Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELPost-Lab_metoda.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Принцип побудови схем захисту.

Принципова схема релейного захисту лінії та приєднання її до мережі 6(10) кВ показана на рис.1. Кожен вид струмового захисту (МСЗ, СВ і т. п.) будуються за таким принципом. Котушки вимірювальних реле струму (КА) вмикаються в кола вторинних обмоток вимірювальних трансформаторів струму (TA). Допоміжні реле (KT, KL, KH) та електромагніт вимикання (YАТ) вимикача мають окреме джерело живлення напруги. Котушки цих елементів з'єднуються з шинками живлення, наприклад напругою 220 В змінного струму (рис.1) таким чином: котушка реле часу KT комутується контактами вимірювальних реле струму KA; контактом KT з витримкою на замикання, комутуються послідовно. З'єднані між собою котушки проміжного реле KL та вказівного реле KH; контактом (контактами) KL комутується коло живлення котушки електромагніту YAT, чи іншого приводу вимикання вимикача високої напруги. Вказівні реле перш за все самі вказують на спрацьовування того типу захисту, в коло проміжного реле якого вони увімкнені. Крім того, контакти вказівних реле KH комутують коло живлення світлової або звукової сигналізації про спрацьовування відповідного типу захисту електроустановки (лінії, двигуна, трансформатора).

Розрахунок параметрів мсз лінії.

Основні розрахункові параметри МСЗ визначаються в такому порядку:

  1. Визначається струм спрацювання захисту , тобто величина струму в лінії (в первинній обмотці TA), яка викликає спрацьовування МСЗ:

, А,

де – коефіцієнт надійності (запасу), ;

– коефіцієнт самозапуску електродвигунів, якщо вони є, ;

– коефіцієнт повернення реле струму, ;

– робочий максимальний (розрахунковий) лінійний струм, А;

  1. Перевіряється коефіцієнт чутливості МСЗ лінії за умовою:

,

де – струм двофазного К.З. в кінці лінії (А), яка захищається (основна зона дії МСЗ).

Коефіцієнт чутливості в основній зоні дії МСЗ і в резервній зоні, тобто в лінії яка йде за основною лінією і має свій МСЗ.

  1. Визначається струм спрацьовування вимірювального реле струму максимального захисту лінії:

, А,

де – коефіцієнт з’єднання котушок реле та вторинних обмоток трансформаторів струму;

– коефіцієнт трансформації трансформатора струму;

А, ; – розрахунковий струм лінії (А), для якої розраховується МСЗ. Згідно з величиною вибирається реле струму та уставка його спрацьовування (додаток, табл. 1.1).

  1. Визначається витримка часу спрацювання реле часу МСЗ, яка залежить від необхідного часу селективності с, завдяки якому відстроюється спрацьовування МСЗ окремих послідовно з’єднаних між собою ліній. Якщо коефіцієнт чутливості МСЗ в основній зоні дії, то необхідно виконати двоступеневий струмовий захист: І ступінь – струмова відсічка миттєвої дії; II ступінь – МСЗ з витримкою часу. Струм спрацьовування відсічки СВ захисту лінії визначається за формулою:

, A

де – коефіцієнт надійності;

– максимальний зовнішній струм лінії, за який приймається струм трифазного К. 3. в кінці лінії, А.

Надійність захисту від К.З. в даному випадку підвищується за рахунок того, що струмова відсічка без витримки часу вимикає лінію у разі коли дійсно має місце незаперечного трифазного К.З., а в інших випадках збільшення струму в лінії понад величину викликає спрацьовування з витримкою часу максимального струмового захисту лінії, доповнюючи струмову відсічку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]