Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.з 5.11.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
172.03 Кб
Скачать

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УКРАЇНИ „КПІ”

КАФЕДРА № _34_

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри № 34

підполковник____ Д.В.Кірянов

"____" _____________ 200__р.

Методична розробка для проведення _________практичного заняття____________ з навчальної дисципліни Системи комутації в електрозв’язку

Тема № 5 Цифрові системи комутації

Заняття № 5/11 Функціональна схема si-2000

Розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри №34

Протокол від ___ _________ 200__ року № ____

Навчальні та виховні цілі:

1. Вивчити призначення ЦАТС Si2000

2. Вивчитипринцип побудови ЦАТС Si2000

3. Виховувати у студентів самостійність мислення.

Навчальна група: _______

Час 90 хвилин Місце _______аудиторія

Навчально-методичне забезпечення

1. Костін Ю. С.Основи побудови аналогових систем комутації

2. Проектор, слайди

Навчальна література

1. Костін Ю. С. Основи побудови аналогових систем комутації

Навчальний посiбник для студ. виш. навч. закл. за напрямком “Телекомунікації” Полтава: ПВІЗ, 2006. 103 с.

2. Автоматическая коммутация: Учебник для ВУЗов /О.Н. Иванова, М.Ф.Кооп, З.С. Коханова, Г. Б. Метельский; под редакцией О.Н. Ивановой. – М.: Связь, 1988.

І навчальні питання та розрахунок часу

№ з/п

Навчальні питання

Час

1

2

3

І.

Вступна частина

5 хв.

ІІ.

Основна частина

Функціональна схема SI-2000

80 хв..

ІІІ.

Заключна частина

5 хв.

Іі зміст та методика проведення заняття

Послідовно викладається зміст кожного навчального питання плану заняття, включаючи вступ, підведення підсумків та порядок використання наочних посібників і технічних засобів навчання.

У вступі поряд з викладанням теми, мети заняття і плану його проведення викладач нагадує студентам завдання, яке було видане на самостійну роботу.

При проведенні заняття на техніці чи в лабораторії відобразити загальні вказівки викладача щодо дотримання правил техніки безпеки, методики та порядку виконання заняття.

Вказується час, місце і спосіб поточного контролю знань навчального матеріалу, який виноситься на заняття, та перевірки виконання домашнього завдання.

Для кожного навчального питання заняття визначається мета його обговорення, формулюються проблеми, що вирішуються, завдання та часткові питання, що обговорюються; дається методика його відпрацювання, час, який на нього витрачається; даються найбільш імовірні рішення проблемних ситуацій, завдання і, при необхідності, відповіді на питання, що обговорюються; надаються рекомендації щодо виконання методичних прийомів індивідуалізації навчання студентів та активізації їх роботи. Надається додатковий перелік питань та завдань для студентів, які успішно справляються з основним завданням; зазначаються шляхи та способи виконання виховної мети заняття; даються завдання на самостійну роботу.

Технічні характеристики

Цифрова система комутації (ЦСК) середньої1 ємності SI2000, розроблена словенською фірмою ISKRATEL, виробляється в кількох країнах, у тому числі в Україні спільним підприємством МонІс (м. Харків). Вона має гнучку модульну архітектуру обладнання і програмного забезпечення (ПЗ), територіально розподілені абонентський доступ, комутацію і керування, централізовані експлуатацію і технічне обслуговування, інтегровану систему електроживлення, є економічною, добре пристосованою до обслуговування територій з малою щільністю населення і невибагливою до умов використання на мережі та до умов довкілля. Завдяки виносному обладнанню зона обслуговування SI2000 може охоплювати всю територію сільського адміністративного району (САР) чи мікрорайону великого міста. Виносні модулі системи передбачають можливість встановлення у контейнері та, у разі одностативного виконання, у захищеному корпусі типу shelter.2 Система надає споживачам широкий спектр послуг, зокрема послуги цифрової мережі з інтеграцією служб (ЦМІС).3 Відповідно ЦСК SI2000 має широкі можливості використання на існуючих і перспективних місцевих мережах зв’язку, перш за все – на телефонних мережах сільських адміністративних районів (ТМСАР). Її обладнання можна застосовувати у якості опорної (ОПС), транзитної (ТС) або опорно-транзитної (ОПТС) станції ТМСАР чи міської телефонної мережі (МТМ). В разі потреби можливе утворення обхідних напрямків зв’язку, а також кільцевих чи ланцюгових топологій з’єднань станцій системи.

В максимальній комплектації система SI2000 версій нижче п’ятої дозволяє обслуговувати до 60000 абонентських ліній (АЛ) при максимальній ємності окремої станції близько 18000 АЛ. Чисто транзитна станція може комутувати до 3720 з’єднувальних ліній (каналів), розділених максимум на 127 напрямків зв’язку. Можлива ємність системи і окремих станцій V-ї версії практично удвічі більші. Реальні граничні ємність і кількість ЗЛ залежать від конкретних умов роботи системи в мережі зв’язку і обмежуються максимальною пропускною спроможністю ЦСК до 0,084 Ерл на кожну аналогову АЛ (ААЛ) у блоці ASM, до 0,17 Ерл – у блоці MLB, до 0,46 Ерл на кожну АЛ основного доступу до ЦМІС та до 0,8 Ерл на кожну ЗЛ.

Функціональна схема SI-2000

Архітектура SI2000 (рис. 1.1) базується на опорному обладнанні (ОпО), що централізує експлуатацію і техобслуговування всієї територіально розподіленої ЦСК, та на різнотипних виносних комутаційних (ВКМ) і абонентських модулях (ВАМ). Ці архітектурні елементи системи побудовані з основних апаратно і програмно ідентичних модулів наступних типів:

  • GSM (Group Switch Module) – груповий комутаційний модуль;

  • МСА (Central Module, version A) – модуль комутації, керування і сигналізації (у V-й версії системи замінює GSM, але може додатково встановлюватися і на діючих станціях попередніх версій у процесі їх розширення, як показано на рис. 1.1);

  • ASM (Analog Subscriber Module) – аналоговий абонентський модуль;4

  • LCM (Line Concentrator Module) – модуль абонентських концентраторів;

  • DLX (Digital Lines Multiplexer) – цифровий абонентський мультиплексор;

  • RBM (Remote Basic Multiplexer) – виносний базовий мультиплексор;

  • MLB (Line Module, version B) – цифровий абонентський модуль базового доступу до ЦМІС (відсутній у версіях системи нижче V-ї);

  • ANM (Analog Network Module) – аналоговий мережний модуль;

  • DNM (Digital Network Module) – цифровий мережний модуль;

  • ADM (ADministration Module) – модуль адміністративного керування;

  • CHM (CHarging Module) – модуль тарифікації;

  • ОМС (Operation and Maintenance Center) – модуль центрa технічної експлуатації і обслуговування.

Система SI 2000, як і кожна ЦСК, має обов’язкові функціональні під-системи (п/с) різного призначення, реалізовані апаратно-програмними засобами:

  • П/с абонентського доступу, яка забезпечує стик з абонентськими лініями (АЛ), тобто узгодження з їх електричними параметрами, аналого/цифрове перетворення мовних сигналів для аналогової АЛ (ААЛ), організацію цифрових каналів цифрової АЛ (ЦАЛ), сигналізацію по АЛ та концентрацію абонентського навантаження. Вона утворена блоками і модулями підімкнення АЛ: ASM, RASM, LCM, DLX, RDLX, RBM, MLB, RMLB.

\

  • П/с лінійного доступу, яка забезпечує стик зі з’єднувальними лініями (ЗЛ), тобто функції, аналогічні попередній п/с (крім концентрації навантаження), але виконувані для ЗЛ. Ця п/с утворена модулями підімкнення ЗЛ (мережними модулями): ANM, RANM, DNM.

  • П/с комутації, призначена для промикання, підтримки і порушення з’єднань. Вона утворена головним цифровим комутаційним полем модуля GSM опорного обладнання та комутаційними пристроями ВКМ і абонентських модулів.

  • П/с сигналізації, призначена для обміну лінійними і керівними сигналами (ЛКС) у зовнішніх і внутрішньосистемних напрямках зв’язку, а також для абонентської сигналізації. Вона утворена пристроями сигналізації, інтегрованими у абонентських і мережних блоках і модулях (не показані на рис. 1.1).

  • П/с керування, яка керує функціонуванням системи і складається з взаємо-діючих процесорів, наявних у кожному блоці чи модулі ЦСК.

  • П/с технічної експлуатації і адміністративного керування, яка на рис.1.1 включає модулі: тарифікації СНМ, адміністративного керування ADM та технічної експлуатації і обслуговування ОМС з відповідним периферійним обладнанням. Вона завантажує і зберігає програмне забезпечення та системні дані, тарифікує з’єднання, збирає й аналізує дані аварійної сигналізації, автоматично відмикає пошкоджене обладнання і вмикає резервне (реконфігурує систему), діагностує пошкоджені блоки і відповідно інформує персонал, а також забезпечує інтерфейс людина-машина для контролю й керування системою з боку персоналу. Оператор може за її допомогою детально діагностувати обладнання, вимірювати електричні параметри ліній і внутрішньостанційних трактів передачі (ВСТП), вимірювати параметри навантаження та вирішувати різнома-нітні адміністративні завдання (ввід нових АЛ і напрямків зв’язку; зміни кодів напрямків, способів сигналізації, тарифів, абонентських номерів, переліку надаваних послуг тощо).

  • П/с синхронізації.

  • П/с електроживлення.

Склад устаткування