Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система (учебник) 1 часть.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Тема 2. Бюджетна класифікація

§ 1. Сутність бюджетної класифікації, її значення та роль у бюджетному процесі. § 2. Класифікація доходів бюджету України, їх склад та структура. § 3. Класифікація видатків та кредитування бюджету. § 4. Класифікація фінансування бюджету. § 5. Класифікація боргу. § 6. Складові частини бюджету.

§ 1. Сутність бюджетної класифікації, її значення та роль у бюджетному процесі

При побудові бюджетної системи особливої уваги потребує питання бюджетної класифікації, яке виникло практично одночасно з появою економічних вчень про державні фінанси.

Запровадження бюджетної класифікації у будь-якій державі взаємопов'язане й не­віддільне від бюджету саме з появою централізованого фонду грошових коштів, коли з'явилася необхідність обліковувати кошти цього фонду. В історичній ретроспективі слід зазначити, що у Західній Європі потреба у систематизації і групуванні доходів і видатків держави постійно зростала, причому об'єктивна потреба деталізованого об­ліку бюджетних коштів збігалася з вимогами суспільства забезпечити прозорість бюд­жету, отже почали складатися перші бюджетні розписи доходів і видатків, розробля­тися регламент їх формування.

У Російській імперії, до складу якої входила більшість території України, на по­чатку XVIII століття розпис доходів і видатків складався за укрупненими показника­ми, і лише в середині XIX століття всі кошти бюджету стали концентруватися в каз­начействі за принципом єдності каси. Перехід до такого принципу стимулював процеси систематизації обліку бюджетних коштів, і в той же час були введені прави­ла складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету. У законодавчому поряд­ку класифікація доходів і класифікація видатків були встановлені на рубежі XVIII — XIX століть.

Радянська бюджетна класифікація успадкувала від імперської підхід до поділу дохо­дів і видатків, а також характерне для останньої поєднання предметної і відомчої кла­сифікацій, при цьому видатки поділялися на розділи за предметною ознакою, а розді­ли — на глави за відомчою ознакою. Майже до середини XIX століття діяла бюджетна класифікація, основи побудови якої були закладені у частині доходів у 1923 р., а видат­ків — у 1925 р. Структура цієї класифікації збереглася майже до середини 1990-х років. Бюджетна класифікація незалежної України була затверджена Постановою Верховної Ради України від 12.07.1996р. №327/96-ВР «Про структуру бюджетної класифікації України» з метою створення єдиної інформаційної системи зведення державних дохо­дів та видатків на всіх рівнях влади та забезпечення загальнодержавної і міжнародної

порівнянності бюджетних даних. Упродовж років незалежності бюджетна класифікація удосконалювалася й ускладнювалася. У відповідності до Бюджетного кодексу України, Міністр фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, а також зміни до неї та інформує про це в обов'язковому порядку Верховну Раду України. Наказом Міністер­ства фінансів України затверджено нову бюджетну класифікацію (наказ від 27.12.2001 року за №604 «Про бюджетну класифікацію та її запровадження»). Поряд з цим також затверджено тимчасову класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів (з перехідною таблицею до нової функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету), яка використовується до впровадження програмно-цільового методу при складанні та виконанні місцевих бюджетів.

Бюджетна класифікація являє собою систематизацію та групування доходів, ви­датків державного й місцевих бюджетів, кредитування, фінансування бюджету, бор­гу за об'єктивними однорідними ознаками, з присвоєнням їм певних найменувань (кодів), визначених законодавчими актами.

Об'єкти бюджетної класифікації дуже різноманітні за видами і створюють досить розгалужену сукупність (рис. 2.1). Вся ця сукупність і надалі потребує вдосконален­ня та певної систематизації за характерними ознаками.

Фінансування бюджету

Кредиту­вання

Фінансу­вання боргу

Рис. 2.1. Об'єкти, які підлягають бюджетній класифікації

Чинна бюджетна класифікація містить такі складові частини (рис. 2.2):

  • класифікація доходів бюджету;

  • класифікація видатків та кредитування бюджету;

  • класифікація фінансування бюджету;

  • класифікація боргу.

Кожна із цих складових частин детально розкривається в статтях 9-11 Бюджетно­го кодексу України.

Бюджетним кодексом України встановлено, що бюджетна класифікація в Украї­ні є єдиною для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України (Наказ Мі­ністерства фінансів України від 27.12.2001 року №604 «Про бюджетну класифікацію

Рис. 2.2. Схема бюджетної класифікації

та її запровадження» зі змінами) і використовується для складання і виконання дер­жавного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Респуб­ліки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів та різних категорій видат­ків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержав­ної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Таким чином, бюджетна класифікація застосовується на всіх стадіях бюджетного процесу як засіб для вста­новлення зв'язків між окремими ланками бюджетної системи і має важливе значен­ня для здійснення контролю за кожним видом доходів, фінансуванням витрат згід­но з затвердженим бюджетним розписом та забезпечує дотримання бюджетної дисципліни. На підставі бюджетної класифікації складається звітність про виконан­ня державного бюджету.

Економічно обґрунтована бюджетна класифікація сприяє більш повному здійс­ненню аналізу надходжень доходів за кожним видом, фінансування витрат за їх на­прямами, зіставлення кошторисних витрат за однотипними установами і тим самим забезпечує пізнання економічної природи її складових та їх ролі у бюджетному про­цесі, більш тісну ув'язку та охоплення об'єктів і суб'єктів бюджетних правовідносин, визначення вектора їх впливу на соціально-економічний розвиток держави.

На основі бюджетної класифікації здійснюється статистична обробка бюджетних показників, у процесі якої відслідковується їх динаміка і тенденції розвитку, розроб­ляються прогнози щодо розвитку бюджетних відносин.

Бюджетна класифікація має організаційне значення:

  • дає змогу порівняти показники державного та місцевих бюджетів;

  • приводить кожен бюджет до обстежуваного;

  • полегшує розгляд бюджетів та їх економічний аналіз;

  • спрощує контроль за виконанням бюджету, повнотою акумуляції коштів та їх цільовим використанням;

  • забезпечує можливість синтетичного й аналітичного обліку доходів і видатків у бюджетних установах та організаціях.

Бюджетна класифікація має юридичне значення:

  • відображає правову основу організації складання бюджету;

  • здійснює юридичне закріплення устрою і компетенції органів влади й управління;

  • висвітлює законодавчі акти і правила, що регулюють бюджетний процес.

Бюджетна класифікація застосовується на всіх стадіях бюджетного процесу як за­сіб для встановлення зв'язків між окремими ланками бюджетної системи. Вона має важливе значення для здійснення фінансового контролю за надходженнями доходів за кожним видом, фінансуванням витрат згідно з затвердженим бюджетним розпи­сом, забезпечує дотримання бюджетної дисципліни. Іншими словами, саме на під­ставі бюджетної класифікації здійснюється формування доходів бюджету України та складається звітність про його виконання.

Таким чином, бюджетна класифікація охоплює основні фінансові інструменти мак- роекономічного регулювання і дозволяє проводити повний бюджетний моніторинг.