Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.практикум.ТУРИЗМ-11.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

5.2 Проектування теренкуру

Теренкур (нім.Terrainkur) – лікування дозованим (щодо часу, протяжності та кута нахилу ділянок маршруту) ходінням для зміцнення серцевого м язу, нервової системи, покращення дихання тощо.

Індивідуальним завданням передбачено:

запроектувати на топографічній карті трасу оздоровчого пішохідного маршруту – теренкуру за заданими технічними параметрами : допустимим кутом нахилу та протяжністю траси ;

обґрунтувати вибір ділянки місцевості для облаштування траси теренкуру;

скласти поздовжній профіль траси теренкуру;

скласти рекламний фізико-географічний опис траси теренкуру.

Вибір траси оздоровчого пішохідного маршруту студенти виконують безпосередньо на топографічній карті. Початком траси ПК0 є вхідні ворота ТОКу. При визначенні напрямку траси в першу чергу слід враховувати функціональне призначення теренкуру, а потім ситуацію та рельєф місцевості з метою досягнення максимального лікувального результату.

Не менш важливим при ходьбі по теренкуру є поступове зростання фізичного навантаження та його поступове спадання. Доцільно при можливості проектувати трасу теренкуру у залісеній місцевості, особливо у хвойному лісі, де лікувальний ефект буде більшим у порівнянні з відкритою не залісеною місцевістю.

Проектування студенти розпочинають після детального вивчення рельєфу та ситуації місцевості по топографічній карті та попереднього визначення напрямку траси теренкуру. За формою теренкур може бути витягнутим в одному напрямку або зімкнутим, в залежності від рельєфу та ситуації місцевості. Процес проектування траси з заданим кутом нахилу місцевості, а це ще називають трасуванням по топографічній карті, детально висвітлено у геодезичній літературі [2,3,4,5].

Обґрунтування проекту теренкуру студенти виконують на основі вміння прочитати топографічну карту , розуміння умов місцевості вздовж траси, уміння бачити вигідні моменти проекту з метою досягнення цілі, а саме – оздоровлення відпочиваючих.

До прикладу:

Проект траси теренкуру вигідно відрізняється від інших варіантів своєю простотою і безпечністю. Траса проходить у різних умовах місцевості: відкрита місцевість змінюється хвойним лісом, з г. Висока відкривається панорама і т. д.

Технічні характеристики теренкуру зручно розмістити в таблиці.

Таблиця 4.1- Технічні характеристики теренкуру

вер-шин

Пікетаж

Від-стань,м

Кут нахилу

Румб

ділянки

Перепад

висот, м

Характеристика

місцевості

0

ПК0

375

+1о 45/

Пн-Сх:45о 30/

+10

відкрита місцевість

1

ПК3+75

500

+3о 00/

Зах:89о 00/

+10

вздовж границі хвойного лісу

2

ПК8+75

850

+3о 00/

Пн-Сх:21о 30/

+35

по хвойному лісі

3

ПК17+25

Довжина: 1625м

Поздовжній профіль траси теренкуру складають у масштабах: горизонтальний відповідає масштабу топографічної карти, а вертикальний підбирають в залежності від висоти перерізу рельєфу на топокарті таким, щоб був зручним для користування і побудови профілю.

До прикладу: - для висоти перерізу рельєфу на топокарті 5 м , вертикальний масштаб профілю зручно прийняти 1: 500.

Послідовність побудови поздовжнього профілю достатньо висвітлено у навчальній літературі [2,3,4,5], а також опрацьована студентами при виконанні лабораторних робіт. Приклад побудови поздовжнього профілю траси теренкуру приведено у додатку Б.

Для складання рекламного фізико-географічного опису траси теренкуру необхідно використати:

топографічну карту з проектом теренкуру;

технічні характеристики теренкуру з табл. 4.1;

поздовжній профіль траси теренкуру.

До прикладу:

- траса теренкуру починається на ПК0, що біля входу на територію туристично-оздоровчого комплексу «Алкалія» і проходить у Пд-Зах напрямку по Зах. залісеному схилу гірського масиву. Перепади висот теренкуру сягають 120 м. Протяжність теренкуру 2100м. Кути нахилу окремих ділянок траси знаходяться в межах від 1,30 до 3,00 градусів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]