Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Миколаївський державний

аграрний університет

Кафедра механізації та електрифікації СГВ

для виконання практичних робіт та завдання для контрольних робіт студентам заочної форми навчання напряму підготовки 6.030601Менеджментз дисципліни Механізація і автоматизація СГВ

РОЗДІЛ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ

Миколаїв 2010

Методичні вказівки розробила:

Гур’єва Т.Б.- старший викладач кафедри МІЕСГВ.

Рецензент: доц. Грипачевський М.С.,

кафедра ЕІТСМТП

Розглянуто на засіданні кафедри,

протокол №_______ від “______ ” _____________

Рекомендована до видання методичною комісією факультету “Механізація сільського господарства” МДАУ

протокол №_______ від “______ ” _____________

ЗМІСТ

Вступ

  1. Загальні методичні вказівки…………………….4

  2. Лабораторно-практичні роботи…………………10

  3. Завдання для контрольних робіт………………..44

  4. Варіанти контрольних завдань………………….54

  5. Література………………………………………...58

ВСТУП

Одним з важливіших завдань по створенню матеріально-технічної бази нашої країни в підвищення продуктивності праці. Вирішення цього завдання виведе нашу країну на рівень розвинутих держав. Комплексна механізація і автоматизація сільського господарства, яка передбачаe використання машин для виконання всіх взаємопов’язаних технологічних процесів і операцій, як основних, так і неосновних, з застосуванням засобів автоматики і організацію безперервного потокового виробництва, не може бути здійснена без висококваліфікованих керівників виробництва.

Раціональне використання тракторів, комбайнів і сільськогосподарських машин можливо лише у тому випадку, коли основи механізації будуть знати всі спеціалісти колгоспів, у тому числі бухгалтери і економісти.

Загальні методичні вказівки

Методичні вказівки складені по програмі курса "Механізація і автоматизація сільськогосподарського виробництва" для економічних спеціальностей сільськогосподарських вищих учбових закладів

Програма курсу "Механізація і автоматизація с.г. виробництва" для економічних спеціальностей сільськогосподарських вищих учбових закладів передбачав вивчення слідуючих п’яти розділів:

1. Трактори і автомобілі.

2. Сільськогосподарські машини.

3. Експлуатація машино-тракторного парку.

4.Промислове виробництво продукції тваринництва і комплексна механізація ферм.

5. Електрифікація і автоматизація сільськогосподарського виробництва.

Згідно учбовому плану студенти спеціальності 6.030601 виконують одну контрольну роботу.

Контрольна робота повинна виконуватись тільки після вивчення відповідного розділу курса. Виконання їх є самоперевірка студента і основним критерієм готовності до екзаменаційної сесії. Після вивчення курса передбачена здача заліку.

Вивчення дисципліни здійснюється шляхом послідовного засвоєння учбового матеріалу по підручникам, ознайомлення з машинами в натурі, виконання контрольних завдань, прослуховування лекцій і проведення лабораторних робіт в період сесії.

Технічна література має свої особливості викладення матеріалу. З метою полегшення процесу вивчення окремих, машин в підручниках даються їх зображення переважно в вигляді схем. Відсутність в схемах деталів, яки не відіграють особливої ролі, дозволяють студенту фіксувати свою увагу на головному. Основні деталі і вузли в схемах викреслюються за допомогою умовних відображень, які простіші за самі деталі, і схеми виходять більш зрозумілими, ніж креслення машин.

Студенти, які приступають до вивчення машин по технічній літературі і підручникам, повинні перед усім засвоїти особистості викладення технічного тексту, умовні відображення деталів та вузлів машин, навчитися розбиратися в схемах.

Студент значно полегшить собі роботу по вивченню машин, коли ознайомившись зі схемами кількох машин, навчиться складати їх сам.

Вміння схематично відобразити машину або окремий її механізм допомогає зрозуміти суттєвість роботи машини.

У контрольних роботах студенти повинні давати не креслення або малюнки з книг, а схеми. Робочі органи, вузли і особливо важливі деталі на схемі повинні бути означені цифрами. Значення цифр розшифровується у тексті. Кожна схема повинна пояснюватися коротким описом.

Розділ перший Трактори і автомобілі

Загальні методичні вказівки по вивченню розділа.

При вивченні тракторів і автомобілів студентам економічних спеціальностей особливу увагу необхідно зосередити на вивченні слідуючих питань:

1. Склад парку тракторів і автомобілів у колгоспі, де працює студент, або в недалеко розташованому господарстві.

2. Техніко-економічні показники найбільш поширених марок тракторів і автомобілів.

3. Загальний склад тракторів і автомобілів (з яких частин, механізмів, систем агрегатів вони складаються, призначення цих частинах взаємодія).

4. Склад і робота основних механізмів і систем нових тракторів і грузових автомобілів.

5. Основні динамічні і економічні показники тракторів і автомобілів (ефективна потужність двигуна і тягова потужність трактора, швидкість руху, тягове зусилля, годинний та питомий розхід палива, тяговий коефіцієнт корисної дії).

Кожний студент в міжсесійний період повинен вивчати трактори і автомобілі у обсязі, передбаченому методичними вказівками. Це зумовлено тим, що на очній сесії вивчаються тільки найбільш складні питання розділу.