Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.з 5.11.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Підсистема технічної експлуатації

В разі потреби ЦСК обладнується центром технічного обслуговування ОMС, що являє собою комплекс обладнання (спеціалізований за функціями комп’ютер та відеотермінали робочих місць персоналу, засоби акустичної та візуальної аварійної сигналізації, принтери, накопичувачі на магнітних дисках і стрічці, модеми для підімкнення винесених терміналів). ОMС виконує функції технічного обслуговування, експлуатації і адміністратив-ного управління (OA&M – Operations, Administration & Maintenance functions) всіма наявними на мережі станціями (виносами) системи SI2000. Модулі АDМ цих станцій з’єднується з ОMС дискретним каналом зі стиком Х.25. Кожна з цих станцій може функціонувати без постійної присутності персоналу.

Підсистема синхронізації

Обладнання всієї ЦСК SI2000 примусово синхронізується від еталону частоти – ведучого cинхрогенератора SG (SynchroGenerator) вищого рівня ієрархії підсистеми синхронізації (див. рис. 1.1). Загалом припускається до шести ієрархічних рівнів синхронізації. Як еталон частоти використо-вується високонадійний (напрацювання до відмови – 80 000 годин) високо-стабільний дубльований тактовий генератор першого рівня (ТГ1). Він має систему фазової автопідстройки частоти і гарантує відносний відхід час-тоти від номіналу (16384 кГц) з-за старіння не більше 110-9 за добу і 510-8 на протязі року (510-7 за 20 років). Відносний відхід частоти з-за змін температури приміщення у діапазоні +5…+40 С та на стативі у межах +10…+60 С не перевищує 110-8. ТГ1 може синхронізуватися від зовнішніх, більш стабільних ТГ (напр., міжміської мережі) шляхом виділення тактової послідовності з вхідних цифрових лінійних трактів. Припускається до трьох таких зовнішніх джерел тактової частоти, з яких ведучим автоматично вибирається одне (на основі статистики помилок і збоїв відповідних трактів модулів DNM).

Підсистема електроживлення

Живиться система SI2000 від мережі змінного струму 220 В. При щезанні напруги в цій мережі автоматично запускається аварійний дизель-генератор. Первинне джерело живлення перетворює напругу змінного струму у постійну –48 В з припустимими коливаннями у межах від –40,5 до –57 В. Випрямлячі первинного джерела можуть бути одно- або трифазними. Для гарантованого живлення змінним струмом критично важливих еле-ментів системи (дисплеїв і принтерів ЦТЕ тощо) додатково використовую-ться інвертори, що перетворюють у змінний струм напругу –48 В. Виносні RАSM, RDLX, RMLB мають власні джерела –48 В та акумулятори закри-того типу, розраховані на 10 годин роботи. Споживана від джерела –48 В потужність залежить від конкретних умов роботи і коливається в межах 0,8…1,4 Вт/номер (див. табл. 1.1).

Первинне джерело –48 В і до чотирьох герметизованих 24-елементних акумуляторних батарей (кожна на 170, 100 або 48 Ампер-годин) об’єдну-ються у так звану інтегровану систему електроживлення IPS (Integrated Power Supply system), що постачається і встановлюється разом з основним обладнанням у стандартних шафах SI2000. Ця система є нарощуваною і може мати 1…11 випрямлячів, кожний з яких забезпечує струм до 25 А. На станціях малої ємності та виносних модулях (включно з шелтерами) встановлюється малогабаритна і аналогічна за побудовою, так звана модульна система електроживлення МPS (Моdular Power Supply system), яка може мати 1…5 випрямлячів, кожний на струм до 5 або до 10 А, залежно від модифікації, та одну чи дві акумуляторні батареї, кожна на 27, 36 або 48 Ампер-годин.

За потреби встановлюється кілька IPS чи МPS.

П’ята версія SI2000 замість вказаних двох підсистем живлення передбачає одну – МPS500, яка має до трьох секцій (касет) по 1…7 випрямлячів на струм до 18,5 А кожний та до чотирьох акумуляторних батарей потрібної ємності (аналогічної вказаним вище для підсистем IPS та МPS). Крім цього, до складу МPS500 входять розподільні блоки живлення8 з автоматичними вимикачами та запобіжниками, плата вентиляторів для охолодження випрямлячів та до двох контрольних секцій MRE. Перша з них містить мікропроцесорний блок керування ARC і до п’яти вольто-додатних конверторів DC/DC (Direct Current / Direct Current) потужністю по 200 Вт, що перетворюють напругу –48 В у –60 В (для живлення, наприклад, кінцевого обладнання систем передачі) чи перетворювачів DC/АC (Direct Current / Alternating Current) напруги –48 В у змінну напругу 220 В (потужність 200 Вт) для ґарантованого живлення комп’ютерів тощо. Друга секція MRE містить лише перетворювачі DC/DC чи DC/АC. Блок керування ARC керує вимикачами акумуляторних батарей (вимикає їх у разі падіння напруги розряду до 420,5 В), вентиляторами (вмикає при температурі понад 50 С, вимикає при її зменшенні нижче 40 С), вимірює струм, напругу, температуру, контролює все обладнання MPS500, кінцеве обладнання СП, датчики протипожежної і охоронної сигналізації, вмикає аварійні світлодіоди та виробляє відповідні аварійні сигнали для модуля ADM.9

Струм, споживаний основними модулями від первинного джерела напруги –48 В, вказано у табл. 1.1.

Таблиця 1.1 – Споживаний струм від джерела –48 В

Тип блока

ADM

ANM

ASM

CHM

DLX

DNM

GSM/MLI

LCM

TTY

Споживаний струм, А

0,86

0,51*

2,00

0,86

4,00

0.52

0.90/ 0,20

0,52

0,50

Примітки: 1. TTY – телетайп. 2. * без лінійних комплектів. 3. Обладнання передачі LE споживає 0,15 А, датчики аварійної сигналізації сукупно до 0,1 А.

Вторинні джерела живлення встановлюються у кожній касеті обладнання і перетворюють напругу –48 В у 5 В та 12 В для живлення знімних блоків.

Всі джерела живлення виконують також функції сигналізації про стан свого обладнання.

Розробив _ викладач кафедри №34_

__________

"___" _____________ 200__ р.

1До 60 000 абонентських ліній.

2Шелтер – встановлювана зовні шафа обладнання з власним мікрокліматом і захистом від несанкціонованого доступу.

3ПоняттюЦМІС відповідає англійський термінISDN–IntegratedServicesDigitalNetwork.

4В останніх документах його назву змінено на АХМ, хоча часом вживається і стара назва.

5До 100 % ААЛ.

6Для кабелю з жилами діаметром 0,4 мм припустима відстань виносу не перевищує 4,5 км.

7Використання адаптерів у цілому економічно недоцільне.

8Первинний розподільний блокFRA та вторинні FRВ, з останніх один встановлюється на стативі живлення і до трьох – на стативах обладнання (у верхній чи нижній частині, залежно від прокладання кабелів під чи над стативами)

9 Пропадання напруги у мережі, зниження чи підвищення напруги на виході MPS500, згоряння запобіжників, асиметрія батарей, несправність вимикачів, відмова модуля, критично висока чи критично низька температура, злам двері чи замка, пожежа, несправність обладнання передачі тощо.