Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вакуумна обробка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
46.19 Кб
Скачать

Вакуумна обробка

Відкачувальні автомати для ЛР загального призначення представляють собою машини карусельного типу, котрі мають нерухому станину і карусель, що обертається. По колу каруселі на певній відстані одне від одного розташовані відкачці гнізда для підключення ламп до вакуумної системи. Зв'язок між рухомомю каруселлю і нерухомо встановленими на станині насосами і газовими підвідиками здійснюється через золотник Він складається з 2-ох щільно притертих стальних дисків: 1) нерухомого, що встановлений на станині автомата і 2) рухомого, закріпленого на каруселі.

З метою додаткового ущільнення і зменшення тертя між дисками подається рідка змазка – касторове масло, в’язке масло «вапор».

Під час зупинки каруселі отвори верхнього і нижнього дисків золотники точно з’єднуються. І лампа по вакуум-проводу виходить підключена до вакуумної зовнішньої системи. Під час переходу каруселі на наступну позицію отвори у золотнику перекриваються і лампа від’єднується від вакуумної системи. Час зупинки перевищує час переходів, тому що відкачування лампи ведеться безперервно.

На нижньому дискові золотника ряд отворів заглушені – це позиції завантаження і вивантаження ламп, перевірка ламп на натікання, а також позиції на яких передбачене перемішування промиваючого газу і остаточним у лампі.

Лампи відкачують, промивають і наповнюють на одних і тих же відкачних автоматах методом вирівнювання тисків. Переключення лампи з відкачки на промивку і з промивки на наповнення здійснюється золотником – особливим вузлом, який автоматично розподіляє потік газу по різних каналах. Золотник дозволяє з’єднувати у певній послідовності лампи, що відкачуються із нерухомо встановленими насосами і підводками наповнюю -чого і промиваючого газів.

Складається з 2-ох прилягаючих один до одного плоских масивних дисків діаметром 200-300мм. Нижній нерухомо встановлений на станині автомата, а верхній повертається разом із каруселлю.

до лампи

до насоса

Відпалювання лам проводиться автоматично.

Вимірювання тиску в газонаповнених лампах

Лампи опускають у воду і під водою обламують штангель. В середину лампи втягується деяка кількість води, вона стискає газ до атмосферного тиску.

Виконують із зважуванням:

  1. лампу з водою, що втягнулася – Q2;

  2. лампа повністю заповнена водою – Q3;

  3. л

    1

    ампа без води – Q1.

Або

  1. вимірюючи мензуркою об’єм витягнутої води – V1;

  2. л

    2

    ампу всю заповнюють водою і вимірюють її об’єм – V2;

Якщо температура приміщення сильно відрізняється від звичайної,

то значення тиску газу отримане по рівнянню 1 чи 2 перераховується на те значення, котре буде мати місце при температурі - 17°С.

, де

t – фактична температура приміщення, °С;

Рt – тиск в лампі, при фактичні температурі.

Брак при відкачуванні

Червоні вакуумні лампи, які дають у колі апарата Тесла червоне об’ємне світіння – тиск залишкових газів перевищує 0,06мм.рт.ст.

Чорні лампи - газонаповнені лампи, які мають у складі шкідливі хімічно активні пари і гази, дія котрих на розжарену спіраль викликає утворення окислів вольфраму і конденсацію їх на внутрішню поверхню лампи у вигляді темних кілець.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]