Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 3: Еластичність попиту і пропозиції. Практичне значення еластичності.

Для того, щоб проілюструвати міру чутливості однієї змінної щодо іншої використовують термін – еластичність. Це числовий показник, коефіцієнт – відсоток змін, що відбуваються з однією змінною внаслідок зміни іншої на 1 відсоток за інших рівних умов. Так, наприклад, еластичність попиту (пропозиції) відносно ціни показує ступінь інтенсивності зміни кількості того товару, що питають (пропонують) у відсотках залежно від зміни ціни на один відсоток. Зверніть увагу на те, які є підходи до розрахунків коефіцієнтів еластичності попиту (пропозиції) по ціні. З’ясуйте, що собою представляє точкова еластичність, а що дугова; за яких умов застосовується кожна з них. Покажіть, що в залежності від того, чому дорівнює коефіцієнт еластичності, розрізняють різні форми еластичності попиту (пропозиції) за ціною. Так, попит (пропозиція) буде еластичним, якщо коефіцієнт більше одиниці; нееластичним, якщо коефіцієнт менше одиниці. Для абсолютно нееластичного попиту (пропозиції) коефіцієнт буде дорівнювати нулю, а для абсолютно еластичного наближається до нескінченності.

Особливу увагу зверніть на те, як змінюється виручка від реалізації товару в залежності від того, про яку форму еластичності попиту за ціною йдеться.

Розгляньте фактори цінової еластичності попиту, а саме: наявність товарів, що замінюють даний товар; важливість товару для споживача та питома вага товару в його доході, фактор часу. Проаналізуйте їх вплив. Наведіть відповідні приклади. Покажіть, що при визначенні цінової еластичності пропозиції найважливішим є фактор часу. Найбільш еластичною пропозицією буде у довготривалому періоді, менш еластичною – у короткотривалому, нееластичною – у плинному.

Зверніть увагу на те, що крім цінової еластичності попиту та пропозиції розглядають еластичність попиту за доходами, перехресну еластичність попиту за ціною. В залежності від того, чи є коефіцієнт попиту за доходами позитивним чи від’ємним можна визначити про які товари йдеться – нормальні, або другорядні, нижчої якості.

При визначенні перехресної еластичності попиту за ціною, треба розуміти, що вона показує, як змінюється обсяг того товару, що питають залежно зміни ціни на інший товар. З’ясуєте для яких саме товарів коефіцієнт перехресної еластичності є позитивним, а для яких – від’ємним.

Слід усвідомити, що визначення еластичності дає можливість проаналізувати поведінку споживача, спрогнозувати зміни у його витратах залежно зміни ціни, визначити цінову політику фірми, та її поведінку з метою максимізації прибутку, спрогнозувати зміни у доходах фірми в наслідок зміни ціни; розробити певні заходи по державному регулюванню економіки. Зверніть увагу на значення цінової еластичності попиту та пропозиції при здійсненні державою політики оподаткування.

Використовуючи концепцію надлишку споживача та надлишку виробника держава вилучає частину виграшу від торгівлі через податки. Підкресліть, що в результаті введення податку частину виграшу від торгівлі втрачають покупці, продавці, суспільство в цілому. З’ясуйте, як розподіляється тягар податку, що ввели, між продавцем та покупцем, яку роль у цьому відіграє еластичність попиту та пропозиції? Чому виникає надлишковий податковий тягар? За допомогою графіків покажіть, що якщо попит є більш еластичним за пропозицію, то основна частина податкового тягаря лягає на плечі виробника. Якщо ж більш еластичною є пропозиція понад попит, то більшу частину податку сплатить покупець. При цьому податок на продавця веде до того ж результату, що і податок на покупця.

Література: 1 (с. 45-63); 2 (с. 36-43); 12 (с. 151-174); 16 (с. 99-111); 20 (с. 33-43); 21 (с. 74-75, 77, 248-253); 22 (с. 96-119); 23 (с. 40-65).

РОЗДІЛ 2. СПОЖИВЧИЙ ВИБІР. ФОРМУВАННЯ ПОПИТУ