Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELPost-Lab_metoda.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

2.4. Програма роботи та методичні вказівки до її виконання.

2.4.1 Вивчити основні теоретичні відомості; схему приєднання елек­тродвигуна до мережі 6–10 кВ через шафу КРУ; схему струмового захисту від перенавантаження та СВ від КЗ. Уважно ознайомитись з блок-схемою лабораторного стенду експериментальної установки та мето­дикою дослідження струмової відсічки та захисту віл перенаватаження на одному й тому ж вимірювальному реле РТ-81.

2.4.2 Розрахувати параметри струмової відсічки та захисту від перенавантаження електродвигуна за вихідними даними індивідуальної ку­рсової розрахунково-графічної роботи.

2.4.3 Виконати експериментальні дослідження струмової відсічки та захисту від перенавантаження двигуна.

2.4.3.1. Зібрати схему лабораторного стенду дослідження СВ та під­готувати до роботи комплект ЭУ-5000 для регулювання струму в ко­тушці одного з вимірювального реле РТ та для експериментального ви­значення часу спрацювання реле.

2.4.3.2. Експериментально визначити коефіцієнт повернення реле РТ-81 (де Іс.р. – струм спрацювання на уставці спра­цювання ; Ів.р. – струм відпускання). Для цього необхід­но контакт реле КА (РТ-81/1) з'єднати з електросекундоміром компле­кту ЭУ-5000, а в котушку реле плавно подавати струм І до моменту йо­го спрацювання. Зафіксувати величину Іср по амперметру, потім пла­вно зменшувати струм в котушці до тих пір, поки зубчатий сектор не вийде з зачеплення з черв'яком, – це буде струм вимикання реле Ів.р.. Спрацьовування і вимикання реле спостерігати по засвічуванню світлодіода, коло живлення якого комутується контактом КА реле РТ-81, що досліджується.

Коефіцієнт повернення не впливає на чутливість видів релейного захисту миттєвої дії (СВ), але має бути в межах паспортних даних Kп=0,8 оскільки його величина впливає на величину Ісз від перенаван­таження.

4.3.3. Знайти і побудувати часово-струмову характеристику реле РТ-81

де І - поточне значення струму в котушці реле, А; Іс.р.у - уставка струму спрацювання індукційного елементу реле РТ-81/1. Для вико­нання досліду необхідно контакт реле КА виключити зі схеми стенду і з'єднати з електросекундоміром комплекту ЭУ-5000.

Дані експерименту занести в табл.1, за якими побудувати характе­ристику реле на міліметрівці з логарифмічною сіткою по осі ординат (час спрацювання реле).

4.3.4. Знайти і побудувати часово струмову характеристику захи­сту від перенавантаження та СВ для тих же величин кратності (І/Іс.р.) струму в котушці в реле, що і в попередньому до­сліді визначення захисної характеристики самого реле РТ-81.

Для цього, перед усім, контакт КА повернути в схему стенду, де він комутує коло живлення котушки проміжного реле КІ. Електросекундомір комплекту ЭУ-5000 з'єднати з допоміжним (блокуючим) ко­нтактом Q вимикача високої напруги, для того щоб виміряти час від моменту спрацювання вимірювального реле струму до моменту розми­кання головних контактів вимикача Q високої напруги і знеструмлення кабелю живлення електродвигуна.

4.3.5. Провести аналіз і дати висновки щодо захисту від перенаван­таження та від струмів К.З. за допомогою СВ, а саме:

- вплив фактичного коефіцієнта повернення реле на дію СВ та на дію захисту від перенавантаження електродвигуна;

- вплив розбіжностей між струмом Іс.р. та фактичною уставкою спрацювання реле на величину похибки захисту СВ та захисту від пе­ренавантаження електродвигуна;

- вплив на точність дії СВ у випадку зниження частоти або на­пруги мережі і т. ін. Та вплив на захист від перенавантаження електро­двигуна.

Таблиця 2.1

Поточне значення струму I, A

Струм спрацьовування, Iс.р., А

Кратність I/Iс.р.

Час спрацьовування реле tс.р., c

Час спрацьовування СВ tс.р., c

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]