Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розрахункова 2-2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать
      1. Мінімальні відстань між стінками крайніх резервуарів, розташованих в сусідніх групах слід приймати по таблиці 25.

Таблиця 25

Вид зберігання і одиничний об’єм резервуарів, що встановлюються в групі

Відстань між стінками крайніх резервуарів груп, м

1. Наземне зберігання до 10000 м3 вкл.

40

понад 10000 м3

60

Блок місткістю до 4000 м3 вкл., який розміщується самостійно (поза загальною групою)

15

2. Підземне зберігання незалежно від об’єму

15

При розміщенні кожної групи наземних резервуарів в окремому котловані або виїмці, що вміщують всю рідину, яка зберігається в цих резервуарах, при розливі, відстань між верхніми бровками сусідніх котлованів або виїмок слід приймати 15 м.

      1. Для кожної групи наземних резервуарів місткістю, що визначається по таблиці 24, по периметру повинне передбачатись замкнуте обвалування або огороджуюча стіна з негорючих матеріалів, розраховані на гідростатичний тиск рідини, що розлилась.

Вільний від забудови об’єм обвалованої території, що утворюється між внутрішніми відкосами обвалування або огороджуючої стіни, повинен прийняти розрахунковий об’єм рідини, яка розлилась, що дорівнює одному найбільшому по об’єму резервуару в групі. При розташуванні тільки одного резервуару на обвалованій, її вільний об’єм повинен розраховуватись на об’єм цього резервуару.

Висота обвалування визначається розрахунком на основі порівняння варіанту оптимальної площі забудови резервуарного парку в залежності від об’єму і кількості резервуарів в групі, рядності їх установки з забезпеченням вільного об’єму обвалованої території техніко-економічним розрахунком, але повинна бути не менше і не більше величин, приведених в таблиці 26.

Розрахунок вільного об’єму обвалованої території рекомендується виконувати на електронно-обчислювальній машині по програмі “ZORP” з оптимальним співвідношенням розмірів в плані і висоти обвалованої території.

Обвалування слід передбачати, як правило, земляним з шириною по верху не менше:

  • 0,5 м – при розрахунковій висоті обвалування менше 2,5 м;

  • 1,0 м – при розрахунковій висоті обвалування 2,5 м до 3,0 м;

  • 2,0 м – при розрахунковій висоті обвалування понад 3,0 м.

Висота обвалування або огороджуючої стінки кожної групи резервуарів повинна бути на 0,2 м вище рівня розрахункового об’єму рідини, що розлилась.

      1. Відстань від стінок резервуарів до підошви внутрішніх схилів обвалування або до огороджуючих стін приймати не менше приведених в таблиці 26.

Таблиця 26

Об’єм

(номінальний)

одиничних резервуарів в групі, м3

Висота

обвалування, м

Мінімальна відстань від стінок резервуарів до внутрішніх схилів обвалування, м

Міні-мальна

Макси-мальна

10000 і більше

1,5

3,9

6

менше 10000

(включаючи резервуари, місткістю до 400 м3 вкл., що розміщуються в загальній групі на одному болці у відповідності до п.17.1.31)

1

3,9

3

до 400 м3 вкл., що розміщуються в блоці, самостійно (поза загальною групою):

- при вертикальних резервуарах

0,8

-

Не нормується

- при горизонтальних резервуарах

0,5

-

Не нормується

      1. В межах однієї групи внутрішніми земляними валами або стінками повинні розділятись:

  • на складах І і ІІ категорій кожний резервуар об’ємом 20000 м3 і більше або кілька менших резервуарів сумарною місткістю 20000 м3;

  • резервуари з маслами і мазутами від резервуарів з іншими нафтопродуктами;

  • на складах І і ІІ категорій і ІІІ-а підкатегорії резервуари для зберігання етилованих бензинів від інших резервуарів групи.

Висоту внутрішнього земляного валу або стіни слід приймати:

  • 1,3 м – для резервуарів одиничним об’ємом 10000 м3 і більше;

  • 0,8 м – для інших резервуарів.

      1. При розміщенні наземних резервуарів на похилій площині або виїмці, вимоги таблиці 26 по мінімальній висоті обвалування, а також до влаштування обвалування не поширюється на підвищений бік площадки. Висота схилу виїмки з верхового боку визначається тільки на розрахункову висоту по розрахунковому об’єму рідини, що розлилася, при цьому з верхового боку повинні передбачатись заходи, що виключають попадання зливових вод на територію розміщення резервуарів.

      2. Обвалування підземних резервуарів слід передбачати тільки при зберіганні в цих резервуарах нафти і мазутів. Об’єм, що утворюєтьсяміж внутрішніми схилами обвалування, слід визначати з умови утримання рідини, що розлилась, в кількості, що дорівнює 10% об’ємунайбільшого підземного резервуару в групі. Як обвалування цих резервуарів можуть бути прийняті внутрішні автомобільні шляхи, розташовані не ближче 10 м від стінок резервуарів, об’єм, що утворюється між схилами земляного полотна доріг навколо групи, задоволбняє цій вимозі – утриманню 10% об’єму найбільшого підземного резервуару в групі.

ДОДАТОК 2

Витяг із ДБН В 2.5-20-2001 „Газоснабжение”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]