Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції для НКЦ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Набуття прав на об'єкти промислової власності

2.2.1. Набуття прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

Право на винахід, корисну модель і промисловий зразок охороняється державою. В Україні встановлена єдина форма правової охорони винаходів, корисних моделей і промислових зразків - патент.

Патент - це техніко-юридичний документ, виданий заявнику на винахід, корисну модель чи промисловий зразок, що відповідає умовам патентоспроможності і підтверджує авторство, пріоритет і право власності на зазначені об'єкти.

Для оформлення прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки необхідно подати відповідним чином оформлену заявку до Державного департаменту інтелектуальної власності України (далі Установа). Для цього заявку передають до Державного підприємства "Український інститут промислової власності", який є підлеглим Установі, де ця заявка проходить експертизу. Водночас з публікацією відомостей про видачу патенту, Установа здійснює державну реєстрацію патенту, для чого вносить до реєстру відповідні дані. Видача патенту здійснюється Установою в місячний термін після реєстрації патенту.

Право на подачу заявки, насамперед, має автор. У встановлених законом випадках це право має роботодавець.

В Україні видається два види патентів на винахід:

патент із терміном дії 20 років, що видається після проведення експертизи по суті, і деклараційний патент – різновид патенту, що видається на 6 років за результатами формальної експертизи та експертизи на локальну новизну заявки на винахід. Термін дії деклараційного патенту на корисну модель становить 10 років. На промисловий зразок патент видається терміном на 10 років.

Терміни дії патентів України прийнято відраховувати від дати подачі заявки в Установу. Якщо заявка спочатку була подана в одній із країн Паризького Союзу, а потім в Україні, то дія патенту відраховується від дати раніше поданої заявки, що називається конвенційним пріоритетом.

Дія патенту на винахід, корисну модель і промисловий зразок може бути достроково припинена цілком або частково за таких підстав:

- за заявою власника патенту;

- через несвоєчасну сплату річного збору за підтримку дії патенту.

Охорона прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки регламентуються законами України: "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі", "Про охорону прав на промислові зразки", а також низкою підзаконних

актів: положень, правил, інструкцій, що розроблені Державним департаментом інтелектуальної власності.

2.2.2. Набуття прав на засоби індивідуалізації товарів і послуг

Правова охорона цих об'єктів промислової власності здійснюється на основі законів України: "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" і "Про охорону прав на зазначення походження товарів", а також відомчими нормативними актами.

Знаки для товарів і послуг - це зареєстровані у встановленому порядку позначення, завдяки яким товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб.

Право власності на знаки для товарів і послуг засвідчується свідоцтвом на знак для товарів і послуг. Право на одержання свідоцтва мають національні та іноземні заявники.

Порядок одержання охоронного документа (свідоцтва) подібний з тим, що був описаний для винаходів. Особа, що бажає одержати свідоцтво, подає заявку до Установи. У випадку позитивного рішення за результатами експертизи, Установа публікує у своєму офіційному бюлетені відомості про видачу свідоцтва. Одночасно воно здійснює державну реєстрацію знака шляхом внесення до Реєстру відомостей про свідоцтво. У місячний термін після державної реєстрації знака відомство видає власнику свідоцтво, що дає йому виключне право користатися і розпоряджатися знаком на свій розсуд.

Термін дії свідоцтва становить 10 років від дати подачі заявки до Установи і продовжується за клопотанням власника свідоцтво щораз на 10 років. Термін дії свідоцтва може бути припинений у випадках, аналогічних таким для патенту на винаходи.