Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poslugi_gostinnosti_vidpovidi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
820.74 Кб
Скачать

5. Принципи формування ціни на додаткові послуги готелів (на прикладі окремої додаткової послуги)

До додаткових чи інших послуг відносяться пропозиція басейну, спортивного, конференц-залів, залів для переговорів, прокат автомобілів, послуги хімчистки, пральні, перукарні, масажного кабінету і ряд інших. Додаткові послуги набувають усе більше значення у формуванні ринкової привабливості готельного підприємства. Підвищений інтерес викликають послуги, що виділяють даний готель з ряду інших. У більшості випадків такими послугами виступають додаткові.

6. Структура витрат готелю

В процесі діяльності готелю витрачаються матеріальні, трудові та фінансові ресурси, в тому числі витрачаються виробничі запаси, експлуатуються будівлі та обладнання, відбувається споживання продукції та послуг допоміжних підрозділів і сторонніх підприємств. Вартісне вираження таких ресурсів, спожитих в процесі виробництва та реалізації готельних послуг, складають витрати основної діяльності готелю. 

Витрати пов’язані з забезпеченням підприємства виникають в процесі взаємодії з постачальниками матеріалів, трудових ресурсів і капіталу. В процесі взаємодії зі споживачами готельних послуг виникають витрати операційної діяльності, в тому числі такі, що формують собівартість послуг. Управління витратами повинно базуватися на чіткому визначенні структури витрат, пов’язаних з виробництвом і реалізацією послуг та факторів впливу на діяльність підприємства, на розмір та структуру витрат.

7. Показники, що характеризують діяльність готелю, їх сутність

8. Типи підприємств, що надають послуги розміщення, їх характеристика та класифікація

Готель - це підприємство, що надає людям, які знаходяться поза домівкою, комплекс послуг, найважливішими серед яких (комплексутворюючими) однаковою мірою є послуга розміщення і харчування. Готель - підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, складається з номерів, надає готельні послуги, які не обмежуються щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів. Готелі та аналогічні засоби розміщення - майнові комплекси, що складаються із 7 і більше номерів, підлягають єдиному керівництву та згруповані за категоріями відповідно до переліку надаваних послуг та наявного обладнання. Аналогічні засоби розміщення - підприємства будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включаючи щоденне заправляння ліжок, прибирання кімнат та санвузлів. Засоби розміщення туристів - об'єкти, що надають туристам епізодично місця для ночівлі (можуть бути колективними чи індивідуальними). Туристичні комплекси- сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених на туристичному маршруті й об'єднаних загальною функціональною програмою - туризм. Туристичні комплекси включають різноманітні типи туристичних підприємств: туристичний готель, туристична база, автотуристичні підприємства (мотор-готель, мотель, кемпінг), водні туристичні підприємства (ботель, ботокемпінг, флотель, флотокемпінг, акватель), мобільні туристичні підприємства (потяг, теплохід), флайтель, туристичний притулок і хатина. Санаторні комплекси- сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених у лікувальній місцевості (курорті) і об'єднаних загальною функціональною програмою- лікування. Санаторні комплекси включають різноманітні типи санаторних підприємств: санаторій, санаторій-профілакторій, дитячий санаторій, спеціалізований санаторій, санаторний табір, лікарня. Комплекси відпочинку - сукупність рекреаційних підприємств, різних за функціями, місткістю понад 1000 місць, розміщених у міській, приміській або міжосельній зонах відпочинку й об'єднаних загальною функціональною програмою- відпочинок-релаксація. Комплекси відпочинку включають різноманітні типи підприємств: база відпочинку, будинок відпочинку, пансіонат, дитяча дача, дитячий табір, молодіжний табір, санаторій-пансіонат, курортний готель. Таблиця 9.1 КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАСОБІВ РОЗМІЩЕННЯ  

 

 

Засоби розміщення

Форми

Види

Типи

Готельного типу

Колективні  засоби розміщення

Туристичні комплекси Комплекси відпочинку Санаторні комплекси Мобільні (потяг, теплохід)

Індивідуальні  засоби розміщення  

Бунгало Намет Автофургон Ротель Караван

Неготельного типу

Колективні

Гуртожиток  Молодіжні будинки

Індивідуальні

Приватний будинок Квартира Кімната Дача Яхта

Приватні

Таймшер- власність, обмежена часом Готель типу кондомініум

Отже, готелю притаманні наявність двох головних послуг - розміщення і харчування. При цьому їхнє співвідношення між собою може дуже розрізняються (рис. 9.1). З одного боку шкали знаходиться підприємство, що пропонує послугу розміщення і тільки сніданок у номері або в спеціальному приміщенні, з іншого боку - підприємство, що пропонує послугу розміщення і цілий комплекс послуг харчування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]