Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні відносини.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
265.22 Кб
Скачать
  1. Версальська система міжнародних відносин.

Для підбиття підсумків Першої світової війни було скликано Паризьку мирну конференцію, яка розпочала роботу 18 січня 1919 p. Тепер до Парижа прибули представники 27 держав, з них 9 учасниць війни – на боці Антанти, 15 - які оголосили війну Німеччині, але не брали участі у воєнних діях, та 3 нових країни – Польща, Чехословаччина, Королівство сербів, хорватів та словенців.

Основним питанням конференції була підготовка мирного договору з Німеччиною. Його було підписано 28 червня 1919 p., у п’яті роковини сараєвського вбивства, у Великому Версальському палаці (Версальський мир).

Мирні договори з союзниками Німеччини були укладені за зразком Версальського. Сен-Жерменський мирний договір з Австрією було підписано 10 вересня 1919р., Нейїський з Болгарією – 27 листопада 1919р., Тріанонський з Угорщиною – 4 червня 1920 p. та Севрський з Туреччиною -10 серпня 1920 p.

Версальська система мирних договорів закріплювала територіальні зміни, які відбулися в результаті Першої світової війни й розпаду Німецької, Османської та Австро-Угорської імперій. Франція здобула перевагу на Європейському континенті. Англія закріпила провідні позиції на Близькому Сході й панування на морі. Контроль над Лігою Націй фактично перейшов до Англії та Франції.

Ознаки Версальської системи МВ:

1. Розпад імперій.

2. Поява нових держав.

3. Перерозподіл колоній.

4. Формування регіональних підсистем міжнародних відносин внаслідок появи нових суб’єктів міжнародних відносин.

Створена система міжнародних угод встановила Версальсько-Вашингтонську систему устрою міжнародних відносин, що зафіксувала та оформила результати першої світової війни, визначила нове співвідношення сил на світовій арені. Вона стала спробою розв’язати незліченні проблеми, об’єднати й гармонізувати суперечливі інтереси народів та держав.

Втім вона мала низку суттєвих недоліків:

1. не розв’язала протиріччя між державами-переможницями й державами, які зазнали поразки;

2. не ліквідувала протиріччя між великими й малими країнами;

3. не запобігла можливості виникнення реваншизму, перш за все внаслідок відсутності дійового контролю за виконанням укладених договорів;

4. викликала значні територіальні зміни в Європі, друге «велике переселення народів», започаткувала основи національних конфліктів.

Версальсько-Вашингтонська система закріпила нову розстановку сил у повоєнному світі, але внаслідок своїх вад не могла бути стійкою й тривалою.

  1. Балканські війни 1912-1913рр. Роль дипломатії великих держав в їх розв’язанні.

Балканські війни – це дві війни 1912—1913 і 1913 р. у результаті яких Балканські держави вигнали турків із усієї території Європи за винятком невеликої області навколо Стамбула. Балканські війни призвели до загострення протистояння у Європі, що прискорило початок Першої світової війни. 13 березня 1912 року Росія уклала з Сербією і Болгарією таємну антитурецьку угоду, за якою планувалося можливе розділення Туреччини і поділ захоплених територій. 29 травня 1912 року були укладені угоди про спільні дії проти Туреччини між Болгарією і Грецією, а пізніше ще з Чорногорією та Сербією. Ці угоди створили неформальне об'єднання — "Балканська Ліга" (Балканський союз), яка була спрямована проти Туреччини, і певної міри також проти Австроугорщини та албанців.