Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_GPU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
324.1 Кб
Скачать

2. Приводи і підстави для проведення перевірок

Прокурорська перевірка виконання законів проводиться за заявами та іншими повідомленнями про порушення законності, що вимагають прокурорського реагування, а за наявності приводів - також з власної ініціативи прокурора. Прокуратура не підміняє органи відомчого управління та контролю (ст. 19 Закону України „Про прокуратуру”).

Наказом Генерального прокурора України від 12.04.2011 № 3гн „Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України” визначено приводи і підстави для проведення перевірок, їх планування, розгляду звернень з указаних питань.

Згідно з цим наказом перевірки слід проводити за зверненнями та повідомленнями про порушення законів, у тому числі поширені у засобах масової інформації, що вказують на неналежне виконання своїх обов’язків посадовими особами контролюючих та правоохоронних органів, за матеріалами цих органів, а також за власної ініціативи.

За заявами громадян, юридичних осіб, зверненнями та запитами депутатів усіх рівнів, за винятком заяв та повідомлень про злочини, розслідування яких належить до компетенції органів прокуратури, перевірки проводити лише у разі їх попереднього вирішення керівниками компетентних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю. В інших випадках надсилати такі звернення за належністю. Роз’яснювати право на звернення за захистом своїх порушених чи оспорюваних прав і свобод до відповідних органів державної влади та контролю, органів місцевого самоврядування, а в передбачених чинним законодавством випадках – до суду.

Перевірки за власної ініціативи проводити за планом роботи відповідної прокуратури, який з урахуванням стану законності в регіоні складається на півріччя, включає поточні та перспективні заходи, які можуть корегуватися щоквартально.

Підставами для проведення позапланових перевірок є рішення колегій органів прокуратури, координаційних і міжвідомчих нарад, доручення керівництва Генеральної прокуратури України та прокуратур обласного рівня. Міським, районним, міжрайонним і прирівняним до них прокурорам про проведення за власної ініціативи позапланових заходів у п’ятиденний строк інформувати прокуратури вищого рівня.

Під час перевірок у міністерствах і відомствах, місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування і державного контролю, на підприємствах, в установах і організаціях особливу увагу звертати на додержання законів у сфері запобігання правопорушенням. Перевіряти законність і повноту вжитих заходів щодо усунення порушень закону, притягнення винних осіб до відповідальності. У разі необхідності перевірки проводити безпосередньо на підконтрольних їм об’єктах.

Джерелом наглядової інформації можуть бути інформаційні та оглядові листи вищестоящих прокуратур. Важливим засобом отримання інформації є участь прокурора у роботі сесій місцевих рад, засіданнях їх виконкомів та постійних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Інформація повинна містити достатні дані про порушення законодавства про оплату праці. Залежно від конкретних обставин перевірка виконання законів про оплату праці може мати комплексний або вибірковий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]