Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
365.57 Кб
Скачать

2.3. Вибір місця розташування водозабору

Площадка підземного водозабірного спорудження (свердловин) знаходиться поблизу об'єкта водопостачання, але бажано не на території промпідприємства або населеного пункту. Місце водозабору повинне дозволяє організувати зони санітарної охорони і перспективне розширення.

Для зменшення глибини свердловин місце водозабору вибираємо в незаливаємих долинах рік, в озер.

Водозабірні спорудження не можна розташовувати на ділянках, затоплюємих паводками, у зсувних зонах, на косогорах.

При виборі місця розташування водозабору враховуємо напрямок руху підземних вод і розташування можливих джерел хімічного і бактеріологічного забруднення.

2.4. Підбор насосів і визначення кількості свердловин

Для підйому води зі свердловини використовуються насоси з заглибним електродвигуном або насоси з трансмісійним валом.

Перші застосовуються для устаткування свердловина глибиною 10... ...700 м при подачі 0,6...550 м3/год. Другі найбільше доцільно застосовувати для свердловин невеликої глибини (до 40 м) і великою подачею (до 1500 м3/год).

Оскільки глибина свердловини 210 м та подача 122,4 м3/год, то вибираємо насоси з заглибним електродвигуном.

Подача насоса на розрахунковий термін приймається рівною

, м3/год;

де Qскв - дебіт свердловини, м3/год;

Qвз - подача водозабору на розрахунковий термін, м3/год;

n- кількість свердловин. Приймаємо кількість свердловин – 5.

При проектуванні вирішуємо задачу одночасного вибору і насосів і кількості свердловина. Тому що вибір насосів робиться з обмеженого списку агрегатів, що випускаються промисловістю, то є вирішальним чинником для визначення і типу насоса і кількості робочих свердловин.

На перспективу зберігаємо кількість свердловин, яка визначена по витраті на розрахунковий період, оскільки конструкція свердловини розрахована на дебіт у перспективі і діаметр експлуатаційної колони дозволяє установити насос більшого габаритного розміру.

Кількість резервних свердловин приймаємо для при кількості робочих свердловин 5 - дві для водозабору I категорії [1, п.5.13] .

Напір насоса, м,

де Нг- геометрична висота нагнітання, м; Нгн+Н, Нн - глибина динамічного рівня вода в свердловині, м; Н –висота споживача (площадки насосної станції другого підйому) відносно свердловини, м, Нг=64,5+35=99,5м; - втрати напору у водопідйомних трубопроводах свердловини, м, =1000іl=0.0392*208=8.15м; - втрати напору в оголовку свердловини, м; - втрати напору у водомірі, м, =1м; - вільний напір у точці злива, м, =5м; =1м.

Втрати напору в трубопроводах свердловини визначаються по [4] з урахуванням діаметра водопідймного трубопроводу (10, табл. 12) .

Втрати напору в оголовку, м:

де vп - швидкість руху вода у водопідйомному трубопроводі з площею поперечного переріза ω (можна прийняти по [4] ), м/с.

Втрати напору в сполучних водоводах (від свердловини до крапки злива) визначаються по [4] з урахуванням економічних діаметрів.

Остаточно вибрали кількість свердловин - 5, тип насоса –ЭЦВ 12-160-100, довжина насоса 1300 мм, довжина двигуна 1920 мм, кількість робочих насосів – 5 і резервних – 2 (на розрахунковий термін і перспективу.

Визначаємо діаметр напірного трубопровода для 1 свердловини, м:

,

де vн – швидкість руху води у напірному трубопроводі м/с; приймаємо vн=3,0 м/с;

.

Уточнюємо швидкість руху води:

.

Визначаємо діаметр напірного трубопровода для 3 свердловин, м:

,

де vн – швидкість руху води у напірному трубопроводі м/с; приймаємо vн=3,0 м/с;

.

Уточнюємо швидкість руху води:

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]