Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

2. Поняття житлового фонду: його структура та види

Під час вивчення цього питання треба пам'ятати, що сукупність усіх житлових будинків, житлових приміщень, які знаходяться на території України і є придатними для проживання, згідно з чинним законодавством утворюють житловий фонд.

До нього входять: житлові будинки, квартири, частини квартир — жилі кімнати, придатні для постійного користування людьми.

Не включаються до житлового фонду нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб промислового характеру, а також збірно-розбірні будиночки, вагони тощо.

Слід звернути увагу, що відповідно до чинного Житлового кодексу житловий фонд можна поділити на державний, приватний, громадський житловий фонд та фонд житлово-будівельного кооперативу. Згідно з проектом Житлового кодексу за формою власності житловий фонд поділяється на державний, приватний, комунальний та житлові будинки, інші житлові приміщення, що перебувають у спільній власності різних суб'єктів приватної, державної, комунальної форми власності.

Державний житловий фонд складається з об'єктів житлового фонду, що належать державним підприємствам, установам, організаціям на правах повного господарського відання або оперативного управління.

Суб'єктом права власності на державний житловий фонд є держава. Квартири, будинки, що належать до державного житлового фонду, можуть бути приватизовані громадянами України. Власність загальнодержавного житлового фонду, що перебуває у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, може бути передана в комунальну власність у разі банкрутства, зміни форми власності або ліквідації цих підприємств, установ, організацій. Порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ, організацій, регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 6 листопада 1995 р. №891.

До приватного житлового фонду входять індивідуальні жилі будинки, приватизовані, побудовані і придбані квартири і будинки; квартири і будинки придбані громадянами на інших підставах.

Будинки, що належать громадянам на праві власності, за своєю економічною природою є предметом особистого, індивідуального користування і призначені для їх проживання. Власник житлового будинку має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Власник квартири на свій розсуд може здійснювати ремонт і зміни у квартирі за умови, що ці зміни не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Разом з тим варто зазначити, що громадяни — власники жилих будинків можуть використовувати його для власного проживання, проживання членів його сім'ї чи здавати для проживання інших осіб. Юридична особа може мати житло у власності лише для його здачі для проживання іншим громадянам.

Комунальний житловий фонд належить на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст. Саме вони і є суб'єктами права власності на комунальний житловий фонд.

Комунальний житловий фонд являє собою один з основних об'єктів комунальної власності, призначений для задоволення потреб населення відповідної території в житлі.

До житлового фонду колективної власності входять громадський житловий фонд і фонд житлово-будівельних кооперативів. Суб'єктами права власності на колективний житловий фонд є трудові колективи державних підприємств, колективи орендарів, кооперативи, господарські товариства, об'єднання громадян, релігійні та інші організації, що є юридичними особами.

Розглядаючи це питання, слід відзначити і те, що відповідно до проекту Житлового кодексу житловий фонд можна поділити за призначенням на житловий фонд загального призначення, житловий фонд соціального призначення, житловий фонд спеціального призначення (ст. 8 Проекту Житлового кодексу).

Ці житлові фонди формуються шляхом будівництва нового житла, реконструкції існуючих житлових будинків, а також переобладнання нежитлових будинків у житлові, передачі у державну та комунальну власність житла, вилученого на підставі судових рішень, що підлягають примусовому виконанню, добровільного дарування або визначеного в установленому порядку безгосподарним, придбання житла.