Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГП СР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
348.67 Кб
Скачать

1 Господарський кодекс

2 Закон України «Про банки і банківську діяльність» текст документа від 05.08.2009 р.// zakon.rada.gov.ua

3 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»// Голос України, 24 червня 2003 о. - № 115-116.

4 Закон України»Про ліцензування певних видів господарської діяльності»// zakon.rada.gov.ua

5 Бюджетний кодекс

Варіант 5

(Для студентів, прізвища яких починаються з букв вiд п до с)

1 Задача

Казенне підприємство »Експериментальний завод» отримало від міністерства, до сфери управління якого належало, 200 тис. грн. на розробку нового приладу. Однак цих коштів вистачило лише на закупівлю необхідного устаткування, матеріалів та оплату праці працівникам за 3 міс. За енергоресурси (електроенергія, газ) підприємство не змогло розплатитися, що спричинило подання енергопостачальними компаніями позовів про стягнення заборгованості казенного підприємства у сумі 83 тис. грн.

На яке майно казенного підприємства може бути звернене стягнення для покриття цього боргу? На якому правовому режимі (титулі) відповідна частина державного майна закріплюється за казенним підприємством? У чому полягає зміст цього правового титулу? Чи може бути казенне підприємство визнане банкрутом? Які обов'язки щодо казенного підприємства несе міністертво (відомство), до сфери управління якого воно належить?

2 Задача

9 листопада 2002 р. вантажовідправником «X» зі станції Кагамликська Південної залізниці на адресу вантажоодержувача було відвантажено бензин А-76 вагою 97800 кг. На шляху перевезення цистерна, в якій було відвантажено бензин, з технічних причин була замінена на іншу (з іншим номером) з пломбами, що підтверджено актами загальної форми від 15 листопада 2002 р. При перевірці та видачі вантажу на станції Жуляни Південно-Західної залізниці за накладною встановлено нестачу бензину А-76 у кількості 14500 кг. При цьому номер пломби на цистерні не відповідав номеру, зазначеному у залізничній накладній, оскільки замість зазначеного фактично цистерна була опломбована за іншим номером. Недостачу бензину та невідповідність номеру пломби було затверджено комерційним актом від 20 листопада 2002 р.

Вантажоодержувач надіслав перевізнику претензію, в якій запропонував перерахувати суму недостачі за пальне. Перевізник претензію відхилив, посилаючись на статтю 111 Статуту залізниць і мотивуючи відмову тим, що вантаж прибув у справній цистерні і під неушкодженими пломбами. Вантажоодержувач звернувся до господарського суду із позовом про стягнення суми недостачі вантажу, посилаючись на наявність вини перевізника та обгрунтувавши свої вимоги статтями 113, 114 Статуту залізниць.

Хто несе відповідальність за збереження вантажу при транспортуванні?

Як вирішити цю справу?

3 Завдання

Визначте принципи побудови бюджету зі вказівкою змісту кожного з них. Оцініть ступінь їх відповідності бюджетній політиці, що проводиться в Україні.

Наведіть приклади порушень цих принципів.

На яких нормах Конституції України базується бюджетне право?

Література

1 Конституція України