Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 13: Попит на фактори виробництва, його похідний характер

В попередніх темах були визначенні основні підходи, принципи до формування обсягів виробництва та цін фірмами-продавцями готової продукції в різних ринкових структурах (фірми виступали як виробники та продавці товару що виробляють). Для того щоб виробляти той чи інший товар потрібні ресурси, які фірма може придбати на ринках ресурсів. Слід мати на увазі, що для кожного типу ресурсів відповідної якості існують окремі ринки (основні форми ринкових ресурсів) – ринок праці, ринок капіталу, ринок природних ресурсів. Саме на цих ринках в результаті взаємодії попиту та пропозиції формуються ціни на працю, капітал та природні ресурси. Визначимо ті закономірності, правила, що, є загальними для всіх ринків виробничих ресурсів.

Розглядаючи процеси ціноутворення на ринках ресурсів необхідно виходити з того, що якщо для фірми виробника ціни за ресурси є витратами, то для їх власників вони є доходами. Це означає, що по-перше, ціноутворення на ринку ресурсів відіграє важливу роль у функціональному розподілі доходів, основою для якого є власність на фактори виробництва. Власник праці отримує зарплату, власник капіталу – відсоток, власник природних ресурсів, землі - ренту, власник підприємницького таланту – прибуток, підприємницький дохід. Тому дуже часто ці доходи називають факторними. По – друге, фірма зацікавлена в тому , щоб мінімізувати витрати та максимізувати прибуток, виробляти вигідну для себе продукцію ефективно поєднуючи найменш дорогі ресурси. По – третє , саме ціни на ресурси визначають скільки праці, землі, капіталу та підприємницьких здібностей можна залучити за інших рівних умов (певний рівень технології, витрат). Четверте, ціни на ресурси сприяють (особливо на рідкісні) їх розподілу між фірмами.

Дуже важливим з точки зору ціноутворення на ринку ресурсів є визначення за яких умов вони функціонують – досконалої чи недосконалої конкуренції. Покажіть, що за умов досконалої конкуренції ні покупець ні продавець не можуть впливати на ціни ресурсів. При недосконалій конкуренції – на ціни ресурсів може впливати або продавець або покупець (монопсонія – на ціну ресурсу впливає одна фірма – покупець, олігопсонія - декілька ).

Зверніть увагу на те, що особливістю попиту на ресурси є його похідний характер, бо він визначається попитом на ту продукцію, яка виготовляється за допомогою цього ресурсу. До того ж не можна використовувати один з факторів окремо, а тільки у певному сполученні з іншими відповідно до виробничої технології. Обсяг ресурсів, ще раз підкреслимо, що фірма може придбати за інших рівних умов залежать від цін на них.

Оскільки попит на ресурси є вторинним, то стійкість попиту на окремий ресурс буде залежати від продуктивності цього ресурсу (згадайте закон спадної віддачі), а також від ринкової ціни товару, що виробляється при використанні цього ресурсу.

Проаналізуйте зміни попиту на ресурси під впливом нецінових детермінантів: зміна попиту на той товар, що виготовляється; зміни цін на інші ресурси – замінники та компліментарні; технологічні зміни, що впливають на продуктивність ресурсів, граничний продукт ресурсу. Слід згадати, що нецінові детермінанти попиту, в т.ч. попиту на ресурси, призводять до зсуву кривої попиту, а зміна цін на ресурси за інших рівних умов веде до руху уздовж кривої попиту.

Згадайте що таке еластичність попиту по ціні. Проаналізуйте ті чинники, що впливають на еластичність попиту на ресурс: цінова еластичність попиту на кінцевий продукт; частка певного ресурсу в загальних виробничих витратах фірми; технологічна можливість заміщення ресурсу один одним, легкість заміщення; термін використання ресурсу.

Слід зрозуміти, що для любої фірми, що купує ресурси на ринку, дуже актуальними є питання: яку кількість ресурсів необхідно придбати та використати з метою максимізації прибутку. Розгляньте у зв’язку з цим основне правило попиту на ресурси, та основне правило використання ресурсів. Перше з них передбачає зіставлення, врахування граничної доходності виробничого ресурсу (МRР) та граничних витрат ресурсу (МRC). Необхідно зрозуміти та знати, що під граничною доходністю ресурсу розуміють той додатковий доход, який отримано в результаті продажу продукції, виробленої за допомогою додаткової одиниці певного змінного ресурсу. Граничну доходність ресурсів пов’язують з граничним фізичним продуктом. Гранична доходність ресурсів при кожному рівні його споживання дорівнює граничному фізичному продукту помноженому на граничний доход на одиницю продукції. Згадайте чому буде дорівнювати граничний доход за умов досконалої конкуренції?

Граничні витрати виробничого ресурсу – це додаткова сума грошей, на яку зростають загальні витрати в разі купівлі додаткової одиниці виробничого ресурсу.

Покажіть, що вище назване правило дає можливість визначити основне правило використання ресурсів з метою максимізації прибутку: фірмі слід вводити в дію додаткові одиниці змінних ресурсів доти, доки гранична дохідність ресурсу не буде дорівнювати граничним витратам на ресурси. Слід зрозуміти, що тільки тоді, коли виконується це правило неможливо збільшити доход, змінив споживання цього ресурсу. Необхідно мати на увазі, що правило використання ресурсів є вірним як для фірм конкурентних, так і для неконкурентних. Згадайте можливості впливу на ціни товарів, що виробляються, конкурентними фірмами та неконкурентними.

Розглядаючи графічну інтерпретацію оптимальної кількості ресурсу, що використовується фірмою, покажіть, що їй відповідає точка перетину кривої граничної доходності ресурсу з кривою граничних витрат ресурсу. Особливу увагу зверніть на те, як будують ці криві за умов досконалої та недосконалої конкуренції, на ті відміни що мають місце.

Так як процес виробництва передбачає використання факторів виробництва у певному їх співвідношенні відповідно до технології, виникає проблема їх оптимального сполучення, яку можна розглянути з точки зору мінімізації витрат виробництва та максимізації прибутку. У зв'язку з цим обґрунтуйте положення про те, що:

  • сполучення ресурсів, що мінімізує витрати виробництва для визначеного обсягу виробництва, буде мати місце тоді, коли виконується умова відповідно до якої остання грошова одиниця, що витрачена на кожний ресурс, забезпечує виробництво однакового граничного фізичного продукту;

  • сполучення ресурсів, що максимізує прибуток, буде оптимальним за умови, коли відношення граничної доходності кожного з ресурсів до граничних витрат на кожен з них буде дорівнювати одиниці.

Поміркуйте, як вищеназвану умову можна пов’язати з правилом використання ресурсів?

З'ясувавши загальні підходи до аналізу ринків ресурсів, правила формування попиту на них, слід перейти до розгляду проблем їх використання та ціноутворення відповідно до кожного типу ресурсів.

Література: 1 (с. 187-202); 2 (с. 191-203); 12 (с. 331-350, 504-527); 21 (с. 185-194); 23 (с. 466-464).