Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Лабораторна робота №9 Зерносушарки.

  1. Мета роботи: ознайомитися з призначенням, загальною будовою, типами та процесом дії сушарок.

  2. Обладнання: плакати складових частин сушарок СЗПБ-20; СЗСБ-8; СЗШ-8; СЗШ-16; СЗПЖ-8; ВПТ -600; БВ-25.

  3. Зміст роботи.

За вимогами агротехніки на тривале зберігання засипають зерно вологістю до 14%. Зі збільшенням вологості зростає інтенсивність дихання зерна, збільшується виділення теплоти і виникає самонагрівання маси. Тому посилюються процеси бродіння, розвиваються бактерії, якість зерна знижується.

Вологість свіже зібраного зерна часто буває 20...30%, таке зерно необхідно в короткий строк висушити, довести його вологість до кондиційної.

В зерносушарках сушка проходе конвективно - контактним способом у рухомому шарі зерна. В нього нагнітають гарячу газоповітряну суміш - теплоносій і вологопоглинач (агент сушки).

Зерно, яке сушиться, переміщують з невеликою швидкістю в потоці теплоносія. Зерносушарка повинна забезпечувати певний і постійний режим сушки, який регулюють температурою теплоносія, товщиною шару зерна і швидкістю руху теплоносія крізь шар зерна.

Температуру теплоносія і нагріва зерна вибирають в залежності від культури і первинної вологості зерна.

В господарствах використовують пересувні і стаціонарні зерносушарки безперерної дії з примусовою подачею теплоносія і механізованими завантаженням і розвантаженням зерна.

В барабанній зерносушарці зерно рухається вздовж барабана, який обертається, в потоці теплоносія. Температура його для сушки продовольчого зерна 180...2000; насіння 100...1600; нагрів продовольчої пшениці до 550, насіння до 480.

У шахтних зерносушарок зерно переміщується до низу під дією сили тяжіння, а теплоносій поступає назустріч зерну.

Вологість зерна за один пропуск через барабанну зерносушарку можна знизити с 25% до 17%, через шахтну – з 25% до 19%.

Заводи випускають барабанні зерносушарки пересувні СЗПБ-2,0; стаціонарні СЗСБ-8,0; а також шахтні стаціонарні СЗШ-16,0; СЗШ-8,0 і пересувні ЗСПЖ-8.

Зерносушарки використовують в господарствах індивідуально і в технологічних лініях сушильних комплексів.

Зерносушарка СЗСБ-8,0 (Рис.13) працює наступним чином: норія 2 падає сирий матеріал в завантажувальну камеру 3, звідкіля зерно висипається на гвинтові доріжки шестисекційного барабана. Лопатки барабана піднімають зерно, воно зсипається з них і висушується поступаючим у барабан теплоносієм.

При кожному підійманні висушуваний матеріал під дією підпора і повітряного потоку переміщується до вихідної частини. Доріжки у кінці барабана відводять висушене зерно в розвантажувальну камеру 5, з якої елеватор 6 подає зерно в охолоджувальну колонку 7. Вона складається з двох концентричних вертикальних перфорованих циліндрів. Зерно поступає в кільцевий простір між циліндрами. Над внутрішнім циліндром влаштований засмоктувальний вентилятор 9. Повітря, яке входе через отвори зовнішнього циліндра, охолоджує зерно. Потім воно відводиться у проміжний бункер. Безперервність процеса перевіряють контрольним зернозливом 8, по якому висипаються надлишки зерна.

Продуктивність зерносушарки при сушінні з 20 до 14% біля 8 т/год. Робочі органи приводяться в дію десятьма електродвигунами сумарною потужністю 30,4 кВт. Барабан обертається зі швидкістю 6-10 об/хв, зпирається на чотири пари роликів, з них дві пари приводні. Топка 1 працює на рідкому паливі, температуру теплоносія змінюють регулятором впуску атмосферного повітря.

Технологічна схема зерносушарки СЗСБ – 8,0 приводиться на рис. 13.

Рис.13.Технологічна схема зерносушарки СЗСБ-8,0.

1 – топка; 2 – завантажувальна норія; 3 – заванта-жувальна камера; 4 – сушильний барабан; 5 – розвантажувальна камера; 6 – елеватор; 7 – охолоджувальна колонка; 8 – контрольний зерно злив; 9 – вентилятор.

4. Звіт.

4.1. Надати технологічну схему сушарки СЗСБ – 8,0 .

4.2. Описати будову і технологічний процес роботи барабанної сушарки.

4.3. Привести технічну характеристику сушарки.

Література

Войтюк М.І. “Сільськогосподарські машини” Київ. Агропроміздат. 2000.

Контрольні питання.

  1. Призначення сушарок.

  2. Технологічний процес сушіння зерна.

  3. Регулювання температури теплоносія.

  4. Кінцева вологість зерна.

  5. Процес охолодження зерна.

  6. Робота сушильного барабана.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №10

Кукурудзозбиральні комбайни.

1. Мета роботи: ознайомитися з призначенням, загальною

будовою, типами та принципом роботи кукурудзозбиральних

комбайнів..

2. Обладнання : плакати комбайнів КОП-1,4В; КСКУ – 6;

приставки ППК – 4.