Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 3 курс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Прив'язка договору

При натисканні на кнопку „Зв'язки” відкривається форма прив'язки договору (рис. 2.7.1).

Рис. 2.7.1 Таблиця зв'язаних рахунків договору

Для додавання зв'язку використовуйте кнопку „Додати”, розташовану в нижній частині вікна і у контекстному меню. У формі, що відкрилася, „Додавання зв'язків з договором” (рис. 2.7.2) заповніть поля вкладки „Реквізити”.

Рис. 2.7.2 Доповнення зв'язаного договору

Поле „Власник” заповниться автоматично. Це договір, для якого додається зв'язок.

У поле „Тип зв'язку”, яке містить довідник, що випадає, з запропонованих варіантів оберіть тип майбутнього зв'язку:

  • Договір застави. Застава – це спосіб забезпечення зобов'язань. В силу застави, кредитор (заставоутримувач) має право, у випадку невиконання боржником (заставником) забезпеченого заставою зобов'язання, одержати задоволення з вартості закладеного майна переважно перед іншими кредиторами. Застава виникає в силу договору або закону. У договорі застави повинне бути відзначене найменування (прізвище, ім'я та по батькові), місцезнаходження (місце проживання) сторін, суть забезпеченої заставою вимоги, її розмір і строк виконання зобов'язання, опис предмета застави, а також будь-які інші умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін повинно бути досягнуто згоди. (Частина перша статті 12 у редакції Закону України №583/97-ВР від 21.10.1997). Договір про заставу є акцесорним договором до основного зобов'язання.

Використовуючи пункти меню, що випадає, кнопкою „Додатково за договором” можна створити новий договір, який буде прив'язаний до основного, переглянути властивості договору, що підв'язується (зазначеного в поле „Договір”). Крім того, у режимі зміни зв'язки за допомогою пункту меню „Змінити” можна коректувати параметри договору, що підв'язується.

Запис про зв'язок між договорами можна змінити, вилучити (вилучений запис зникне зі списку), переглянути його властивості. При цьому, крім вкладки реквізитів, відкривається сторінка „Історія”, на якій фіксується хто і коли створив або змінив запис.

„Події”

Вікно, яке відкриється при натисканні на цю кнопку, містить таблицю „Події договору”, поле введення „Подія” і панель кнопок (рис. 2.7.3). Вікно служить для відображення і налаштування планових і фактичних типів подій договору.

У наведеному вікні відображаються планові події, створені в платіжному календарі; фактичні, побудовані примусово або за плановими подіями; а також створені вручну користувачами системи.

У цій формі можна вилучити як планову, так і фактичну подію, а також документи (проведення), що підтверджують фактичні події, змінити рекві­зити події (дата початку, дата закінчення, відсоткове число, ставка, залишок).

Рис. 2.7.3 Події за кредитним договором

Поле „Введення” діє як фільтр для вибору до таблиці подій заданого типу. Оберіть з довідника, що випадає, поле „Подія” або введіть з клавіатури її номер (0 – будь-який тип), в таблиці сформується список подій тільки цього типу.

Додати новий запис до таблиці можна двома способами: вручну і автоматично.

Натисніть на кнопці „Додати” у нижній частині вікна або в контекст­ному меню. Відкриється наступне підменю рис. 2.7.4

Рис. 2.7.4 Способи доповнення події

Графік погашення кредиту

Калькулятор нарахувань дозволяє розрахувати графік погашення кредиту.

Вікно „Калькулятор - Змінення” містить поле „Реквізити договору” і поле, в якому будується графік погашення кредиту (рис. 2.7.5).

Поля верхнього блоку „Реквізити договору” заповнюються автома­тично системою.

Рис. 2.7.5 Калькулятор нарахувань за кредитом

Щоб задати дати внесків за кредитом, натисніть правою кнопкою миші на таблиці „Графік погашення” і натисніть у контекстному меню, що з'явилося, кнопку „Додати дату”. Відкриється вікно (рис. 2.7.6), в якому можна задати періодичність платежів.

Рис. 2.7.6 Додавання нової дати погашення

Вікно містить п'ять вкладок: один раз; щодня; щотижня; щомісяця за днями; щомісяця за тижнями.

Задати необхідний графік внесення платежів у кожній з них можна користуючись випадним календарем і прапорами.

Натисніть „ОК” (Enter). Дати будуть додані в таблицю. Якщо обрана дата є неробочим днем, у колонку ліворуч від неї буде стояти попереджуючий значок , (рис. 2.7.7) і при наведенні на нього курсора буде виводитися відповідне повідомлення.

Рис. 2.7.7 Приклад нарахування за кредитним договором (з вихідними днями)

Щоб розподілити виплату на рівні внески, виділіть передбачувані дати платежів (для цього потрібно навести курсор на стовпчик ліворуч від дат і, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, потягнути в потрібному напрямку). Потім натисніть у контекстному меню кнопку „Ануїтетні платежі”. Програма розрахує суми внесків і додасть їх до таблиці (рис. 2.7.8).

Рис. 2.7.8 Розподіл виплати на рівні внески

Отриманий у результаті графік можна роздрукувати. Для цього натисніть у контекстному меню кнопку „Друк”. З'явиться вікно „Друк графіка погашення” (рис.2.7.9).

Рис.2.7.9 Друк графіка погашень основного боргу і відсотків за кредитом

Для того, щоб змінити суму внеску, виділіть необхідну дату (тільки одну!) і натисніть у контекстному меню кнопку „Змінити суму внеску на дату”. У вікні, що з'явилося, введіть з клавіатури суму і підтвердіть введення натисканням на кнопку „ОК” (рис. 2.7.10). Відкриється вікно „Увага!”, в якому Вам буде необхідно підтвердити або скасувати перерахування сальдо і відсотків.

Рис .2.7.10 Змінення суми одного погашення

Кнопка використовується для створення графіка нарахувань за догово­ром. Містить меню, що випадає, з якого можна переглянути списки налаштованих завдань для договору, типу договорів, шаблону або системи. У таблиці налаштувань для договору, крім того, доступні дії доповнення, зміни і видалення записів (рис. 2.7.11).

Рис. 2.7.11 Таблиця завдань

Для додавання запису до таблиці натисніть на кнопку „Додати” у нижній частині вікна або в контекстному меню. Відкриється форма для додавання завдання (рис. 2.7.12).

У поле „Тип події оберіть дію. Порядковий номер і коментар встановляться автоматично (при необхідності можна змінити).

Рис. 2.7.12 Додавання завдання

План виконання завдань задається шляхом вибору значення періодичності (один раз, щодня, щотижня, щомісяця за днями, щомісяця за тижнями і щомісяця за днями з відхиленням). При встановленні прапора відкриється відповідна панель для налаштування. У режимі перегляду, редагування і видалення доступна інформаційна сторінка, яка містить відомості про ство­рення і зміну запису.