Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка (Гончарова Н.О.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 5: Ординалістська теорія поведінки споживача

Уподобання споживача згідно ординалістських позицій можна представити графічно за допомогою кривих байдужості. При цьому слід мати на увазі основні допущення, які покладені в основу теорії споживчого вибору і дають змогу визначити мінімально необхідний для послідовної поведінки споживача рівень його раціоналізму. До цих допущень відносять завершеність, транзитивність, „більше-краще”. Охарактеризуйте кожне з них.

Дайте визначення кривих байдужості, яку інформацію вони несуть. Підкресліть, що карта кривих байдужості представляє собою шкалу переваг споживача. Криві байдужості відповідають різному рівню задоволення його потреб, різному рівню корисності; використавши графік карти кривих байдужості, розгляньте їх властивості.

Зважте на те, що важливим робочим поняттям ординалістської теорії корисності є гранична норма заміщення, яка показує можливість заміни споживачем одного товару на інший. Зверніть увагу на те, що кут нахилу кривої байдужості можна виразити через граничну норму заміщення. Який вигляд будуть мати криві байдужості для товарів з частковою заміною одного товару іншим, для товарів субститутів та компліментів? Охарактеризуйте граничну норму заміщення для кожного з типів кривих байдужості.

Обмеження споживача можна проілюструвати графічно за допомогою бюджетної лінії.

Необхідно зрозуміти як будується бюджетна лінія і показати, що кожна її точка свідчить про комбінацію двох споживчих товарів (кількість інших є заданою), які можуть бути придбані споживачем за умов коли дохід його визначений і обмежений та визначені ціни на товари. Кут нахилу лінії бюджетного обмеження можна виразити через ціни товарів. Проаналізуйте властивості бюджетної лінії.

Стан рівноваги споживача представте графічно. Обґрунтуйте положення, згідно якого стану рівноваги відповідає точка дотику бюджетної лінії до кривої байдужості. Саме ця комбінація споживчих товарів відповідає оптимальному плану споживання, стану рівноваги споживача. В цій точці нахил бюджетної лінії співпадає з нахилом кривої байдужості. Наприкінці запишіть рівняння споживчого вибору, проаналізуйте його.

Література: 1 (с. 65-82); 2 (с. 47-57); 12 (с. 190-196); 20 (с. 44-52); 21 (с. 24-35); 22 (с. 127-131); 23 (с. 66-95).

Тема 6: Аналіз поведінки споживача

Вибір споживача залежить не тільки від його переваг та уподобань, але й від рівня його доходу. Покажіть, що саме за допомогою кривої „дохід-споживання” графічно ілюструють взаємозалежність між доходами споживача та кількостями споживчих товарів, яку він готовий придбати. Побудуйте відповідну криву, зверніть увагу на те, що вона об'єднує всі точки рівноваги споживача за умов, що доходи його зростають, а ціни на споживчі товари залишаються без змін. Слід мати на увазі, що за допомогою конфігурації кривої „дохід-споживання” можна зробити висновок про відношення споживача до цих товарів по мірі зростання його доходів. Згадайте, які товари для споживача є нормальними, а які другорядними (нижчої якості).

Від аналізу кривої „дохід-споживання” доцільно перейти до так званих, кривих Енгеля. Зважте, що індивідуальна крива Енгеля показує співвідношення між доходом і оптимальним обсягом споживання певного товару. Проілюструйте графічно вигляд відповідної кривої для товарів нормальних, другорядних. Індивідуальні криві Енгеля модифікують у криві витрат Енгеля. Останні показують залежність між змінами у доходах споживача і витратами на певний споживчий товар.

Підкресліть, що саме Енгель займався дослідженням взаємозалежностей між зростанням доходу домогосподарства і зміною часток його витрат із сімейного бюджету на продукти харчування; споживання освітніх, юридичних послуг і послуг, пов'язаних з відпочинком, а також товарів розкоші.

Що розуміють під законом Енгеля? Яка питома вага витрат Вашої родини на продукти харчування, товари довготривалого використання, послуги?

Далі доцільно проаналізувати реакцію споживача на зміну цін товарів. З цією метою побудуйте криву „ціна споживання”, проаналізуйте як змінюється обсяг покупок споживчого товару при зміні ціни на нього за умов незмінності всіх інших факторів попиту.

Покажіть, що на основі кривої „ціна-споживання” можна побудувати криву індивідуального попиту. Підкресліть, що крива попиту та крива „ціна-споживання” це два різні способи описання того, як змінюється обсяг придбаного товару при зміні ціни на нього за інших рівних умов. Згадайте в чому полягає зміст закону попиту, які чинники впливають на попит.

Слід врахувати, що на поведінку споживача, його вибір впливають: ефект заміни, коли дешевшим товаром замінюють більш дорогий; ефект доходу, коли внаслідок зменшення ціни, за інших рівних умов, реальний дохід покупця збільшується, обсяг покупок зростає.

З'ясуйте, як діють ефекти доходу та заміщення щодо товарів нормальних, другорядних, товару Гіффена. Продумайте відповідні приклади, використайте їх під час обговорення проблем даної теми. В чому особливість зміни величини попиту на товар Гіффена, який вигляд має крива попиту на цей товар? Чи можна пов’язати проблеми бідності з особливостями зміни величини попиту на товар Гіффена?

Зверніть увагу на те, що при здійсненні вибору споживачеві необхідно враховувати фактор часу. Підкресліть, що час це важливий економічний ресурс, який має свою цінність. Чи однаковою вона буде для різних споживачів, від чого залежить?

Покажіть, що при купівлі товару, його споживанні необхідно враховувати не тільки ціну цього товару, але й цінність часу, який витрачається на його придбання, споживання. Слід мати на увазі також і те, що за інших рівних умов, споживач буде надавати перевагу реаліям сьогодення над майбутніми благами. Розгляньте цінність грошей у часі, чому вона буде різною, які чинники це обумовлюють. Проаналізуйте їх та наведіть відповідні приклади, використавши дані по Україні.

Вивчаючи вибір споживача в умовах невизначеності результату покажіть, що ступень ризику можна зменшити за допомогою диверсифікації, придбання страхових послуг; здобуттям додаткової інформації.

Література: 1 (с. 83-95); 2 (с. 38-56); 12 (с. 507-527); 20 (с. 53-61); 22 (с. 132-157); 23 (с. 96-107, 134-158).

РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ФІРМИ. ВИРОБНИЦТВО ТА ВИТРАТИ