Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з ВИНОГРАДАРСТВА.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Яку рекомендують площу кліток, розміри і розташування рядів для виноградників на рівнинній місцевості?

  2. У якому напрямку розташовують ряди на рівнинній місцевості?

  3. Яка рекомендована довжина ряду в клітці і чому?

  4. Яке призначення захисних навколових та проміжних смуг на виноградниках?

Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

Модуль 3 Лабораторна робота №8

Тема: Віялові та кордонні формування виноградних кущів

Мета заняття: Навчитися складати схеми прийомів (за роками) для досягнення віялового та кордонного типів формувань виноградного куща.

Загальні відомості. Різноманітність кліматичних і ґрунтових умов України, їх особливостей, а також сортового складу, в першу чергу, зумовлює створення різних форм виноградних кущів. Значний вплив на вибір форм спричиняє і технологія вирощування. Тому правильне формування і щорічне обрізування кущів винограду мають дуже важливе значення, адже від цього значною мірою залежать величина врожаю, його якість та довговічність насаджень. Форма куща має бути порівняно простою і пластичною. ЇЇ частини повинні швидко відновлюватися при пошкодженні морозами, заморозками, градом і старінні. Правильно вибрана форма куща дозволяє максимально реалізувати потенційно продуктивні можливості сорту в конкретних умовах. При виборі форми керуються рядом принципових положень: 1.у районах неукривного виноградарства потрібно використовувати штамбові форми; 2. у районах напівукривного виноградарства слід використовувати без штамбові приземні та комбіновані форми з укриттям нижнього ярусу ґрунтом на зиму і розкриттям навесні; 3. у районах укривного виноградарства необхідно використовувати безштамбові приземні форми, як правило, з однобічним розташуванням рукавів з невеликим нагромадженням багаторічної деревини. Спосіб формування визначає висоту штамба, кількість і довжину рукавів (кордонів), розміщення їх у просторі.

Різноманітність умов, за яких культивують виноград, та висока його пластичність зумовили створення і застосування багатьох видів формування рослин, що відрізняються зовні будовою скелетної частини, типом плодових ланок і пагонів. Головним завданням у перші три-п'ять років після садіння винограду є вирощування сильних кущів і надання їм (виведення) необхідної форми. Розглянемо послідовне формування кущів (рис. 1, рис. 2)

Рис. 1. Виведення високоштамбового двобічного горизонтального кордону.

Процес виведення форми складається з послідовного щорічного нарощування скелетної частини куща з пагонами до повного плодоношення. У більшості районів України перейшли до неукривної культури винограду, впровадження сортового диференційованого обрізування, цілеспрямованого вирощування врожаю. Теорія й практика формування рослин базуються на вивченні фізіології органів винограду, на створенні нових стійких проти несприятливих умов середовища сортів, оснащенні галузі виноградарства досконалішою технікою.

Рис. 2. Виведення напіввіялової форми.

Результати науково-дослідних робіт, а також виробничий досвід передових господарств свідчать, що для основних виноградарських зон України за сучасного рівня агротехніки на шпалерно-рядових насадженнях винограду найпридатнішими є кордонна (рис.1) або віялова (рис.2) де форми на штамбі заввишки 80-120 см з вільним звисанням приросту, а для тих, що потребують укривання на зиму, – віялова безштамбова (рис. 2).

Завдання 1. Ознайомитись з основними принципами добору способів формування виноградних кущів, виходячи з грунтово-кліматичних умов зони, біологічних особливостей сортів, рівня агротехніки та системи ведення кущів.

Завдання 2. Вивчити і описати зовнішні характерні ознаки основних типів формувань кущів винограду: головчастих, чашоподібних, віялових, кордонних, комбінованих. Зазначити особливості формування кущів на штамбах, без штамбів та для напівукривної культури.

Завдання 3. Намалювати в зошиті схему виведення штамбової віялової форми (висота штамба 70 см) .

Завдання 4. Намалювати в зошиті схему виведення високоштамбового однобічного горизонтально кордону (висота штамба 120 см).