Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Література

  1. Войтюк М.І. “Сільськогосподарські машини” Київ. Агропроміздат. 2000.

  2. А.Н. Карпенко, В.М. Халанский ”Сельскохозяйственные машины.” Москва. Колос.1995.

Контрольні питання.

  1. Будова стрільчатої лапи.

  2. Будова рихлильної лапи.

  3. Схема установки лап.

  4. Регулювання глибини обробки.

  5. Ширина роботи культиватора.

Лабораторна робота №3 Сівалки.

  1. Мета роботи: ознайомитися з призначенням, загальною будовою, типами та принципом дії сівалок.

  2. Обладнання: плакати складових частин сівалок: сівалок СЗ-3,6, СУПН-8, ССТ-12А.

  3. Зміст роботи.

По способу посіву відрізняють сівалки: рядові, квадратно- гніздові, гніздові, пунктирні, розкидні.

По призначенню відрізняють сівалки універсальні і спеціальні. Універсальні призначені для посіву насіння різних культур. Спеціальні сівалки (бурякові, кукурудзяні) призначені для посіву насіння однієї культури.

Універсальні сівалки найбільш економічні, так як при їх використанні зменшується число машин в господарстві, збільшується час використання кожної машини, полегшується її експлуатація.

Промисловість також випускає начіпні і причіпні сівалки. Зернові сівалки звичайно причіпні, що дає можливість складати посівні агрегати з одної - шести сівалок.

Технічні культури (буряк, овочі, кукурудзу) господарства сіють на невеликих площах, часто на зрошуваних. Тут вигідніше застосовувати спеціальні сівалки.

Зернові, зернотрав’яні, овочеві і льняні сівалки оснащуються котушковими висівними апаратами .Бурякові сівалки оснащуються ячеїсто- дисковими апаратами , пунктирні - оснащують дисковими і пневматичними висівними апаратами.

Для посіву зернових культур створені причепні сівалки СЗ-3,6;СЗТ-3,6; СЗУ-3,6; СЗА-3,6; СЗП-3,6; СЗЛ-3,6; СЗО-3,6; СРН-3,6.

Розроблені пристосування до зернових сівалок для посіву різних культур.

Зернотукова сівалка СЗ-3,6 призначена для посіву рядовим та широкорядним способами зернових, олійних і технічних культур. Котушкові висівні апарати розділені на 2 секції по дванадцять апаратів в кожній. Висів регулюють зміною робочої довжини котушок груповим регулятором, а також зміною передаточного числа. Дискові сошники розташовані в два ряди з міжряддям 15см. Сошники сівалок сімейства СЗ-3,6 піднімають і опускають гідроциліндром, встановленим на рамі сівалки. Гідравлічний піднімальний механізм працює від гідросистеми трактора.

Глибину хода сошників регулюють гвинтом регулятора, який монтується на середній сниці сівалки. До рами кріпиться підножна дошка.

Зернотуковий ящик поділений перегородкою на відділення для насіння і добрив. Добрива висівають катушково - штифтовими апаратами.

Насіннєпроводи гумові, гофровані. Механізм передачі комбінований, складається з ланцюгової і зубчатої передач. Пружинні загортачі покращують заробку насіння.

Насіння і туки засипають в зерно туковий ящик, висівними апаратами вони виштовхуються в насіннєтукопроводи і сошники, які вже вирили борозди в ґрунті. Загортачі заробляють борозди. Сошник створює у ґрунті борозну, в яку попадає насіння. Внаслідок значної маси сошників борозди мають глибину 5 см і більше.

Привід висівних апаратів сівалок здійснюється від ходових, опорно-приводних колес і каточків за допомогою простої або складної зубчатої, ланцюгової і комбінованої передач.

Для подачі насіння від висіваючих апаратів в горловини сошників застосовують насіннєпроводи (спіральні, гумові, воронкоподібні, гумові гофровані).

На сівалці СЗ-3,6 і Ії модифікаціях встановлюють пристосування для контролю і сигналізації, яке спрацьовує у випадку неповного заглиблення сошників або при припиненні обертання валів висівних апаратів. На щитку трактора включається світовий або звуковий сигнал.

Сівалка має 3,6 метра ширину захвата, 24 висівних і туковисівних апарата, 24 дискових сошника. Глибина заробки насіння 4-8 см, робоча швидкість до 15 км/год. Агрегатується з трактором МТЗ-80.

На Рис. 4 приводиться технологічна схема зернотукової сівалки СЗ-3,6.

Рис. 4 Технологічна схема зерно тукової сівалки СЗ-3,6

1- насіннєвисівний апарат; 2- ящик для насіння; 3- ящик для добрив; 4- туковисівний апарат; 5- лоток; 6- насіннєпроводи; 7- підножна дошка; 8- загортач; 9 і 10- дискові сошники; 11- пневматичне колесо; 12- рама; 13- упор; 14- гідро циліндр.

4. Звіт

4.1. Надати технологічну схему сівалки СЗ-3,6

4.2. Описати технічну характеристику сівалки.

Література

Войтюк М.І. “Сільськогосподарські машини” Київ. Агропроміздат. 2000.

Контрольні питання.

  1. Призначення сошника.

  2. Будова сівалки СЗ-3,6.

  3. Регулювання норми висіву.

  4. Призначення загортача.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4

Картоплесаджалки.