Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 3 курс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Структура виробничої практики

  1. Характеристика видів практики і баз практики

Виробнича практика проводиться згідно з державним освітнім стандартом, навчальним планом і графіком освітнього процесу для студентів третього курсу напряму підготовки 06.030508 „Фінанси і кредит” та проходить у два етапи.

Перший – проведення ділових ігор у науково-дослідних лабораторіях кафедри „Фінанси і банківська справа”. Ділова гра має на меті навчити студентів приймати правильні управлінські рішення, потребує вміння використовувати власні знання і активно здобувати та засвоювати нові, формує навички професійної діяльності, розвиває особистісні якості, навчає студентів при прийнятті конкретних рішень логічно і послідовно мислити, аналізувати ситуацію, передбачати подальший розвиток подій.

Другий – проходження виробничої практики безпосередньо на підприємствах. Метою виробничої практики є подальше поглиблення та закріплення теоретичних знань, отриманих студентами в процесі навчання в університеті; набуття необхідних практичних та організаційних навичок самостійної роботи у сфері організації та технології ведення фінансової звітності; використання засобів обчислювальної техніки; методів і засобів контролю та аналізу діяльності суб'єктів господарювання, організацій та установ. Базами виробничої практики для студентів спеціальності “Фінанси і кредит” можуть бути: підприємства різних галузей та форм власності; фінансові відділи місцевих рад; відділення Державної казначейської служби України; Державні податкові інспекції; управління Пенсійного фонду України; інвестиційні фонди та компанії; страхові компанії; установи банків; інші установи та організації, які мають фінансові служби.

2. Організація і процедура проходження практики

Виробнича практика для студентів третього курсу напряму підготовки 06.030508 „Фінанси і кредит” проводиться згідно з навчальним планом і графіком освітнього процесу. Направлення студентів на виробничу практику оформляється наказом по ДонНУ, в якому зазначаються об'єкти практики, її тривалість і призначаються керівники практики від університету, а також бази виробничої практики.

Перед початком проходження виробничої практики кафедра проводить інструктаж студентів-практикантів і керівників практики від університету для роз'яснення цілей, змісту і порядку проходження практики, де студент отримує програму та методичні вказівки, щоденник і направлення.

Безпосереднє керівництво проведенням ділових ігор доручається викладачам, призначеним кафедрою і затвердженим наказом. Методичне керівництво та контроль за проходженням ділових ігор здійснює викладач, у навчальному навантаженні якого передбачено керівництво виробничою практикою.

Для проходження виробничої практики безпосередньо на підприєм­ствах студенти отримують індивідуальне завдання, яке вписується керів­ником від кафедри в щоденник, а його зміст уточнюється та конкретизується під час практики за участю керівника від підприємства. Індивідуальне зав­дання включається до програми практики з метою набуття студентами під час практики умінь і навичок самостійного вирішення виробничих, наукових або організаційних завдань. Тематика індивідуальних завдань обирається керівником разом з студентом, відповідно до календарного плану та визначених тем практики.

Для того, щоб виробнича практика була максимально ефективною, кожному студенту призначаються 2 керівники: керівник практики від ДонНУ – викладач кафедри „Фінанси і банківська справа” і керівник практики від підприємства, організації або установи, де проходитиме практика.

На кафедрі керівниками практики проводяться консультації, відповідно до графіка, затвердженого завідувачем кафедри, на яких розглядаються питання програм, виконання індивідуального завдання, складання звіту і ін.

Для здійснення контролю керівник від кафедри відвідує бази практики. Результати контролю виконаної частини програми практики, вказівки і зауваження студентові керівник записує в щоденник.

Керівник практики від підприємства повинен бути кваліфікованим фахівцем у сфері фінансів, мати відповідну вищу освіту та досвід роботи за цією спеціальністю. Керівництво студентами на базах практики повинно покладатися на одного з кваліфікованих фахівців: начальника відділу, головного або провідного спеціаліста. Щоденне керівництво роботою студентів-практикантів на робочих місцях здійснюють відповідальні працівники підприємства, організації або установи, які призначаються наказом.

Бази практики студенти обирають самостійно і повинні до її початку представити на кафедру гарантійний лист від керівництва бази про згоду на проходження практики, завірений гербовою печаткою. Кафедра направляє студентів на бази практики, з якими укладено договори, а також за листами підприємств або на підприємства, що сплачують їх навчання або забезпечують місцем майбутнього працевлаштування.

Неявка на базу практики без поважної причини, несвоєчасний прихід на практику розглядаються як порушення трудової дисципліни. До таких студентів застосовуються адміністративні заходи впливу.

Кафедра має право продовжити час проходження практики на кількість пропущених студентом днів. При багаторазовій неявці студента на практику без поважних причин за клопотанням кафедри він може бути відрахований з університету без права відновлення.