Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 3 курс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Етапи проведення ділової гри День 1

Ділова гра передбачає послідовне виконання таких етапів:

Етап 1. Розподіл учасників гри за виконуваними функціональними обов'язками в підприємстві, визначення відповідальних за кожний наступний етап гри (0,5 год.)

1. Ретельно проаналізувати умови завдання, ґрунтуючись на індивіду­альні здібності студентів, розподілити їх у групи (5 груп), як було визначено в сценарії гри за виконуваними функціями.

2. Визначити в кожній групі відповідальну особу, яка буде звітувати перед ведучим (експертами-наглядачами) та учасниками ділової гри, а також відповідатиме за наслідки дорученої групі діяльності.

Етап 2. Розрахунок витрат, пов'язаних з розрахунково-касовим обслуговуванням підприємства (1 год.)

1. Групі 1, яка займається розрахунком витрат, пов'язаних з розрахун­ково-касовим обслуговуванням підприємства, слід проаналізувати тарифи з розрахунково-касового обслуговування у різних банках і прийняти рішення про вибір банку та пакету його послуг.

2. Ознайомившись з умовами кредитно-касового обслуговування в різних банках та особливостями встановлення тарифів на пакети банківських послуг, відповідальна особа повинна оприлюднити результати і надати інформацію наступній групі для подальших дій щодо оформлення заяви про відкриття поточного рахунку та оформлення договору банківського рахунку, а копію – експертам-наглядачам для оцінки правильності їх висновків.

Етап 3. Відкриття поточного рахунку підприємства в банку відповідно до чинного законодавства України (1 год.)

1. Групі 2, що займається опрацюванням порядку відкриття поточного рахунку підприємства в банку, слід ознайомитися з відповідними норматив-ними документами і письмово скласти послідовність дій (етапів), які належить здійснити (пройти) підприємству для відкриття поточного рахунку.

2. Відповідальна особа в групі 2 має оприлюднити результати опрацювань і подати звіт експертам-наглядачам у письмовому вигляді, де чітко викладено порядок відкриття поточного рахунку (за етапами).

Етап 4. Вибір форми розрахунків підприємства, оформлення розрахун-кових документів з використанням програми 1С:УПП, перевірка їх на наявність необхідних реквізитів (1 год.)

1. Групі 3, що займається оформленням розрахункових документів, слід ознайомитися з формами безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті.

2. Студенти групи 3 розподіляють і заповнюють такі розрахункові документи: один – платіжне доручення, другий – платіжну вимогу-доручення, третій – меморіальний ордер, відповідальний у групі – готує висновки про доцільність окремих форм розрахунків.

3. За результатами своєї діяльності відповідальний у групі робить короткий звіт перед учасниками ділової гри. Заповнені документи представляє експертам-наглядачам, а також контролюючим органам (групі студентів, створеній до початку ділової гри).

Етап 5. Складання платіжного календаря, визначення потреби підпри­ємства в додатковому фінансуванні за рахунок короткострокового кредиту банку (2 год.)

1. Студенти групи 4 здійснюють зіставлення планових і фактичних платежів за допомогою звіту „Порівняльний аналіз руху грошових коштів” і роблять висновок про виконання клієнтами своїх зобов'язань, зафіксованих у документах „Планове надходження коштів”.

2. Здійснюється аналіз фактичного руху і залишків коштів підпри­ємства окремо за кожним банківським рахунком/каси в програмі 1С:УПП за допомогою звітів „Відомість за коштами” та „Рух грошових коштів”.

3. Виявляються розбіжності між планованими і фактичними напрям­ами витрат коштів і визначається залишок коштів за місцями їх розмі­щення, вільний для використання. За результатами діяльності відповідальний у групі робить висновок про достатність грошових коштів, а у разі від’ємного значення залишку коштів за місцями їх розміщення вносить пропозиції з залучення короткострокового кредиту банку.

Етап 6. Контроль отриманих результатів та підведення підсумків (0,5 год.)

1. Група студентів 5, які входять до внутрішніх контролюючих органів з правильності дій щодо організації діяльності фінансової служби підпри­ємства, готує підсумковий звіт, в якому вказує на позитивні моменти, елементи творчості та спеціальні знання учасників (здебільшого в сфері нормативно-правового забезпечення), які, на її думку, спростили процедуру розрахунково-касового та кредитного обслуговування підприємства, а також вказує перелік недоліків, упущень, помилок, які, навпаки, завдали додатко­вих клопотів і яких можливо було уникнути.

2. Відповідальний у групі внутрішніх аудиторів оприлюднює резуль­тати перевірки і складає відповідну таблицю, в якій відображується критич­ний аналіз діяльності фінансової служби підприємства на основі його діяльності всіх учасників ділової гри і подає цей звіт експертам-наглядачам, які виносять остаточний вердикт і підбивають підсумки ділової гри, а разом з тим, перевіряють обізнаність і компетентність внутрішнього аудиту в питаннях розрахунково-касового та кредитного обслуговування підприємств. Якщо ж експерти-наглядачі не дійшли одностайного висновку щодо роботи спеціалізованих груп і внутрішніх аудиторів, вони можуть шляхом видачі додаткових нескладних завдань перевірити їх обізнаність і компетентність. Наприклад, будь-якій з груп можна запропонувати заповнити форму кредит­ного договору.

День 2

Етап 1. Планування потреби підприємства в кредиті і розрахунок техніко-економічного обґрунтування запитуваного кредиту (1 год.)

Розрахуйте потребу підприємства в банківському кредиті, якщо плану­ється здійснити збільшення виробничих потужностей (розширення вироб­ництва) за рахунок придбання нових основних засобів у розмірі 10% від залишкової вартості наявних на підприємстві основних засобів. Результати розрахунків здійснити в таблиці 1 (електронний додаток 1).

Проведіть розрахунки техніко-економічного обґрунтування залучення кредиту. Дані щодо розрахунків показників ефективності угоди, під яку залучається кредит, беруться з планових розрахунків виручки та собівартості продукції. Для рішення завдання використовується таблиця 2 (електронний додаток 2).

Етап 2. Вибір банку для залучення кредиту (1 год.)

На підставі аналізу сучасного стану кредитно-банківської системи України проаналізуйте ринкову позицію банків за наступними критеріями: кредитно-інвестиційний портфель; депозити фізичних осіб; депозити юридичних осіб; кредити юридичним особам; кредити фізичним особам; балансовий капітал; активи; зобов'язання, фінансовий результат. Результати дослідження оформити в таблиці 3 (електронний додаток 3). На підставі проведеного аналізу, оберіть банк для надання підприємству кредиту за наступними основними критеріями: вид і відсоткова ставка за банківськими кредитами; відсоток одноразової комісії; вимоги вартості застави щодо суми кредиту; процедура і строк оформлення документів; страхування майна; форма погашення кредиту.

Етап 3. Заповнення заяви на одержання кредиту і складання анкети підприємства (1 год.)

Оформіть заяву на надання кредиту і укажіть необхідний пакет документів для розгляду банком даного питання (електронний додаток 4) на підставі переліку документів позичальника (юридичної особи), що наведений у електронному додатку 5.

За зразком наведеної форми заповніть анкету підприємства на одержан­ня кредиту (електронний додаток 6).

Етап 4. Оцінка кредитоспроможності підприємства і розрахунок величини необхідного банком забезпечення (2 години).

Здійсніть оцінку кредитоспроможності підприємства на підставі фінан­сових коефіцієнтів, наведених у таблиці 4 (електронний додаток 7). Оцініть кредитоспроможність підприємства на підставі якісних критеріїв, наведених у таблиці 5 (електронний додаток 8).

Дані про суму кредиту, період користування кредитом, розмір кредитної ставки беруться з заявки на одержання кредиту. Значення коефіцієнта збільшення суми зобов'язань для підприємства визначається банком на рівні 1,2 – 1,7 (таблиця 6, електронний додаток 9)

Заповніть документи, необхідні для укладання договору застави: „Акт перевірки майна, переданого під заставу” і „Аналіз переданого під заставу майна” (таблиця 7, електронний додаток 10)

Етап 5. Складання кредитного договору (1 год.)

Ознайомтеся зі змістом та заповніть кредитний договір підприємства з банком. Дані про суму кредиту і умови кредитування беруться з плану потреби підприємства в кредиті, заявки на одержання кредиту, аналізу переданого під заставу майна.

Для розв'язання завдання рекомендується використовувати типовий кредитний договір (електронний додаток 11).