Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_GPU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
324.1 Кб
Скачать

5.3. Проведення перевірки в органах статистики, державної виконавчої служби та податкової служби.

В органах Державної служби статистики України:

Відповідно до ч.2 ст. 18 Закону України „Про державну статистику” юридичні особи, їх філії, представництва, що знаходяться на території України або створені за участю юридичних осіб України, зобов'язані у повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики статзвітність, зокрема № 1-ПВ „Звіт з праці” (місячний).

Згідно зі ст.13 Закону України „Про державну статистику” органи державної статистики мають право вивчати стан первинного обліку і статистичної звітності, перевіряти достовірність первинних та статистичних даних, наданих респондентами, вносити правоохоронним органам пропозиції щодо притягнення винних у порушенні зазначеного закону громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та посадових осіб до відповідальності, розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати відповідно до законів штрафи.

Статтею 186-3 КУпАП передбачено накладення штрафу за порушення порядку подання даних державних статистичних спостережень. Відповідно до ст. 244-3 КУпАП розглядати зазначену категорію справ та накладати адміністративні стягнення від імені органів державної статистики мають право керівник спеціально уповноваженого центрального органу у галузі статистики та його заступники, керівники органів державної статистики в Автономній Республіці Крим, областях, районах і містах та їх заступники.

Прокурору необхідно встановити:

  • виконання вимог закону щодо забезпечення координації дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування у питаннях організації діяльності, пов'язаної із збиранням статистичної інформації щодо стану виплати заробітної плати;

  • реалізацію права здійснення перевірок достовірності поданих респондентами первинних та статистичних даних щодо заборгованості з виплати заробітної плати;

  • притягнення до адміністративної відповідальності винних посадових осіб та стягнення штрафів;

  • внесення пропозицій правоохоронним органам щодо притягнення до відповідальності службових осіб суб'єктів господарювання.

В органах Державної виконавчої служби:

Згідно зі ст. 7 Закону України „Про виконавче провадження” прокурор є учасником виконавчого провадження у випадку здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді та відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого документа за його заявою.

У разі відкриття виконавчого провадження за заявою прокурора він користується усіма правами, передбаченими ст. 12 Закону України „Про виконавче провадження”, у тому числі оскаржувати незаконні дії (бездіяльність) органів державної виконавчої служби та їх посадових осіб.

В органах державної податкової служби:

Згідно зі ст. 35 Закону України „Про оплату праці” контроль за додержанням законодавства про оплату праці на підприємствах серед інших здійснюють органи Державної податкової інспекції.

На органи державної податкової служби відповідно до ст. 2 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” покладено здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством. За ст. 10 вказаного Закону податкові інспекції здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів, проводять перевірки фактів приховування і заниження сум податків та зборів, передають відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, якщо їх розслідування не належить до компетенції податкової міліції.

Статтею 75 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні органу державної податкової служби виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків.

Документальною є перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених законом податків та зборів, а також додержання валютного та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи, додержання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами. Перевірка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється органом державної податкової служби щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, додержання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Перевірки свідчать, що органами податкової служби недостатньою мірою вживаються заходи до виявлення фактів приховування трудових відносин, які належним чином не оформлені та виплати заробітної плати „в конвертах”, що призводить до несплати відповідних платежів до бюджету та фондів соціальної спрямованості.

Зазначений перелік питань не є вичерпним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]