Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.практикум.ТУРИЗМ-11.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

7.2. Виконання технічного нівелювання на станції.

Під нівелюванням розуміють польові вимірювальні роботи, в результаті яких визначають перевищення (різницю висот) між окремими точками з наступним обчисленням їх висот (позначок) . Геометричне нівелювання виконують горизонтальним променем візування за допомогою нівеліра та нівелірних рейок. Точність визначення перевищень цим методом залежить відж скласу нівелювання. Середня квадратична похибка визначення перевищень – до 10 мм/км .

Рис. 13 Геометричне нівелювання способом "із середини";"

Визначаючи перевищення між точками А і В способом "із середи­ни", в цих точках встановлюють вертикально нівелірні рейки, а приблиз­но посередині між ними - нівелір. Точку В, перевищення якої над точ­кою А потрібно визначити, називають передньою, а точку А, відносно якої визначають перевищення, задньою. Привівши зорову трубу ніве­ліра в горизонтальне положення, беруть відлік по рейці, що знаходить­ся у задній точці (задній відлік), а потім наводять трубу на передню рейку й беруть по ній відлік (передній). Як видно з рис. 13, а, переви­щення h дорівнює:

h = а-Ь,

тобто перевищення при нівелюванні способом "із середини" дорів­нює відліку на задню рейку мінус відлік на передню рейку.

Перевищення є додатнім, якщо передня точка розташована вище, ніж задня, і від'ємним, якщо нижче.

Як видно з рис. 13, в обох випадках висота наступної точки Нв до­рівнює висоті попередньої точки НА плюс (або мінус) перевищення h між цими точками:

Нв = НА±h.

Завдання. Отримати в лабораторії нівелір Н-3 і нівелірні рейки, визначити перевищення між двома заданими точками.

7.3. Робота на станції при тахеометричному зніманні.

Тахеометричне знімання належить до топографічних або контурно-висотних знімань, в результаті яких одержують план місцевості із зображенням рельєфу й ситуації.При використанні технічних теодолітів сутність тахеометричної зйомки зводиться до визначення на місцевості трьох величин: горизонтального кута β , кута нахилу α і відстані до точки D. Кути β і α визначають за допомогою гоизонтального й вертикального кругів теодоліта, а відстань D – нитковим віддалеміром. Планове положення точки визначають полярним способом, а перевищення – методом тригонометричного нівелювання .У процесі тригонометричного нівелювання перевищення визначають похилим променем візування за тригонометричними формулами через кут нахилу α та горизонтальну проекцію відстані між точками d , Цей метод нівелювання дозволяє отримувати перевищення між точками з точністю до сантиметра.

Рис. 14.Тригонометричне нівелювання

Для визначення перевищення h точки В над точкою А у точці А встановлюють приведений у робоче положення теодоліт, а в точці В – рейку. Вимірюють висоту приладу i й зорову трубу теодоліта наводять на верх рейки, яка має довжину v . За допомогою вертикального круга вимірюють кут нахилу α , а ннитковим віддалеміром – похилу відстань D або її горизонтальну проекцію d . Перевищення визначають за формулою:

h = d · tgα + i – v

При v = i , тобто при наведенні труби на висоту приладу , ця формула приймає вигляд:

h = d · tgα

При застосуванні ниткового віддалеміра , перевищення між точками дорівнюватиме :

h = d · tgα = D · cos2α · tgα = D · sinα · cosα = D/2 · sin2α,

або в загальному вигляді :

h = D/2 · sin2α + i – v,

де D – відстань , визначена віддалеміром.

Завдання . Отримати в лабораторії теодоліт Т-30 , нівелірні рейки і визначити перевищення між заданими точками.

Контрольні питання

Будова нівеліра.

Який порядок роботи на станції при визначенні перевищення між двома точками ?

Як визначити перевищення між двома точками ?

Сутність тахеометричного знімання.

Наведіть формулу визначення перевищень при тригонометричному нівелюванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]