Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції для НКЦ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

3.3 Оцінка вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності

3.3.1 Цілі оцінки прав

Вартість є однією з основних ознак товару. Щоб продати права на об’єкти інтелектуальної власності чи використати їх у власному виробництві, необхідно визначити їхню вартість.

Відповідно до Міжнародних стандартів оцінки (МСО-1 ... МСО-5) розрахунки вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності можуть виконуватися при визначенні:

  1. оподатковуваної бази майна підприємств;

  2. вартості виключних прав, переданих на основі ліцензійного договору чи договору про їхню переуступку;

  3. вартості об'єктів інтелектуальної (промислової) власності, що вносяться до статутного капіталу підприємства;

  4. розміру компенсації що необхідно виплатити згідно з чинним законодавством правоволодільцю за порушення його виключних (майнових) прав на об’єкт інтелектуальної власності.

Необхідність оцінки вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності виникає також при постановці їх на бухгалтерський облік, приватизації, страхуванні, передачі у заставу з метою отримання кредиту, банкрутстві підприємства тощо.

3.3.2 Підходи до оцінки

МЕТОДИКА ОЦІНКИ МАЙНОВИХ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, затверджена наказом Фонду державного майна України від 25 червня 2008 р. N 740 Зареєстрована в Міністерстві юстиції України 6 серпня 2008 р. за N 726/15417.

Ця Методика розроблена відповідно до статті 9 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" з урахуванням вимог Національного стандарту N 4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 N 1185 (далі - Національний стандарт N 4).

Прийоми, що застосовуються для визначення вартості прав на об'єкти інтелектуальної власності, можна розділити на три групи: підходи, методи і методики. Підходи дають принципи визначення вартості. Методи визначають процедуру розрахунку вартості. Методики розглядають застосування того чи іншого методу стосовно конкретних об'єктів інтелектуальної власності та конкретних цілей розрахунку.

Оцінка вартості прав на конкретний об’єкт інтелектуальної власності у конкретному випадку їхнього використання є досить складною процедурою й у кожному випадку вимагає унікального рішення задачі. Однак при усьому різноманітті таких випадків існує три загальновизнаних підходи до оцінки прав на об'єкти інтелектуальної власності: витратний підхід, порівняльний (ринковий) підхід, дохідний підхід.

Витратний підхід (підхід на основі активів) заснований на припущенні, що вартість об'єкта інтелектуальної власності дорівнює вартості витрат на його створення, доведення до робочого стану й амортизацію. Цей підхід до розрахунку вартості влаштовує покупця, тому що він може документально відстежити витрати на створення об’єкта інтелектуальної власності і, таким чином, переконатися, що ця вартість виправдана. Але він не вигідний для продавця, оскільки останній одержить суму, рівну тільки понесеним витратам на створення об’єкта інтелектуальної власності, тобто без прибутку.

У найбільш загальному вигляді модель витратного підходу може бути сформульована наступним чином: жоден розумно діючий на свою користь потенційний покупець (інвестор) не заплатить за об’єкт оцінки більше, ніж можуть скласти витрати на створення у прийнятні для нього терміни іншого об’єкта, що буде його точною копією або функціональним аналогом (еквівалентом) і матиме таку ж корисність.

Обумовлена в такий спосіб вартість може не збігатися з ринковою вартістю, тому що витрати — не єдиний фактор вартості, на яку також впливають корисність, якість і конкурентоспроможність. Проте зустрічається чимало випадків, коли застосування витратного підходу виявляється виправданим і навіть єдино можливим, наприклад при оцінці нерухомості спеціального призначення, унікальних об'єктів, які не мають аналогах на ринку.

Ринкова вартість, оцінювана витратним підходом, є вартістю відтворення, тому що при цьому визначають, скільки може коштувати об'єкт, якщо його зробили і продали сьогодні, тобто при існуючому рівні цін. У такій оцінці мається елемент умовності, тому що, по-перше, подібні об'єкти можуть сьогодні не будуватись і їхнє будівництво ніхто не збирається налагоджувати (тому така оцінка буде абстрактною) і, по-друге, якби навіть таке будівництво сьогодні існувало, те в ньому використовувалися б уже нові матеріали і технології. Чим більше вік оцінюваного об'єкта, тим більше допущень приходиться робити при його оцінці витратним підходом.

Вартість відповідно до цього методичного підходу визначається за наступною формулою:

Ввитр = Вв – З,

де: Ввитр вартість об’єкта на основі витратного підходу;

Вв – вартість відтворення (заміщення) об’єкта;

З – сукупне зношення об’єкта.

Порівняльний (ринковий) підхід до оцінки вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності припускає використання прийому порівняння продажів. Сутність підходу полягає в порівнянні об'єкта, що оцінюється, з аналогічними по призначенню, якості і корисності об'єктами, які були продані на цей час на аналогічному ринку. Базується на врахуванні принципу заміщення і принципів, пов’язаних з ринковим середовищем. Модель порівняльного підходу: жоден розумно діючий на свою користь потенційний покупець (інвестор) не заплатить за об’єкт оцінки більше, ніж обійдеться йому придбання на ринку подібного майна, що має таку ж корисність, що і об’єкт оцінки.

Цей підхід дає так звану "справедливу ціну", тобто таку ціну, за яку продавець, який володіє інформацією про ринкову вартість аналогічних об'єктів, готовий продати об’єкт інтелектуальної власності, а покупець, який також володіє повною інформацією про об’єкт інтелектуальної власності і ринкову вартість аналогічних об'єктів, готовий купити даний об’єкт інтелектуальної власності. Тобто ціна встановлюється ринком і влаштовує як продавця, так і по-купця. Однак, оскільки абсолютних аналогів знайти практично неможливо, в рамках цього підходу застосовується механізм корегування з метою врахування відмінності між об’єктом оцінки та об’єктом порівняння. У загальному випадку:

В порів = В аналог

Порівняння здійснюється за найбільш важливими характеристиками, які безпосередньо впливають на вартість майна. Ці характеристики називаються елементами порівняння, а саме:

- вид права власності (повна, обмежена);

- умови фінансування при купівлі-продажу аналогів;

- умови продажу аналогів;

- час продажу, стан ринку на момент продажу;

- місце розташування;

- фізичні характеристики.

В результаті порівняння визначається аналог, який за своїми характеристиками найбільш подібний до оцінюваного об'єкта. Перехід від вартості аналога до вартості об'єкта оцінки здійснюється за допомогою корегуючих поправок або у вигляді конкретних грошових сум, або у вигляді спеціальних математичних розрахунків, виходячи з аналізу статистичних даних продажів.

Підхід порівняння ринкового продажу застосовується, як правило, для оцінки об’єктів масового і серійного виробництва при наявності достатньої кількості достовірної інформації по операціях купівлі-продажу або цінах пропозицій.

Дохідний підхід припускає, що ніхто не стане вкладати свій капітал у придбання того чи іншого об’єкта інтелектуальної власності, якщо такий же доход можна одержати будь-яким іншим способом.

Суть підходу полягає в тім, що вартість прав на ОІВ визначають як функцію доходу, що може принести використання даного ОІВ у майбутньому. Ґрунтується на застосуванні принципів очікування, найбільш ефективного використання і внеску. Загалом модель дохідного підходу має бути подана наступним чином: : жоден розумно діючий на свою користь потенційний покупець (інвестор) не заплатить за об’єкт оцінки більше, ніж складе поточна вартість, отримана шляхом капіталізації прогнозованих доходів, що генеруються у майбутньому об’єктом оцінки.

Для розрахунку поточної вартості об'єкта оцінки застосовують два основних прийоми – дисконтування і капіталізації доходу. Метою оцінки потенційної прибутковості (дохідний підхід) є визначення рівня майбутніх прибутків або у вигляді грошового потоку від реалізації послуг, продукції, або у вигляді грошових надходжень від передачі об'єкта в оренду, з подальшим перетворенням їх у теперішню вартість об'єкта за формулою:

вартість об'єкта = майбутній доход / ставка дисконтування.

Отже вартість об’єкта прирівнюється до сумарної вартості майбутніх доходів, очікуваних від його найбільш ефективного використання, включаючи дохід від можливого продажу об’єкту.

n

Вдохідн =∑ PV (Дt)

t=1

де Вдохідн – вартість об’єкта, отримана дохідним підходом;

PV (Дt) – теперішня вартість майбутніх доходів. Доходи приводяться до теперішнього часу, тобто дисконтуються.

Основними методами дохідного підходу є пряма і непряма капіталізація доходу (дисконтування грошових потоків).