Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robota_z_menedzhmentu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

8. Структура організації.

В сучасній економіці є рідкісним явищем, коли компанія випускає лише один товар під єдиним брендом. Найчастіше вони створюють портфель брендів. Будуючи його, кожна компанія змушена вирішувати питання про взаємодію брендів: «компанія брендів», «компанія-бренд», «суббренди», «бренди-підсилювачі», і розділяє свій портфель на майже не з’єднані між собою відділи, створені цілком незалежними брендами, кожен з яких покриває окремий напрям; також створює бренди-підсилювачі (наприклад, Korona Intenza ).

Говорячи про стратегії КФУ, на мою думку, використовує переважно стратегію керування затратами, яка полягає в досягненні конкурентних переваг завдяки зниженню власних витрат до нижчого рівня, ніж у конкурентів. Кава Carte Noire, яка позиціонується як елітна, ближче до стратегії диференціації.

Також слід зазначити, що КФУ використовує стратегію зростання. Для цього існують всі умови – дві власні фабрики, популярність товарів серед споживачів, лідерство на ринку. Загалом, протягом останніх 2-х років зростання кавового бізнесу компанії збільшилось у 2,5 рази, ненабагато відстає і шоколадний. Щоправда, під час кризи, коли рівень доходу українців знизився, споживачі стали надавати перевагу дешевим продуктам, а сировина для виробництва товарів подорожчала, КФУ варто тимчасово перейти на стратегію стабілізації.

  1. Структура організації.

В основі побудови організаційної структури фірми лежить вертикальний та горизонтальний поділ праці. Вони завжди є поєднаними між собою. В КФУ існує вертикально-горизонтальний поділ праці, так як тут має місце необхідність керувати роботою великої кількості людей, які займаються різною діяльністю, і директор не в змозі робити це повністю сам, набирає штат помічників, надавши їм відповідні повноваження, створивши при цьому ще один рівень управління.

Голова КФУ

Департамент Департамент Департамент Департамент Економічний

маркетингу виробництва транспортної технічної служби департамент

служби

Відділ маркетингу

Відділ PR

Відділ реклами

Відділ виробництва продукції

Відділ пакування

Відділ контролю якості

Відділ логістики

Відділ митного контролю

Автопарк

Відділ технічного забезпечення

Відділ інноваційних розробок

Бухгалтерія

Відділ зовнішньо-економічної діяльності

По виду передання повноважень сформувалась лінійно-функціонільна структура управління. Передача завдань та повноважень йде від директора до його заступників з різних видів діяльності або керівників відділів та далі до працівників. Таким чином, в організації існують 2 рівні управління. Ця структура характеризується тим, що всі повноваження і всю інформацію зосереджено у руках керівників кожного рівня . У зв’язку з цим існують переваги та недоліки.

Основною перевагою є швидкість прийняття управлінських рішень та доведення їх до виконавців, легкість контролю за виконанням, а головним недоліком – високий рівень вимог до компетентності керівників обох рівнів, оскільки керівник має бути компетентним при виконанні будь-яких управлінських функцій.

Треба зазначити, що структура управління КФУ є багаторівневою, яка характеризується незначним діапазоном управління та відповідно великою кількістю рівнів управління. Звичайно, існують проблеми, зв’язані з передачею інформації з одного рівня управління в інший, але ця структура має більш сильний контроль. Також в управлінні цією фірмою має місце департаментація за функціями. За різними керівниками та відділами, якими вони керують, закріплено виконання різних функцій: це виробничий відділ, відділ маркетингу, транспортна служба, технічні служби, бухгалтерія, зовнішньо-економічна діяльність і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]