Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_GPU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
324.1 Кб
Скачать

5.2. Перевірка діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування

Відповідно до вимог ст. 13 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” до компетенції місцевих державних адміністрацій віднесено вирішення питань щодо забезпечення законності, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян.

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 16 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” місцеві державні адміністрації здійснюють державний контроль за своєчасною і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплати праці. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 24 Закону забезпечують реалізацію державних гарантій у сфері праці, у тому числі й право своєчасного одержання винагороди за працю. У ч. 4 ст. 36 вказаного Закону закріплено право місцевих державних адміністрацій звертатися до власників підприємств, установ та організацій або уповноважених осіб з поданням про притягнення до відповідальності їх керівників у разі порушення ними законів. Про результати розгляду роботодавець зобов'язаний повідомити місцеву державну адміністрацію у місячний строк.

Відповідно до Указів Президента України від 07.05.2001№ 292 „Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати” та від 25.05.2004 № 576/2004 „Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати” на керівників органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств усіх форм власності покладено персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та інших соціальних виплат.

Указом Президента України від 07.05.2001 № 292 „Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати” місцеві державні адміністрації уповноважені вжити заходів до:

  • забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати;

  • погашення правонаступниками реорганізованих сільськогосподарських підприємств заборгованості із заробітної плати колишнім працівникам цих підприємств;

  • включення до колективних договорів зобов'язань власників та керівників підприємств про погашення заборгованості із заробітної плати;

  • вирішення питань у встановленому законом порядку щодо досудової санації та порушення справ про банкрутство підприємств, неспроможних виконати зобов'язання із виплати заробітної плати;

  • розірвання контрактів з керівниками державних підприємств, які не вживають заходів для погашення заборгованості із заробітної плати.

У місцевих державних адміністраціях перевірити здійснення вищезазначених контрольних функцій, у тому числі за своєчасністю оплати праці, її виплати не нижче визначеного державою мінімуму, забезпечення реалізації державних гарантій у сфері праці (ст.ст. 16, 24 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”) шляхом використання права на звернення до власників підприємств або уповноважених осіб з поданням про притягнення до відповідальності їх керівників у разі порушення ними законів; виконання заходів щодо досудової санації та порушення справ про банкрутство підприємств, неспроможних виконати зобов'язання із заробітної плати тощо.

Перевірки свідчать, що робота райдержадміністрацій та міськвиконкомів з погашення заборгованості з виплати заробітної плати, як правило, зведена лише до заслуховування керівників підприємств на засіданнях відповідних комісій і витребування від них графіків погашення заборгованості, що не приводить до позитивного результату. Реальний вплив з боку місцевих органів влади на погашення заборгованості незначний, а часом взагалі відсутній. Крім того, райдержадміністраціями лише в поодиноких випадках перед контролюючими органами ініціюється питання щодо проведення перевірок додержання вимог законодавства про оплату праці на підприємствах регіону (ст. 28 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”).

До повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад згідно з вимогами ст. 34 Закону України „ Про місцеве самоврядування в Україні” віднесено здійснення контролю за виконанням колективних договорів та угод з керівниками підприємств, установ та організацій, розташованими на відповідній території, насамперед щодо своєчасної виплати заробітної плати. У ст. 29 цього Закону передбачено можливість заслуховування їх звітів про проведену роботу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.2009 № 863 „Про посилення контролю за погашенням заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат” затверджено Положення про Комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Комісія може приймати рішення, обов'язкові для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, іншими державними органами, підприємствами, установами, організаціями та громадянами

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.2009 № 370 „Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати, страхових внесків до Пенсійного фонду України та обов'язкових платежів до державного та місцевих бюджетів” міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям доручалось:

- утворити (поновити) у тижневий строк спеціальні тимчасові комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати на чолі з міністрами, керівниками інших центральних органів виконавчої влади, Головою Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

- забезпечити подання щопонеділка Мінпраці інформації стосовно заборгованості з виплати заробітної плати, страхових внесків до Пенсійного фонду України та обов'язкових платежів до державного та місцевих бюджетів підприємств, установ та організацій, що підпорядковані їм та належать до сфери їх управління.

Тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі - тимчасова комісія) є тимчасовим дорадчим органом, утвореним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською та Севастопольською міськими, районною держадміністрацією для здійснення своїх повноважень з питань, пов'язаних із своєчасною виплатою заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]