Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.з 5.11.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Підсистема абонентського доступу

Аналогові абонентські лінії (ААЛ) безпосередньо вмикаються в аналогові абонентські модулі АSМ (ємністю до 240 ААЛ) або у виносні базові мультиплексори RВМ, що, в свою чергу, вмикаються у цифрові абонентські мультиплексори DLХ і отримують від DLХ дистанційне живлення (див. рис. 1.1). Можлива ємність абонентської групи, утвореної одним DLХ, досягає 240 ААЛ. У обох варіантах підімкнення абоненти мають однаковий рівень обслуговування, а для всіх ААЛ виконуються функції BORSCHT. Аналогові АЛ використовуються індивідуальними абонентами, таксофонами (в тому числі міжміськими та міжнародними), лініями спецслужб і відомчих станцій з серійним пошуком. У абонентів можуть бути телефонні апарати (ТА) зі шлейфовим або двотоновим багаточастотним тастатурним набором (DTMF – Dual Tone Multi-Frequency), зі звичайним чи тональним надсиланням виклику, з індивідуальними тарифними лічильниками або без них. В залежності від типу лічильника в АЛ надсилаються тарифні імпульси 16 кГц, або ж його робота забезпечується перемиканням полярності АЛ. У модулі АSМ можливе також підімкнення АЛ спарованих телефонних апаратів5 та виділення і надання користувачам двох цифрових каналів передачі даних.

Блоки АSМ і DLХ можуть бути і виносними (RАSМ – Remote АSМ, RDLХ – Remote DLХ), розміщуваними в місцях концентрації абонентів. Замикання внутрішнього навантаження в них не передбачено. Між RАSM чи RDLХ і опорним обладнанням системи утворюється один лінійний тракт (ЛТ) 2048 кбіт/с (тракт Е1), на обох кінцях якого додатково встановлюється обладнання закінчення тракту cистеми передачі LE (Line Equipment), що забезпечує фізичний стик з середовищем поширення та регенерацію сигналів. Від кожного DLХ чи RDLХ за допомогою максимум 30 двопроводових цифрових АЛ (зі стиком U i каналами 2B+D16, тобто 264+16=144 кбіт/с) на відстань до 9 км без проміжних регенераторів (при жилах кабелю діаметром 0,6 мм)6 виносяться мультиплексори RВМ, які обслуговують особливо малі абонентські групи. Припустима довжина ААЛ від RВМ до абонента до 1,5 км (опір шлейфу до 530 Ом). Залежно від типу RВМ, у нього вмикаються 2, 4 чи 8 ААЛ. У разі використання RВМ-2V кожному абоненту надається власний канал В (64 кбіт/с) на ділянці RВМ-DLХ. Для RВМ-4V та RВМ-8V у кожному каналі В цифрової АЛ утво-рюються два канали 32 кбіт/с з адаптивною диференційною імпульсно-кодовою модуляцією (АДІКМ), тому у RВМ-4V кожному абоненту надається власний канал, а у RВМ-8V є обмеження – одночасно активними можуть бути лише чотири абоненти. Базовий мультиплексор RВМ-VD відмінний від RВМ-2V тим, що доводить до одного з двох абонентів цифрову АЛ (ЦАЛ) – канал В. У цього абонента додатково встановлюється блок узгодження швидкості RDU (Rate Data Unit), що пристосовує канал 64 кбіт/с до стандартного комп’ютерного порту RS.232 чи RS.422 і до передачі даних з меншими швидкостями за протоколом V.11 чи V.24.

Цифрові (інтегральні) АЛ основного доступу 2B + D16 (BRA – basic rate access) до цифрової мережі з інтеграцією служб (ЦМІС) вмикаються у модулі MLB, кожний з яких має до 320 ЦАЛ. Ці АЛ можуть мати довжину до 6 км і використовуються груповими (підприємства, установи) і індивідуальними абонентами та цифровими таксофонами. В кожній ЦАЛ можна водночас використовувати всі її канали  В1, В2 (64 кбіт/с) для передачі мови, даних, авдіовізуальної інформації тощо та D (16 кбіт/с) для абонентської сигналізації і, можливо, для передачі телеметричних даних користувача. У такого абонента встановлюється блок мережного закінчення NT (Network Termination) зі стиком S для ввімкнення 1…8 абонентських терміналів  як специфічних для ЦМІС, так і звичайних через відповідні адаптери.7 Це можуть бути цифрові телефонні і відеотелефонні апарати, факсимільні апарати четвертої групи, багатофункційні термінали на базі персонального комп’ютера та інші термінали, розраховані на швидкість передавання інформації 64 кбіт/с. Блок NT забезпечує безконфліктний доступ терміналів до сигнального каналу D і виконує функції абонентської цифрової системи передачі.