Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з ВИНОГРАДАРСТВА.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що називається навантаженням куща?

  2. Яке навантаження називається оптимальним?

  3. Як визначати довжину плодових лоз при обрізуванні?

Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

Лабораторна робота №10

Варіант 2

Тема: Методи визначення оптимальних навантажень кущів винограду.

Мета заняття: Освоєння методу визначення оптимальних навантажень кущів

Загальні відомості. Кількість вічок залишених після обрізування називають навантаженням куща. Щорічно при обрізуванні на кущах залишається від 10до 20% вічок загальної їх кількості. Проте, не всі залишені вічка розвиваються і дають пагони. Тому, навантаження вічками є попереднім. Остаточне навантаження кущів встановлюють у процесі обламування і воно визначається кількістю залишених після обламування пагонів. Недовантаження кущів сприяє їх розростанню та недобору врожаю, а при переваженні слабко ростуть пагони і знижується врожайність в наступні роки.

Оптимальним навантаженням на кущ вважають таке, яке забезпечує отримання високого врожаю в поточному році і сприяє покращенню умов плодоношення в наступні роки. Величина навантаження залежить від сили росту куща, яка визначається однорічним приростом всіх пагонів. У свою чергу, щорічний приріст однорічних пагонів залежить від особливостей сорту, стану кореневої системи, родючості ґрунту та агротехніки.

Середнє навантаження куща, залежно від запланованої урожайності, можна визначити за такою формулою:

,

де Н – навантаження на кущ вічками; М – запланована врожайність на 1 га; Г – кількість кущів на 1 га (фактичне); К – кількість грон на 1 плодовому пагоні; П – додаткова кількість вічок із врахуванням відсотка нерозвинених вічок у даній зоні.

У процесі обрізування встановлюють навантаження на кожний кущ.

Приклад. Розрахунок навантаження на кущ вічками у ВАТ «Березанський» (28.01.2003 р.)

Сорт – Совіньон зелений

Площа - 72 га

Запланована урожайність - 50 ц/га

Кількість кущів на 1 га – 840 шт.

Коефіцієнт плодоношення – 1,6

Відсоток плодоносних пагонів – 67 %

Відсоток живих вічок – 75 %

Навантаження на кущ з урахуванням усіх перерахованих даних визначається за формулою:

,

де Н – навантаження на кущ вічками; П – запланована урожайність на 1 га;

А – кількість кущів на 1 га (фактичне); В – середня маса гроно; К – кількість гроно на 1 плодовому пагоні; Б - % плодових пагонів; Г - % живих вічок.

Урожайна маса гроно переводиться в кілограми. В даному випадку навантаження на кущ буде:

Чи вірне це навантаження, можна перевірити розрахунковим шляхом:

  1. Розраховуємо урожайність, яку необхідно отримати з одного куща

(5000 кг : 840 кущів = 5,9523 кг).

2. Визначаємо кількість грон, яку необхідно отримати з 1 куща, якщо

середня маса грона 100 г (5952,3 г : 100 = 59,523 гроно).

  1. Визначаємо необхідну кількість плодових пагонів на кущ при коефіцієнті плодоносності 1,6 (59,523 : 1,6 = 37,2 плод. пагонів).

  2. Визначаємо, яку кількість необхідно залишити живих пагонів, щоб при 67% плод. пагонів для даного сорту було 37,2 плод. пагона із 74 вічок. Визначаємо за рівнянням:

В 100 живих пагонах – 67 плод. пагона

Х пагонів – 37,2 плод. пагона

Х= (100 х 37,2) : 67 = 55,522 вічок.

  1. Визначаємо, яке навантаження необхідно залишити, щоб при 75% збереженості вічок залишити на кущі 55,522 живих вічок. Визначаємо по рівнянню:

В 100 вічках – 75 жив. вічок

Х навантаження – 55,522 жив. вічка

Х= (100 х 55,522) : 75 = 74 вічка

Якщо урожайність планувати вищою, наприклад 70 ц/га, то навантаження за цієї формулою буде: 70000000 : 675360 = 103,6 вічка

Досить часто відсоток збереженості вічок змінюється і в більшості випадків в сторону зменшення. Так як відсоток збереженості стоїть в знаменнику, то при його зменшенні збільшується навантаження.

Наприклад: при збереженості 60 %, навантаження на кущ вічками в даному прикладі складає:

Якщо планувати врожайність 70 ц/га при збереженні 60 % вічок , то навантаження складе:

Урожайність необхідно брати фактично по даній ділянці і сорту в кращий рік кілька років тому.

Точне визначення навантаження буде тоді, коли показники середньої маси гроно, процент плодових пагонів і кількість гроно на одному плодовому пагоні будуть використовуватися не з підручників, а визначатися на ділянках в господарстві протягом 2-3 років.

Навантаження на кущ визначають середнє, а на ділянці до кожного куща треба підходити індивідуально. Якщо поряд з кущем випади і кущ розрісся, зайняв місце 2-3 кущів, то навантаження на нього необхідно збільшувати (можливо в 2-3 рази, залежно від того, в якому він стані). І навпаки, на слабкому кущі розрахунковому навантаженні не залишиш, так як там не має лоз.

Для визначення навантаження необхідно орієнтуватися таким чином: кожна плодова ланка в середньому повинна мати 10 вічок. Якщо навантаження на кущ 80 вічок, то залишають 8 плодових ланок, при 100 вічках навантаження 10 плодових ланок.

При обрізуванні необхідно на кущі залишати кращі лози для урожаю і заміщення, залишати трохи більше плодових ланок ніж потрібно, а коли закінчили обрізування, обов’язково порахувати кількість залишених ланок і зайві (гірші) видалити.

Навантаження можна збільшити і за рахунок посилених ланок (залишати 1 сучок і 2 стрілки). Або за рахунок довжини лоз (якщо лоз не вистачає). А після підрахунку, якщо виявилось лоз більше, видалити із ланки по 1 лозі там, де залишилось дві, або вкоротити лози. Від правильного навантаження в значній мірі залежить урожай.

Необхідно пам’ятати і дотримуватися простої істини: завжди краще кущ перевантажити, ніж недовантажити. На перевантаженому кущі завжди можна видалити зайві вічка або зелені пагони.

Завдання: 1. Розрахувати навантаження на кущ вічками у ВАТ «Радсад»

Сорт – Аліготе

Площа - 70 га

Запланована врожайність 80 ц/га

Площа живлення – 2,25 х 1,5

Коефіцієнт плодоношення – 1,7

Середня маса гроно – 70 г

Відсоток плодоносних пагонів – 69 %

Відсоток живих вічок – 78 %

Зрідженість – 12 %. В даному районі не розвивається до 30% вічок.

Завдання 2. Розрахувати навантаження на кущ вічками у ВАТ «Радсад»

Сорт – Мускат білий

Площа - 100 га

Запланована врожайність - 100 ц/га

Площа живлення – 2,25 х 1,5

Коефіцієнт плодоношення – 1,1

Середня маса гроно – 110 г

Відсоток плодоносних пагонів – 69 %

Відсоток живих вічок – 78 %

Зрідженість – 12 %. В даному районі не розвивається до 30% вічок.

Обрізування винограду здійснюється залежно від ступеню і характеру ушкодження кущів морозами.

1.При загибелі не більш 30-60% вічок в поточному році можна отримати нормальний урожай шляхом збільшення навантаження. Розрахунок величини навантаження на кущ відповідно встановленим відсотком загибелі вічок здійснюється за формулою:

,

де Н – навантаження на кущ вічками, шт; К – оптимальне навантаження кущів вічками, шт.; А – % загиблих вічок.

Довжину обрізування лоз встановлюють залежно від сорту. Групу сортів з високою плодоносністю нижніх вічок Аліготе, Сапераві північний, Фіолетовий ранній, Шасла, Кардинал, Одеський чорний, Одеський сувенір, Ранній Магарача, Дойна, Лідія, Ізабелла обрізують на 3-4 вічка. Пагони, які розвинулися на сучках заміщення, обрізують на 2-3 вічка.

Група сортів із задовільною плодоносністю нижніх та середніх вічок по довжині лози – Мерло, Траминер, Піно, Мюллер Тургау, Шардоне, Сапераві, Мускат янтарний, Восторг, Молдова, Кодрянка, Віорика, Біанка, Первенець Магарача обрізують на 5-7 вічок.

Група сортів із високою плодоносністю вічок у середній частині пагона і високій у верхній частині – Совіньон, Каберне Совіньон, Ркацітелі, Фетяска обрізують на 8-10 вічок.

При цьому слід врахувати, що в цьому році відмічено сильне ушкодження нижніх вічок чорною плямистістю що знизило їх плодоносність. На таких ділянках необхідно збільшити довжину на 3-4 вічка в порівнянні з рекомендованими для сортів винограду.

  1. При загибелі більш, ніж 70-90% вічок для сортів з великим гроно і частковому ураженні однорічних пагонів, під час обрізування залишають всі нормально розвинені пагони, видаляючи тільки верхню не дозрілу частину. Довго обрізані пагони підв’язують горизонтально. Залишають достатню кількість сучків заміщення, обрізуючи їх на 2-3 вічка. Остаточне навантаження кущів встановлюють шляхом обрізування та обламування після розвитку пагонів по досягненню ними довжини 8-10см.