Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.практикум.ТУРИЗМ-11.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1. Умовні знаки топографічних карт.

Мета роботи. Ознайомитися з умовними знаками топографічних карт. Навчитися читати ситуацію місцевості на топографічній карті.

1.1 Загальні відомості

Топографічна карта служить основним джерелом інформації про характер і форми рельєфу, гідрографію, шляхи сполучення, рослинність та район будівництва об'єкту. Такі відомості необхідні при вишукуваннях, проектуванні та будівництві різних споруд. Приймаючи до уваги значні розміри та кулястість Землі, її зображення на площині без спотворень отримати неможливо. Ділянки Землі спочатку ортогонально проектують на сфероїд, а тоді, згідно з математичними законами, які називають картографічними проекціями, на площину. В результаті такого зображення отримують карту.

Карта – зменшене , спотворене під впливом кривини Землі зображення на площині горизонтальної проекції значної частини або всієї земної поверхні, побудоване за певними математичними законами.

План – це побудоване на площині в ортогональній проекції і , зазвичай, в умовній системі координат зображення порівняно невеликих ділянок місцевості в умовних знаках.

Місцеві предмети, контури та рельєф місцевості відображають на картах і планах спеціальними умовними знаками.

Умовні знаки топографічних карт – основа для читання топографічної карти. Розрізняють масштабні і позамасштабні, лінійні умовні знаки та пояснюючі підписи [1,2].

Масштабні умовні знаки зберігають зовнішні границі, подібність зовнішніх контурів, орієнтування відносно сторін горизонту, розміри і, зрозуміло – площі об’єктів у масштабі топографічної карти.

Позамасштабні умовні знаки використовують для зображення предметів місцевості на топографічних картах без збереження масштабу.

Лінійні умовні знаки теж відносяться до позамасштабних і застосовуються для зображення лінійних предметів місцевості, до прикладу – дороги, лінії електропередач, зв’язку, трубопроводи, тощо.

Для зручності читання топографічних карт умовні знаки розташовують за південною чи східною рамкою карти групами у певній послідовності.

Перед виконанням домашнього завдання опрацювати вказану тему у

1.2 Зміст роботи

Для виконання завдання студенту пропонується навчальна топографічна карта (надалі карта) масштабу 1:25 000 або 1:50 000. На карті масштабу 1:25 000 умовні знаки розташовані за південною рамкою, а для карт масштабу 1:50 000 умовні знаки див. у додатку А.

Завдання. 1. Скласти опис ситуації місцевості, розташованій у 9 – ти квадратах кілометрової сітки карти, у порядку розташування умовних знаків:

населені пункти;

промислові,сільськогосподарські та соціально-культурні об’єкти;

шляхи сполучення;

гідрографія;

рельєф та рослинний покрив.

Координати Пд-Зах. кілометрового кута середнього з 9-ти квадратів карти вказує викладач індивідуально кожному студенту.

При складанні опису ситуації місцевості слід дотримуватися правил української орфографії та вимог до викладу тексту, встановленими чинними стандартами (див. с. ). Слід використовувати терміни «ділянка місцевості, район робіт,тощо», а також назви сторін горизонту. До прикладу: «…на Пн-Зах. ділянки робіт розташовано оз. Біле з болотистими берегами на сході і з непрохідним болотом на заході від нього… »

Оформлення лабораторної роботи студенти виконують на офсетному папері формату А-4 згідно стандарту і правил, прийнятих в університеті.

Захист роботи – усний або письмовий.

Контрольні питання для самопідготовки та захисту

Дайте визначення топографічних карт і планів.

Чим відрізняється карта від плану?

Що таке масштаб?

Наведіть характеристику масштабів.

Що таке точність масштабу ?

Які об’єкти позначаються масштабними умовними позначеннями, позамасштабними , лінійними?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]