Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема2: Основи аналізу попиту, пропозиції та їх взаємодії

Важливими елементами ринкового механізму є попит, пропозиція, ціна, конкуренція. З’ясуйте сутність цих понять, розгляньте їх взаємозв'язок. Покажіть, що якщо між ціною товару та величиною попиту на нього існує зворотній зв'язок (закон попиту), то між ціною та величиною пропозиції певного товару – прямий (закон пропозиції). Проілюструйте це за допомогою відповідних графіків. Використайте функції попиту - та пропозиції (криві попиту і пропозиції в даному випадку мають лінійний характер) для того, щоб змоделювати відповідно поведінку покупця і продавця залежно від зміни ціни. Зверніть увагу на побудову графіків ліній попиту та пропозиції згідно заданих функцій.

Слід зрозуміти, що ціна, з одного боку, впливає на обсяг покупок та продаж, а з іншого – сама формується під впливом взаємодії та співвідношення між попитом та пропозицією. Покупці та продавці зацікавлені у встановленні ціни рівноваги. Остання має місце тоді, коли обсяг товару, що пропонують продавці, співпадає з обсягом товару, який готові придбати покупці. Кажуть, що за цих умов має місце ринкова рівновага. Для рівноважного обсягу виробництва вірним буде запис: = = . Поміркуйте, як можна знайти рівноважну ціну і обсяг, якщо криві попиту та пропозиції мають лінійний характер, а їх функції є заданими. Покажіть, що якщо товари продаються та купуються не по ринковій ціні, то виникає або надлишок товару, або його дефіцит. Під впливом дій продавців та покупців ціна буде поступово змінюватися доти, доки не буде досягнута ціна рівноваги, стан ринкової рівноваги.

Слід мати на увазі, що зміна любої ринкової умови веде до коливань попиту та пропозиції і поступово призводить до зміни ціни рівноваги та рівноважної кількості товару. При цьому необхідно розрізняти поняття величина попиту та попит, величина пропозиції та пропозиція. Про зміну величин попиту (пропозиції) йдеться тоді, коли обсяг купівль (продажів) змінюється під впливом зміни ціни на цей товар, цінового фактору, цінової детермінанти.

Зміна попиту (пропозиції) відбувається тоді, коли на обсяг купівлі (продажів) впливають нецінові фактори, детермінанти. Якщо при зміні величини попиту (пропозиції) здійснюється рух по кривій попиту (пропозиції) від однієї точки до іншої, то при зміні попиту (пропозиції) зсувається вся крива попиту (пропозиції). Уважно розгляньте основні нецінові детермінанти, що впливають на попит (зміна цін на інші товари – компліменти та субститути, зміна доходів споживачів, їх смак та уподобання, місткість ринку). Проаналізуйте нецінові детермінанти, що впливають на пропозицію (зміна цін на ресурси, зміна технології, зміна цін на інші товари, які потребують тих же ресурсів, очікування продавців, зміни смаків та переваг).

Зрозуміло, що одночасно в економіці діють всі фактори. Вони можуть впливати на попит та пропозицію в одному напрямку, а можуть – і в протилежних, що безумовно слід враховувати. Використавши принцип за інших рівних умов покажіть, що зростання попиту на ринку певного товару поступово приведе, в результаті дії ринкового механізму, до зростання рівноважних цін та обсягу; зменшення попиту – до зменшення рівноважних цін та обсягу. Результатом зменшення пропозиції буде поступове зростання на ринку товару рівноважної ціни і зменшення обсягу. Збільшення пропозиції поступово приведе до зменшення ринкової ціни і збільшення рівноважного обсягу. Відповідні зміни проаналізуйте на прикладі окремих товарів, використайте графік.

Покажіть, що продавці та покупці мають загальний виграш від торгівлі, який складається із надлишку споживача (додатковий виграш споживача) та надлишку виробника (додатковий виграш виробника). Слід зрозуміти, що якщо надлишок споживача дорівнює різниці між тією ціною, по якій покупець готовий був придбати товар та ринковою ціною, то надлишок виробника – це є різниця між ринковою ціною та тією ціною, по якій продавець здатний був продати товар. Проілюструйте це графічно.

В процес формування цін за певних умов може втручатися держава. Так, наприклад, якщо ціна на якийсь товар є занадто високою для споживача, то уряд, щоб підтримати його встановлює максимально граничну ціну, „стелю” ціни. Це є та максимальна ціна, по якій продавець може продати свій товар. Щоб підтримати виробника уряд може встановити мінімально граничну ціну, „підлогу” ціни, коли вважає, що ринкові ціни є занадто низькими. Якщо максимально граничну ціну доцільно встановлюють нижче ринкової, то мінімально граничну – вище ринкової. Поміркуйте та покажіть, чому наслідки втручання держави в процес формування цін є суперечливими. Наведіть відповідні приклади, проаналізуйте їх за допомогою графіків.

Література: 1 (с. 25-44); 2 (с. 20-30); 12 (с. 54-76); 16 (с. 71-98); 20 (с. 23-31); 21 (с. 16-21, 236-255); 22 (с. 80-95); 23 (с. 33-65).