Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до написання курсових(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
69.63 Кб
Скачать

8

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СЛОВ’ЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА  ПЕДАГОГІКИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ З ПЕДАГОГІКИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СДПУ

(УКЛАДАЧІ: канд. пед.наук, доцент Е.А.Панасенко, канд.пед.наук, ст.викладач О.М.Сипченко)

Слов’янськ – 2008

ВИМОГИ

до написання курсових робіт за кредитно-модульною системою

 

1. Виконання студентами курсових робіт – одна із важливих форм підготовки висококваліфікованих спеціалістів, яка забезпечує формування у майбутніх учителів творчого підходу до організації навчально-виховного процесу у загальноосвітніх закладах.

Курсова робота виконується з педагогіки або психології (ІІІ, 1У курс) та з профілюючих дисциплін на випускних курсах і носить навчально-дослідницький характер.

Мета написання курсової роботи:

- поглиблення, узагальнення та закріплення теоретичних знань і практичних умінь студентів;

- вироблення навичок самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, з першоджерелами і на цій основі формування вмінь аналізувати педагогічні явища та процеси, здійснювати порівняння, робити відповідні узагальнення та висновки тощо;

- оволодіння навичками роботи з електронно-обчислювальною технікою, лабораторним обладнанням, використовувати сучасні інформаційні засоби та технології;

- формування та розвиток творчого підходу до застосування на практиці набутих знань і вміння розв’язувати практичні завдання;

- систематизація та узагальнення навчального матеріалу;

- здійснення наукового пошуку в процесі здійснення наукового пошуку;

- виявлення наукових здібностей студентів і залучення їх до дослідницької роботи.

Курсова робота – окремий заліковий кредит навчальної дисципліни, що оцінюється як самостійний вид навчальної діяльності студента і виконується після закінчення вивчення певного предмета або групи дисциплін.

2. Тематика курсових робіт формується перед початком навчального року, затверджується на засіданні кафедри та щорічно поновлюється. Вона має відповідати навчальним завданням профілюючої дисципліни, повинна бути пов’язана з практичними потребами певної галузі науки  та виробництва, бути актуальною і тісно пов’язаною з вирішенням практичних фахових завдань.

Студентам надається можливість подавати на розгляд відповідної кафедри власні пропозиції щодо визначення тематики курсових робіт. Після того, як розгляд пропозицій студентів і затвердження тем відбулися, студенти мають вибирати теми відповідно до списку, затвердженого кафедрою.

3. Керівниками курсових робіт призначаються найбільш кваліфіковані та досвідчені викладачі кафедри, як правило з числа докторів або кандидатів наук. Як виняток, керівництво курсовою роботою дозволяється викладачу, який не має наукового ступеня, але плідно займається науково-дослідною роботою, має відповідні публікації, працює на посаді старшого викладача.

Кожна кафедра повинна розробити методичні вказівки щодо написання курсових робіт, в яких повинна передбачити завдання курсової роботи, особливості, обсяг і зміст окремих частин та порядок її виконання.

4. Курсова робота повинна мати характер цільної завершеної роботи як стосовно змісту, вичерпаності теми, так і форми, структури тощо.

Курсова робота умовно  складається зі вступу, кількох розділів, теоретичної і практичної частини, висновків, списку використаних джерел і додатків.

У вступі потрібно довести актуальність обраної проблеми для даної галузі науки і практики; вказати, хто з відомих учених і науковців займався цією проблемою; визначити мету і науковий апарат дослідження (визначити об’єкт, предмет, завдання, методи дослідження, джерелознавчу базу, теоретичне та практичне значення роботи, указати базу проведення педагогічного експерименту).

Основна частина складається з теоретичної та практичної частини, в яких розкривається зміст дослідження.

Зокрема, у першій частині (теоретичній) курсової роботи з психолого-педагогічних дисциплін або окремих методик подається аналіз наукової літератури, який включає:

а) історико-педагогічний аспект проблеми;

б) її філософське та психологічне обґрунтування з позицій педагогічної науки;

в) критичний аналіз провідних концепцій сучасної педагогічної теорії за темою дослідження.

У другій частині (практичній (експериментальній)) варто описати засоби, технології, методи і форми вдосконалення певного аспекту навчально-виховного процесу; проаналізувати педагогічний досвід роботи (окремого вчителя або колективу вчителів) з відповідної проблеми навчально-виховного закладу, використовуючи матеріали спостережень, бесід із учителями, дітьми, батьками або публікації в педагогічній періодиці. Особливо цінним у цій частині роботи є опис власного досвіду або критичний аналіз вивченого. Цінним є вміння студента висловити своє ставлення до проблеми, що вивчається, критичне зауваження до окремих питань, що ним досліджуються.

Кожен параграф необхідно завершувати лаконічними висновками, що логічно узагальнюють викладене. В кінці кожного розділу подаються узагальнення та висновки. При цьому слід пам’ятати, що дослівне запозичення чужого тексту, яке не супроводжується посиланням на джерело, вважається плагіатом і суворо карається у науковому середовищі. Робота, автор якої допустився плагіату, знімається з розгляду незалежно від стадії підготовки без права її повторного захисту.

Зміст курсової роботи передбачає назву розділів й основних параграфів і нумерацію сторінок.

Список використаних джерел складається студентом за результатами перегляду наукового апарату, який послужив методологічною, спеціальною теоретичною і методичною опорою під час написання роботи. До списку використаної літератури включаються тільки ті праці та джерела, на які робилися посилання або які використовувалися у роботі.

Додатки передбачають таблиці, схеми, малюнки, зразки планів-конспектів уроків, дидактичного матеріалу, робіт учнів, анкети, тести тощо. Вони розміщуються в кінці роботи після списку використаних джерел.

Курсова робота повинна бути представлена в електронному вигляді або чітко написана від руки, роздрукована і вкладена у стандартну папку. Середній обсяг курсової роботи становить 30 - 35 сторінок з параметрами сторінки: ліве поле – 3 см, праве – 1,0 см, верхнє – 2 см, нижнє – 2 см., шрифт: Times New Roman, розмір символів: 14, міжстрічковий інтервал: 1,5 („полуторний”). Обов’язкова нумерація сторінок.

Курсова робота починається з титульної сторінки, на якій номер сторінки не ставиться. Зразок оформлення титульної сторінки (див. Додаток А). На другій сторінці подається зміст. Зміст - це остаточно відредагований план курсової роботи з указівкою сторінок кожного розділу і параграфа в тексті (див. Додаток Б). На наступних сторінках номери проставляються у правому верхньому куті сторінки без крапки після цифри.

У процесі написання курсової роботи керівником надаються консультації щодо її виконання. Повністю оформлену курсову роботу потрібно здати науковому керівникові на перевірку. При необхідності вона доопрацьовується згідно з його зауваженнями, а потім рекомендується до захисту.

Курсова робота перед здачею має бути підписана студентом і подається на рецензування керівнику за два тижні до дати захисту.