Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELPost-Lab_metoda.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

6.4. Методичні вказівки до виконання роботи

4.1. Вивчаючи теоретичні відомості звернути увагу на:

- режим нейтралі ліній мережі 6-35 кВ;

- характерні ушкодження та ненормальні режими роботи ліній;

- обсяги релейного захисту ліній в залежності від ушкоджень;

- конструктивні особливості виконання схем захисту ліній;

- принципи побудови схем захисту;

- основні поняття та розрахунок параметрів МСЗ ліній;

- випадки застосування двоступеневого захисту ліній та його розрахунки.

4.2. Розрахунок параметрів МСЗ однієї з ліній (з'ясовується з керівником) полягає в визначенні:

- струму спрацьовування МСЗ лінії , А;

- коефіцієнта чутливості МСЗ лінії ;

- струму спрацьовування вимірювального реле , та вибору самого реле на якому можливо встановити одержану величину струму спрацьовування, А.

Розрахунки МСЗ базуються на даних вже виконаної індивідуальної КР чи РГР, а саме:

– розрахунковий (він же робочий максимальний) струм лінії, А;

– коефіцієнт трансформації трансформів струму;

– струм двохфазного К.З. в кінці лінії в якої виконується захист, А;

, – прийняті в роботі коефіцієнти повернення та схеми з'єднання реле KA та трансформаторів TA.

Порядок розрахунків наведений в теоретичних відомостях до даної лабораторної роботи.

4.3. Експериментальні дослідження МСЗ лінії виконуються після ретельного вивчення опису лабораторної установки та методу проведення дослідження.

4.3.1. Експериментальне визначення коефіцієнта повернення одного з вимірювального реле струму РТ-40 здійснюється в такому порядку:

- ознайомитись з конструкцією реле, візуально перевірити його механічну частину, виписати основні параметри реле, з'єднати відповідним чином котушки реле (паралельно чи послідовно), встановити відповідно за шкалою струм спрацьовування реле .

- З'єднати котушки реле з комплектом ЭУ-5000 на якому встановити очікуваний діапазон регульованого струму та визначити ціну поділки шкали амперметра;

- з'єднати контакт відповідного реле (KA1 чи KA2) з електросекундоміром комплекту ЭУ-5000 і встановити перемикач останнього в положення "HL3", в якому по червоній цятці світлодіода в нижньому правому кутку амперметра контролюється момент замикання контакту реле (червоніє цятка) та розмикання контакту реле (червона цятка гасне);

- перевести на комплекті ЭУ-5000 всі перемикачі в відповідне положення регулювання струму в необхідних межах, реіулятор TV1 встановити в крайнє ліве положення (І; U), перемикач SA-8 в положення "ВОЗВРАТ". Подати живлення 220 В на установку ЭУ і ввімкнути перемикач SA-10. Повинна загорітися червона лампа "СЕТЬ". Комплект готовий для роботи.

- Встановити перемикач SA-8 в положення "СРАБ" і повертаючи ручку регулятора TV за часовою стрілкою контролювати покази амперметра. При появі червоної цятки на амперметрі зупинитись і зафіксувати покази амперметра – це буде величина струму спрацьовування реле . Не гаючи часу, тепер треба повільно зменшувати струм в реле поки не погасне червона цятка – це буде струм відпускання (повернення) реле . Відношення дає значення коефіцієнта повернення . Досліди провести для розрахункової уставки струму спрацьовування 3-4 рази. У разі необхідності відрегулювати величину коефіцієнта повернення. В даній роботі про це слід зауважити, оскільки впливає на розрахункове значення струму спрацьовування реле.

УВАГА!

Після кожного досліду ручку TV1 встановлюйте в нульове положення, а SA-8 в положення "ВОЗВРАТ", особливо коли струми значні.

4.3.2. Експериментальне дослідження часово-струмової характеристики реле дає можливість впевнитись, що реле працездатне і його характеристика адекватно відповідає вимогам до очікуваної захисної характеристики певного виду захисту, в даному випадку МСЗ конкретної лінії з її фактичними параметрами.

Для того, щоб зняти характеристику реле схема досліду залишається незмінною, як і в попередньому випадку (п. 4.3.1.). Змінюючи поточне значення струму в котушці реле (І) на розрахунковій величині( ) розпочинаючи з їх відношення від 1 до 5, фіксують час спрацьовування реле . Особливо важливо зняти точки характеристики в межах відношення , тобто в її нелінійній частині, а потім для кратності 2345, де витримка часу спрацьовування вже не залежить від струму в реле.

Результати досліду звести в таблицю 1. За отриманими даними побудувати захисну часово-струмову характеристику реле.

4.3.3. Експериментальне дослідження МСЗ лінії виконується з метою визначення захисної характеристики лінії , яка в певній мері залежить від характеристики вимірювального реле струму та від прийнятого терміну спрацювання реле часу КТ, який визначається терміном відстройки з метою забезпечення селективності спрацьовування захисту, ( , с). Крім того, на термін спрацювання захисту , впливає в деякій мірі власний час спрацювання проміжного реле і безумовно власний час вимикання самого вимикача Q.

Дослідження МСЗ лінії виконується в такому порядку:

- Скласти схему МСЗ лінії згідно з рекомендаціями (п.2) та в відповідності з мал. 1. Залишивши з’єднання котушок реле KA з комплектом ЭУ, контакт реле KA увімкнути в коло живлення котушки реле часу KT на шинки живлення ШЖ - 220 В. Контакт реле КТ аналогічно увімкнути в коло живлення проміжного реле KL, а контакт останнього в коло живлення електромагніта вимикання YAT вимикача Q високої напруги лінії, функції якого імітує звичайне реле напруги. Допоміжний контакт вимикача Q з'єднати з електросекундоміром установки ЭУ та підготувати установку до роботи як і в попередньому досліді (п.4.3.2.)

- Увімкнуги установку ЭУ і змінюючи поточне значення струму в котушці реле KA на розрахунковій величині струму реле зняти залежність (характеристику) для тих же відношень, для яках була знята характеристика вимірювального реле струму, (п. 4.3.2.);

- Результати дослідження звести в таблицю 1, згідно з якими побудувати захисну характеристику МСЗ лінії на тому ж графіку, на якому побудована характеристика реле . На характеристиці МСЗ лінії заштрихувати зону дії захисту.

4.4. У висновках дати рекомендації щодо розбіжностей між розрахунковими та експериментальними даними, наприклад щодо коефіцієнта повернення реле, розрахункового струму спрацьовування реле та уставки струму спрацьовування реле і т. ін. Побудувати графік струмів в лінії за розрахунковими даними для довільного терміну нормального режиму роботи лінії , потім показати збільшення струму в лінії до , термін дії якого визначиться часом спрацьовування захисту . Одразу після вимикання К.З. напруга в лінії поновлюється завдяки АПВ, а струм в лінії буде дорівнювати величині струму само запуску і буде повільно зменшуватись до нормального робочого режиму за час само запуску с. На графіку струму показати пунктиром рівні струми в масштабі: та заштрихувати зону перебування лінії під дією струму К.З. ( ), тобто за час виникнення К.З. до вимикання лінії вимикачем Q в результаті спрацьовування максимального струмового захисту додатку на рис.1.3.

Таблиця 1

Поточне значення струму I, A

Струм спрацьовування, Iс.р., А

Кратність I/Iс.р.

1,0

1,1

1,2

1,3

1,4

1,5

1

2

3

4

5

Час спрацьовування реле tс.р., c

Час спрацьовування МЗС tс.р., c

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]