Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 11: Монопольний ринок

При дослідженні поведінки неконкурентних фірм на ринках продукту особливу увагу зверніть на те, що конкурентна фірма може контролювати тільки обсяг виробництва продукції і не може контролювати ціну, а неконкурентна фірма може одночасно контролювати і обсяг виробництва і ціни. Вона підбирає такі сполучення ціни та обсягу виробництва, які б дозволили максимізувати прибуток. Покажіть, що на відміну від конкурентної фірми, для неконкурентної – граничний дохід буде як правило менше ціни. У зв’язку з цим поміркуйте, чи може використати в своїй діяльності дію закону попиту окрема конкурентна та окрема неконкурентна фірма.

Далі доцільно перейти безпосередньо до аналізу поведінки фірми монополіста, згадати основні риси монопольного ринку. Особливу увагу зверніть на види монополій, з’ясуйте, що собою представляє чиста монополія, природна, проста, закрита, відкрита, монополія заснована на дискримінації цін. Монополіст встановлює ціну на свій товар, тому монополію часто називають „шукачем цін”. Слід розуміти те: що можливість монополістом маніпулювати цінами, ще не означає встановлення ним максимальної ціни. Він зацікавлений у максимізації прибутку не на одиницю продукції, а на всю її масу.

Проаналізуйте взаємозв’язок еластичності попиту за ціною і загальної виручки. Згадайте залежність між ціною і виторгом при еластичному, нееластичному і одиничному попиті. Покажіть, що монополіст завжди уникатиме нееластичної ділянки попиту і задіюватиме еластичний її відрізок. При нееластичному попиті граничний дохід матиме від’ємне значення і виторг спадатиме, при еластичному – граничний дохід є додатнім і виторг зростатиме, а при одинично-еластичному попиті граничний дохід дорівнює нулю і сукупний дохід буде максимальним.

Зверніться до універсальних правил поведінки фірми на ринках продукту. Графічно проілюструйте стан рівноваги фірми на ринку чистої монополії за умов коли граничний дохід дорівнює граничним витратам. При цьому необхідно мати на увазі, що якщо в умовах досконалої конкуренції ціна дорівнює граничному доходу і лінія попиту окремої конкурентної фірми є абсолютно еластичною і співпадає з лінією граничного доходу, то в умовах монополізованого ринку ціна буде вищою за граничний дохід, лінія попиту матиме від’ємний нахил і буде розташоване праворуч лінії граничного доходу.

За допомогою графіків представте фірму монополіста в короткому періоді, що максимізує прибуток, є беззбитковою, терпить збитки. Згадайте умови мінімізації збитків фірмою. Обґрунтуйте положення про те, що монополіст залишить галузь лише тоді, коли ринкова ціна буде меншою середніх змінних витрат при оптимальному обсязі виробництва.

Далі доцільно підкреслити особливості пропозиції фірми на ринку чистої монополії: для монополіста не існує однозначної залежності між ціною та обсягом пропозиції підприємства і відповідно не існує певної кривої пропозиції.

Зважте на те, що в довгому періоді фірма монополіст, що максимізує прибуток, збільшує обсяг виробництва до тих пір, доки не буде виготовляти такий обсяг продукції при якому граничний дохід дорівнював б довгостроковим граничним витратам.

Особливої уваги заслуговує вивчення поведінки фірми монополіста, що застосовує цінову дискримінацію. Остання передбачає встановлення продавцем різних цін на однаковий товар, який продається одному або різним покупцям. При чому різниця в цінах не обумовлена різницею у витратах по виготовленню, доставці товару на ринок. З’ясуйте умови, за яких фірма монополіст може здійснювати дискримінацію цін. Наведіть приклади цінової дискримінації у просторі, у часі, за доходами покупців, за обсягами споживання, за соціальним статусом споживачів. Розберіться у визначенні ступіней цінової дискримінації згідно А. Пігу.

Досліджуючи монопольний ринок, розгляньте показники монопольної влади, а саме: індекс Лернера, індекс Херфіндаля-Хіршмана. Показник Лернера коливається від нуля до одиниці, чим він вище, тим більша монопольна влада. Другий показник враховує як кількість фірм, так і нерівність в їх становищі на ринку, вимірює концентрацію ринку. Індекс досягає максимального значення – 1,0 (або 10000, якщо частка ринку визначається у відсотках). Високомонополізованою вважають галузь, де індекс Херфіндаля-Хіршмана перевищує 1800.

Проаналізувавши наслідки монополізації, доцільно перейти до вивчення основних напрямків антимонопольної політики, антимонопольних законодавств країн. Особливу увагу слід приділити Закону України „Про захист економічної конкуренції”.

Література: 1 (с. 146-160); 2 (с. 139-161); 12 (с. 258-284); 20 (с. 95-108); 21 (с. 135-156); 22 (с. 225-232); 23 (с. 294-321).