана тахікардія? Як фізіологічну тахікардію. Фізіологічна тахікардія як проява переважної дії симпатичної нервової системи у даному році при малої хвилинної емністі серця забезпечує потреби тканин організму у кісні і поживних речовинах.

Задача 6.

Хлопчику 7 років потрібно вимірити артеріальний тиск. Яких правил слід дотримуватись при вимірюванні?

1). Перед вимірюванням артеріального тиску, бажано протягом 1 години уникати фізичного навантаження, а безпосередньо перед вимірюванням дитина має посидіти в теплій кімнаті протягом кількох хвилин.

2). За 3 години до визначення артеріального тиску не рекомендується вживати кави чи чаю, а також приймати адреноблокатори і гіпотензивні препарати.

3). Мязи рук мають бути розслаблені, одежа не повинна стискувати руку, а ліктьова ямка повинна розташовуватися на рівні серця у якому би положенні не знаходився хворий ( лежачи, стоячи, сидячи).

4). Артеріальний тиск потрібно визначати принаймі тричі з проміжком не менш, аніж 2-3 хвилини, а потім розрахувати середне значення.

5). Для виключення впливу асиметрії аускультативних даних рекомендується вимірювати артеріальний тиск на обох руках.

6). Співвідношення окружності пневмокамери манжетки і окружності плеча (середня третина) повинно знаходитись в межах 0,47-0,55. Тільки при окружності плеча понад 15 см можна використовувати манжетку шириною 13 см, якою користуються у дорослих

7). Манжетку накладають на плечо на 2-3 см вище ліктьової ямки так, щоб можна було просунути під нею 1-2 пальці (пацієнта).

8). У дітей старшого віку систолічний артеріальний тиск потрібно реєструвати з появою тонів Короткова, а діастолічний – при їх зникненні. У дітей раннього віку діастолічний тиск визначають коли тони починають приглушуватись.

Задача 7.

У дитини з вродженою вадою серця відмічається ціаноз шкіри та слизових оболонок. Яка назва такого ціанозу? Який ще буває вид ціанозу? Пояснити їх походження.

У дитини центральний ціаноз, якій виникає внаслідок недостатнього насичення крові киснем у малому колі кровообігу. Ще буває периферичний ціаноз, повязаний з порушенням кровообігу, особливо венозного. Периферичний ціаноз ( акроціаноз) найбільш виражений у віддалених від серця ділянках ( пальці рук, ніг, кінчик носа, вушні раковини).

Задача 8. У здорової дитини 7 років у горизонтальному положенні відмічається слабка пульсація сосудів шиї. У вертикальному положенні вона зникає. Дайте пояснення: це фізіологічна чи патологічна пульсація і до якіх судин вона має відношення? Це фізіологічна пульсація. Незначна пульсація сонних артерій (упереди m.sternoclaidomastoideus ) може спостерігатися у здорової дитини, які лежать горизонтально. Пульсація яремних вен на шиї (позаду m.sternoclaidomastoideus ) у дітей буває тільки при патології

Задача 9. У дитини 1,5 років не вдається визначити пульс на променевої артерії. Які ще артерії можливо пальпувати?

Пульс та його властивості можна визначити на поверхнево розташованих артеріях, наприклад на a.radialis, a.carotis, a.temporalis, a.femoralis, a.dorsalis pedis

Задача 10.

Дитині 1 рік. При обстеженні виявлена частота сердечних скорочень 156 за 1 хвилину. Верхівковий поштовх у п’ятому міжребер’ї, ліва межа відносної серцевої тупості – на 1,5 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Тони серця ясні, діяльність ритмічна. Назвіть патологічний симптом. Почастішання пульсу. Це може бути повязане з ураженням серця або неспокоєм дитини. Треба порахувати пульс у стані спокою чи під час сну. Якщо тахікардія зменшиться, то вона була повязана з неспокоєм дитини.

Задача 11.

Дитині 2 місяця. Виявлено, що права межа відносної тупості – по правої парастернальної лінії, верхня – II ребро, ліва – на 2 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Пояснити причину фізіологічного розширення меж серця.

Розширення меж серця пов’язане з відносно великою його масою і високим стоянням діафрагми (поздовжня вісь серця лежить більш горизонтально. Ніж у старших дітей). Ці відмінності виражені тим значніше, чим молодша дитина.

Задача 12.

У дитини 5 років при вимірюванні артеріального тиску виявлено 110/60 мм рт.ст.

Якій артеріальний тиск у даному віці (використайте формулу)? АТ у 5 років (згідно з формулою) – 98 мм рт.ст. / 49-65 мм рт.ст. (90+2п, діастолічне- 1/-2/3 від систолічного.).

Соседние файлы в предмете Педиатрия