Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать
    1. Порядок виконання роботи

  1. Підприємець отримав у банку позику в розмірі 25 тис. грн. строком на 6 років на наступних умовах: для першого року відсоткова ставка дорівнює 10% річних, на наступні два роки встановлюється маржа в розмірі 0,4% і на наступні роки маржа дорівнює 0,7%. Знайти суму, яку підприємець повинен повернути в банк після закінчення терміну позики.

  2. Банк надав позику в розмірі 10 тис. грн. на 30 міс. під 30% річних на умовах щорічного нарахування відсотків. Яку суму потрібно повернути банку по закінченні терміну?

  3. Необхідно визначити період часу, протягом якого вихідний інвестований капітал подвоїться при процентній ставці, рівній 12% річних.

  4. У банк вкладені гроші в сумі 5 тис. грн. на два роки з піврічним нарахуванням відсотків під 20% річних. Визначити суму на рахунку до кінця дворічного періоду.

  5. Банк надав позику у розмірі 120 тис. грн. на 27 місяців під 16% річних на умовах одноразової повернення основної суми боргу і нарахованих відсотків. Проаналізувати, яку суму потрібно повернути банку при різних варіантах і схемах нарахування відсотків: а) річне; б) піврічне; в) квартальне.

  6. Розрахувати накопичену суму для різних варіантів нарахування складних відсотків за один рік, якщо вихідна сума дорівнює 1000 грн. а річна процентна ставка 10%. Побудувати план графік погашення заборгованості за різних умов нарахування відсотків.

  7. За який період часу початковий капітал в 50 тис. грн. збільшиться до 200 тис. грн., якщо на нього щокварталу будуть нараховуватися складні відсотки за ставкою 18% річних?

  8. Що вигідніше: отримати 2, 8 тис. грн. через 3 роки, або 2,9 тис. грн. через 4 роки, якщо можна розмістити гроші на депозит під складну процентну ставку 10% річних?

  9. Вкладник бажає протягом 5 років збільшити свій капітал з 2 тис. грн. до 7 тис. грн. Яку річну номінальну процентну ставку повинен запропонувати банк при нарахуванні складних відсотків кожні півроку?

  10. Вексель був врахований за півтора року до терміну, при цьому власник векселя отримав 0,8 від написаної на векселі суми. За якою складною річної відсоткової ставки був врахований вексель?

  11. Підприємець може отримати позику на наступних умовах: а) або виходячи з щомісячного нарахування відсотків за номінальною процентною ставкою 26% річних; б) або виходячи з піврічного нарахування з розрахунку 27% річних. Який варіант кращий?

  12. Розрахувати ефективну річну процентну ставку при різній частоті нарахування відсотків, якщо номінальна ставка дорівнює 10%. Побудувати графік відповідності нарахування відсотку та ефективної річної відсоткової ставки.

  13. У борг на 2,5 року надана сума в 30 тис. грн. з умовою повернення 40 тис. грн. Знайти ефективну ставку за цієї фінансової операції.

  14. Інвестиційний фонд надав кредит будівельній фірмі в сумі 2 млн. грн. під складну процентну ставку 20% річних на термін 4 роки. Визначити суму, отриману фондом та суму дисконту банку, якщо інвестиційний фонд врахував свій кредитний контракт за відсотковою ставкою 24% річних за 3 роки до терміну погашення.

  15. Капітал у сумі 5 тис. грн. надано в кредит на 5 років під 20% річних, відсотки складні. Визначити значення нарощеної суми після закінчення терміну кредиту і наведеної величини на кінець третього року.