Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
врп.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СЛОВ`ЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ

Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми молодшого шкільного віку

Курсова робота з педагогіки

ВДОВІНОЇ ЮЛІЇ ВІТАЛІЇВНИ

Студентки ІІІ курсу групи «А»

Факультету підготовки вчителів

початкових класів

НАУКОВИЙ КЕРІВНИК

Кандидат педагогічних наук, доцент

СИПЧЕНКО О.М.

Слов`янськ 2010

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………..

Розділ 1: Теоретичні засади проблеми педагогічно-занедбаних дітей..

1.1. Соціально-історичні умови виникнення проблеми педагогічно занедбаних дітей у психолого-педагогічній літературі………………………….

1.2. Специфіка виховної роботи з педагогічно занедбаними дітьми……..

Розділ 2: Досвід виховної роботи з педагогічно занедбаними школярами…………………………………………………………………………

2.1. Формування свідомого ставлення дитини до навколишньої дійсності…………………………………………………………………………….

2.2. Методи організації діяльності школярів.................................................

2.3.Методи стимулювання діяльності та поведінки й організації самовиховання учнів……………………………………………………………….

Висновки……………………………………………………………………...

Список використаної літератури………………………………………….

Додатки………………………………………………………………………

ВСТУП

Актуальність дослідження. Особливості соціально економічних, політичних труднощів, які переживає наша Батьківщина сьогодні гостро вплинули на школи. У школярів зникає інтерес до навчання, система виховної роботи не дає належних результатів, погіршується дисципліна, зростає кількість важковиховуваних, педагогічно занедбаних дітей, частішають правопорушення скоєнні дітьми.

Проблема педагогічно занедбаних дітей вже давно цікавила багатьох психологів і педагогів. Цю проблему розглядали ще П.Б.Блонський, Л.С.Виготський, А.С.Макаренко,В.О.Сухомлинський,С.Т.Шацький. З роками ця проблема не втратила актуальності,хоча у нас зараз не після воєнний час, але ця проблема існує, і інтерес вчених до цієї проблеми поглибився. Займаються вивченням цієї проблеми В.Б.Баженова, Б.С.Бєлкін, З.Г.Зайцева, Л.М.Зюбін, І.А.Невський, Л.С.Славіна, Т.М.Титаренко. Але більшість вчених звертає увагу на цю проблему саме у підлітковому віці. Через несприятливі умови виховання у сім`ї категорію педагогічно занедбаних поповнюють молодші школярі, іноді занедбаність проявляється навіть у дошкільнят. Тому необхідно звернути на це увагу, і проводити в школі виховну роботу,спрямовану на запобігання педагогічної занедбаності та попередження відхилень у поведінці, необхідно вже з молодшими школярами. На сьогодні проблемою педагогічної занедбаності молодших школярів займаються Р.В.Овчарова, В.М.Оржеховська, Т.Є.Федорченко.

Педагогічна занедбаність зумовлена недоліками навчально-виховної роботи з дитиною. Неузгодженість виховних впливів, завдань, які визивають соціальні інститути( школа, сім`я, засоби масової інформації, політичні, релігійні організації,тощо), що впливають на формування особистості, не співпадають та погано узгоджуються між собою, викликаючи протиріччя. Школа є дзеркальним відображенням суспільства. Всі процеси і наслідки ,які відбуваються в суспільстві(як позитивні, так і негативні) одразу відображаються на школі та інших закладах освіти. Діти гостріше за інших відчувають нестабільність,і,як наслідок їх поведінка стає більш некерованою та непередбаченою. Як правило, в школі через порушення дисципліни та небажання навчатися вчителі не приділяють належної уваги педагогічно занедбаним учням, вважаючи їх пропащими.

Ми виявили, що проблема педагогічної занедбаності школярів є актуальною, але більшість робіт вчених приділяється вивченню цієї проблеми у підлітковому віці, хоча треба звертати увагу на виявлення педагогічної занедбаності ще в молодших школярів. На нашу думку не треба на дітей вішати ярлики непригодності, та інші. Дитину треба поважати і приймати такою, яка вона є, і допомогти стати кращою. Вона така не тому що сама захотіла, а тому так складаються обставини життя. Занедбаний – це не значить, що він поганий, зіпсований, безнадійний, просто він потребує особливого ставлення, великої уваги та індивідуального підходу у вихованні з боку батьків та педагогів.

Об`єкт - навчально-виховний процес.

Предмет - особливості виховної роботи з педагогічно занедбаними учнями молодшого шкільного віку.

Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні проблеми виховної роботи з педагогічно занедбаними учнями молодшого шкільного віку та виявленні шляхів і методів роботи з ними.

Завдання дослідження:

1. Охарактеризувати соціально-історичні умови виникнення проблеми педагогічно занедбаних дітей у психолого-педагогічній літературі.

2. Проаналізувати специфіку виховної роботи з педагогічно занедбаними дітьми.

3. Виявити основні засоби і методи виховної роботи з педагогічно занедбаними школярами.

Для розв'язання поставлених завдань застосовувався комплекс методів дослідження:

- теоретичні - аналіз психолого-педагогічної, науково-методичної літератури з теми дослідження, а також порівняння, систематизація, зіставлення та узагальнення здобутої інформації з метою обґрунтування особливості виховної роботи з педагогічно занедбаними школярами молодшого шкільного віку;

- емпіричні – бесіди з вчителями початкових класів ЗОШ №13.

Джерелознавчу базу складають праці з питань виховної роботи з педагогічно занедбаними школярами Жигайло О., Оржеховської В, Зайцевої З., Фіцули М. та інших вчених. Також використана періодична література, зокрема журнал «Рідна школа», «Початкова школа», « Виховна робота в школі», «Освіті і управління». У цій літературі висвітлено праці таких педагогічних діячів як Зозуляк Р., Калашина В.,Ткачової О.,Оржеховської В. та інших.

Теоретична значущість роботи полягає у висвітленні сучасними науковцями питань проблеми виховної роботи з педагогічно занедбаними школярами; розгляді психолого-педагогічних особливостей організації виховної роботи з молодшими школярами.

Практична значущість роботи полягає в тому, що теоретичні та практичні положення й висновки дослідження можуть бути використані як матеріал для лекцій для студентів педагогічних закладів. Запропоновані в роботі методи та засоби роботи з педагогічно занедбаними учнями можуть бути використані в навчально-виховному процесі.