Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит для студентів 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать

7.1.3 Функції кредиту

Функція - це специфічне відображення дії. Функціями кредиту в ринковій економіці є специфічні ознаки і дії, які відрізняють кредити від інших економічних категорій і відображають його суть. Існують такі функції кредиту:

  1. Перерозподільна функція кредиту . За допомогою кредиту відбувається

перерозподілвартості на засадах зворотності, з одного боку, здійснюється нагромадження грошових капіталів за рахунок збережень економічних агентів, а з іншого - їх розміщення серед інших агентів ринку. Роль перерозподільної функції - дає змогу зосередити капітал у найбільш пріоритетних сферах економічної діяльності, здійснити переорієнтацію виробництва й стабілізувати економіку.

  1. Емісійна функція кредиту - на основі кредиту здійснюється емісія грошей як

платіжних засобів; методами кредитної експансії (розширення кредиту) і кредитної рестрикції (звуження кредиту) регулюється кількість грошей в обігу. Роль емісійної функції – сприяє економії витрат грошового обігу; дозволяє прискорити обіг грошей, запровадити прогресивні системи розрахунків.

  1. Контрольна функція кредиту - під час кредитування забезпечується

контроль за дотриманням умов та принципів надання кредиту з боків суб'єктів кредитної угоди; при цьому банк здійснює як попередній, так і поточний контроль за діяльністю позичальника.

Внаслідок зміни економічних умов у країні відбуваються зміни ролі кредиту та сфери його застосування. Так, в умовах функціонування повноцінних грошей роль кредиту була незначною, бо зміна маси грошей незначною мірою залежала від застосування кредиту. Зменшення маси повноцінних грошей в обігу здійснювалося перетворенням їх у скарб (без участі кредиту), і навпаки.

При функціонуванні неповноцінних грошей збільшення або зменшення їх маси відбувається завдяки кредитним операціям, внаслідок чого роль кредиту зростає.

Ще більш важливою є роль кредиту в умовах інфляції, бо регулювання грошової маси в обігу за допомогою кредиту має велике значення для підтримання стабільності купівельної спроможності грошової одиниці.

Питання для обговорення на семінарських заняттях:

1. Необхідність кредиту. Загальні передумови формування кредитних відносин

2. Сутність кредиту, його структура

Теми для рефератів:

1.Поняття економічних меж кредиту, види, причини і наслідки їх порушення.

2. Кредитні відносини в умовах інфляції

Рекомендована література:

1. Положення НБУ «Про кредитування», затверджене постановою Правління НБУ від 28 вересня 1995 р.

2. Гроші та кредит / За заг. ред. М. І. Савлука. — К.: КНЕУ, 2002. — Розд. 8, 9.

3. Гроші та кредит / За ред. Б. С. Івасіва. — К.: КНЕУ, 1999. — Розд. ІІ

Тема 7.2 Кредит – як форма руху позичкового капіталу

План

7.2.1 Особливості функціонування позичкового капіталу.

7.2.2 Ринок позичкових капіталів

7.2.3 Процент за кредит

7.2.4 Функції кредиту

7.2.1 Особливості функціонування позичкового капіталу

Позичковий капітал  це капітал, який приносить доход у вигляді процента.

Позичковий капітал як різновид грошового капіталу можна виразити формулою: Г  Г, де Г = Г + Г. Ця формула визначає, що ціль та рушійний мотив функціонування позичкового капіталу становить отримання (Г)  приросту грошей порівняно з їх початковою авансовою сумою (Г).

Позичковий капітал характеризується такими ознаками:

    1. Позичковий квапітал  це капітал  власність. Особливість

позичкового капіталу полягає в тому, що він безпосередньо авансується (інвестується) у виробничу сферу не його власником, а зовсім іншою особо  підприємцем-позичальником, якому капітал передається на тимчасове користування. В результаті відбувається роздвоєння позичкового капіталу на капітал  власність і капітал функцію.

    1. Позичковий капітал  специфічний товар. Позичковий капітал 

це капітал, що реалізує себе як товар. Об’єктом куплі-продажу є самі гроші, однак не гроші як товар, а гроші як капітал.

    1. Позичковий капітал володіє специфічною формою відчуження.

Особливістю позичкового капіталу, котрий функціонує як товар є те, що на відміну від продажу звичайного товару він надається в позику  тобто відчужується від свого власника лише на певний строк і за умови повернення з позичковим процентом.

Отже, позичковий капітал необхідно розглядати як одну із форм грошового капіталу, що надається його власником на тимчасове користування підприємцеві з метою отримання прибутку у вигляді позичкового процента.