Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 3 курс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни донецький національний університет

ОБЛІКОВО-ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА ФІНАНСИ І БАНКІВСЬКА СПРАВА

РОБОЧА ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ Й МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОХОДЖЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ДІЛОВИХ ІГОР

(для студентів третього курсу

напряму підготовки 06.030508 „Фінанси і кредит”)

Рекомендовано до друку Вченою радою

обліково-фінансового факультету

Донецького національного университету

Протокол №10 від 22.06.2011 р. Донецьк ДонНу 2011

ББК 65.050.9(26)

Робоча програма виробничої практики та методичні рекомендації до її організації та проходження з використанням ділових ігор для студентів третього курсу напряму підготовки 06.030508 „Фінанси і кредит” / Колектив авторів, за ред. П.В. Єгорова. – Донецьк: Вид-во ДонНУ, 2011. – 118 с.

Програма визначає мету і завдання виробничої практики для студентів спеціальності „Фінанси і кредит”, її зміст і тематичну структуру; календарний графік проходження практик; вимоги до баз і керівників практики; порядок підведення підсумків практики; форми і методи контролю; порядок складання звіту з практики та його захист, а також критерії оцінювання результатів проходження практики.

Програму призначено для студентів рівня підготовки „бакалавр” еконо­мічного профілю, викладачів, практичних працівників у сфері фінансів і бізнесу.

Відповідальний за випуск Д.О. Семенова доц., канд. екон. наук

©ДонНУ, 2011

© Колектив авторів, 2011

Вступ

Майбутній фахівець економічного профілю повинен мати фундамен­тальну як теоретичну, так і практичну економічну підготовку, досконало володіти знаннями своєї спеціальності, вміти поповнювати, збагачувати та раціонально застосовувати їх у своїй практичній організаційно-управлінській діяльності. Велике значення має вміння студентів застосувати свої знання на практиці, швидко орієнтуватись у нових ринкових умовах господарювання, приймати ефективні управлінські рішення в різних сферах.

Традиційний процес навчання потребує суттєвої модернізації у зв’язку з зростанням вимог до освітньої та професійної підготовки спеціалістів: студент повинен навчатися самостійно, адже якість підготовки економістів у вищій школі визначається не тільки обсягом певних знань і навичок, а і здатністю до самоосвіти і творчої діяльності, що зумовлено сучасними потребами ринку.

За сучасних умов система вищої освіти має істотно випереджати сьогоднішні вимоги суспільства щодо якості рівня підготовки кадрів, працювати на перспективу. Організація навчального процесу має на меті підготовку високопрофесійних спеціалістів у різних галузях матеріального виробництва та невиробничої сфери, оскільки після закінчення навчання студент повинен бути підготовлений до практичної діяльності, а це, у свою чергу, вимагає активізації навчальної діяльності викладача на розробку та використання нових форм та методів навчання, які повинні включати в себе: організацію, здійснення, стимулювання і мотивацію навчання; контроль і самоконтроль навчально-пізнавальної діяльності.

Обов'язковим компонентом освітньо-професійної підготовки студентів навчальних закладів усіх рівнів акредитації відповідно до Державного стандарту освіти в Україні є практична підготовка. Виробнича практика студентів є складовою і невід'ємною частиною процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах, яка враховує специфіку сфер майбутньої професійної діяльності студентів і проводиться в Державних податкових інспекціях, фінансових органах, установах Державної казначейської служби України, управліннях Пенсійного фонду України, страхових компаніях, установах банків, а також на підприємствах та організаціях різних форм власності.

Програма виробничої практики є навчально-методичним документом, що визначає проходження практики студентами спеціальності „Фінанси і кредит”. Вона забезпечує єдиний комплексний підхід до організації виробничої практичної підготовки, системність, безперервність і спадкоєм­ність навчання студентів. Програма містить загальні положення про виробничу практику студентів; календарний графік проходження практик; мету і завдання кожного виду практики, яка передбачена навчальним планом; питання організації і процедури проходження практики; розподіл функціональних обов'язків; порядок складання звіту з практики та його захист, а також критерії оцінювання результатів проходження практики.