Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 10: Ринок досконалої конкуренції

Аналізуючи діяльність конкурентної фірми покажіть, що крива попиту на продукцію цієї фірми є абсолютно еластичною, а граничний доход дорівнює ціні, причому сама фірма впливати на ціну свого товару не може. Для того, щоб визначити чи отримує фірма прибутки чи терпить збитки слід зіставити ціну товару з середніми витратами на його виробництво відповідно до рівноважного обсягу виробництва.

Покажіть, що фірма буде отримувати економічний прибуток, якщо ринкова ціна більше ніж середні витрати виробництва; якщо ринкова ціна дорівнює мінімальним середнім витратам, фірма не має економічного прибутку, але має нормальний і знаходиться стані самоокупності. Коли ринкова ціна нижче мінімальних середніх витрат фірма несе збитки. Обґрунтуйте положення про те, що у короткотривалому періоді фірми, що терпить збитки, є сенс виробляти продукцію за умови, що ринкова ціна нижче мінімальних середніх витрат, але вище мінімума середніх змінних витрат. Поміркуйте, коли ж фірма повинна припинити випуск продукції, щоб мінімізувати збитки. Проведіть графічний аналіз.

Який же вигляд буде мати крива пропозиції конкурентної фірми у короткотривалому періоді? Слід мати на увазі, так як конкурентна фірма може впливати тільки на обсяг свого виробництва, то при зміні ринкової ціни вона буде визначати такий обсяг продукції, при якому б нова ціна дорівнювала граничним витратам. Крива пропозиції конкурентної фірми співпадає з кривою її граничних витрат, але тільки в тій її частині, що розташована вище мінімальних середніх змінних витрат. Покажіть, що короткострокова ринкова пропозиція може бути отримана шляхом складання обсягів пропозицій всіх фірм при кожному можливому рівні ціни.

Далі слід перейти до аналізу поведінки фірми у довгостроковому періоді. Зверніть увагу на те, що фірма у довготривалому періоді буде виробляти продукцію тільки тоді, коли ціна на її товар є не нижчою довготривалих середніх витрат. Конкурентна фірма буде знаходитись у стані довгострокової ринкової рівноваги, коли ціна товару дорівнює граничним витратам та мінімальним середнім сукупним витратам для рівноважного обсягу виробництва. З'ясуйте який вигляд буде мати крива пропозиції фірми у довготривалому інтервалі. Як можна побудувати криву ринкової пропозиції у довготривалому періоді? Покажіть та проілюструйте графічно те, що її форма залежить від зміни рівня витрат (цін на ресурси) у галузі у довготривалому інтервалі по мірі розширення обсягів випуску продукції.

Що ж впливає на вступ фірми в галузь та на вихід з неї? Необхідно мати на увазі, що якщо економічний прибуток позитивний, то в галузь будуть входити нові фірми, якщо прибуток від’ємний – фірми будуть виходити з галузі. Якщо ж економічний прибуток дорівнює нулю, то відсутні спонукальні мотиви як для входу, так і для виходу фірм з галузі. Кажуть, що за цих умов має місце рівновага галузі у довготривалому періоді. Стан довгострокової рівноваги буде існувати доти, доки не зміняться зовнішні умови. Наприкінці слід розглянути як переваги ринку досконалої конкуренції, так і її слабкі сторони.

Література: 1 (с. 135-145); 2 (с. 111-138); 12 (с. 225-257); 20 (с. 80-94); 21 (с. 107-134); 23 (с. 229-262).