Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INFORMATsIJNI_TEKhNOLOGIYi.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
28.9 Кб
Скачать

3. Інформаційні системи

Історично на протязі тривалого часу керівництво і виконання робіт здійснювалось однією ї тією ж особою, керуюча система була суміщена з об'єктом керування. Прикладом можуть служити машини-автомати. З ускладненням задач керування виник перший інформаційний бар'єр, що визначався пропускною здатністю окремої особи (2-4 біт/сек). Вихід будо знайдено через розпаралелення цих двох функцій. Грубо кажучи, створювалися законодавчі і виконавчі органи. В 70 - 80-х роках минулого століття суспільство виявилося перед другим інформаційним бар'єром, а саме сумарна складність задач керування стала перевищувати здатність керівника обробити необхідну інформацію. Подолання другого інформаційного бар'єру було розв'язано принципово іншим шляхом, що полягав в автоматизації всіх інформаційних процесів, створенні так званих інформаційних систем. Сьогодні досить широко використовують це поняття, а все-таки, що розуміють під поняттям «інформаційна система»?

Взагалі кажучи під системою розуміють множину елементів, між якими встановлено зв'язки. Так, наприклад, під системою дійсних чисел розуміють множину дійсних чисел із заданими арифметичними операціями, між якими встановлено відношення порядку. Тут домінуючим поняттям є елемент системи, те, з чого вона складається. З другої сторони, під системою розуміють комплекс взаємозв'язаних елементів, що утворюють цілісність. Тут важливим поняттям є цілісність, з якої можна виділити окремі елементи, але відірвати, відокремити їх від системи неможливо. Типовим прикладом може служити економічна система, тобто економіка країни вцілому.

В Державному Стандарті України ДСТУ 2874-94 дано таке визначення ІС:

Інформаційна система - це система, яка організовує пам'ять і маніпулювання інформацією щодо проблемної сфери. Дане означення фактично лише розшифровує поняття інформаційна, чим вона відрізняється від інших систем, але не розкриває її особливостей в сфері інформатики.

Якщо розглянути перший підхід до визначення системи, тобто через множину елементів, між якими встановлено зв'язки, то одержимо технічний підхід до поняття інформаційної системи. Інформаційна система означає фактично набір пов'язаних між собою відповідних компонент. Під ІС розуміють власне інформацію, вхід інформації, що включає в себе збирання, реєстрацію і передачу даних, систему обробки інформації, вихід інформації, що включає в себе передачу і споживання інформації, канали зв'язку і одержувач інформації. Так прикладами ІС може слугувати радіоприймач і слухач, книга і читач. В інформатиці користуються таким підходом при розгляді в основному технічних проблем: швидкодії передачі даних, боротьбі з шумами, проблемах захисту інформації (мається на увазі не лише від несанкціонованого доступу, але й в тому числі при одночасному зверненні різних користувачів по зчитуванні та внесенні змін до даних) тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]