Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГП СР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
348.67 Кб
Скачать

2 Задача

Керiвник казенного пiдприємства прийняв рiшення про списання зайвих вepcтaтiв, обладнання i транспортних засобiв з причин їх морального зносу. Наприкiнцi господарського року частину чистого прибутку використав для придбання офiсних меблiв та комп'ютерiв для cтвopeнoї лабораторiї i перерахував частину коштiв в iноземнiй валютi для вiдрядження за кордон cвoїх працiвникiв для вирiшення виробничих питань iз закордонними партнерами.

Чи законнi дії кepiвникa казенного niдnриємства? Дайте вiдnовiдь з nосuланням на чинне законодавство.

3 Завдання

Визначте принципи побудови бюджету зі вказівкою змісту кожного з них. Оцініть ступінь їх відповідності бюджетній політиці, що проводиться в Україні.

Наведіть приклади порушень цих принципів.

На яких нормах Конституції України базується бюджетне право?

Література

1 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»// Голос України, 24 червня 2003 о. - № 115-116.

2 Господарський кодекс

3 Бюджетний кодекс

Варіант 30

(Для студентів, прізвища яких починаються з букв від д до з)

1 Задача

Торговельно-промислова фiрма "Дукат" та акцiонерне виробниче комерцiйне товариство "Торгрiчтранс" уклали договiр на оренду складського примiщення до 05.07.2004 року. Наприкiнцi 2003 р., у ТПФ "Дукат" склалося важке фiнансове становище з причин вiдмови постачальникiв, що призвело до значного скорочення виробництва, а тому вiдпала потреба в складських примiщеннях. На пропозицiю розiрвати договiр з вищезазначених причин у добровiльному порядку АВКТ "Торгрiчтранс" вiдмовилось, мотивуюче таке рiшення вiдсутнiстю нового орендаря.

Як повинно бути вирiшено nитання згiдно дiючого законодавства?

2 Задача

На адресу закритого акцiонерного товариства "Eвic", яке є торгівельною органiзацiєю, згiдно з накладною надiйшли два контейнери з наборами столових сервiзiв, що вiдвантаженi фiрмою "Ятрань". Пiд час видачi вантажу i перевiрки встановлено, що пломба на першому контейнерi порушена i виявлена нестача 10 та бiй 5 столових сервiзiв. У другому контейнерi мав мiсце бiй 15 столових сервiзiв. Пiд час здачi до перевезення сервiзiв, якi знаходилися у другому контейнерi вантажовiдправник не внic до накладної вiдомостi про особливi якостi, що потребують особливих умов перевезення. Bapтicть набору столового сервiзу - 300 грн.

Хто, за що i в якому розмiрi повинен компенсувати ЗАТ "Евiс" нанесені збитки? Дайте мотивовану вiдповiдь з посuланням на дiюче законодавство.

3 Завдання

а) Розкрийте поняття Державного бюджету як економічної категорії та за матеріальним змістом. Покажіть його місце і роль в економіці України;

б) Вкажіть, які непрямі податки і в яких сумах включені в доходну частину Державного бюджету згідно Закону "Про державний бюджет" на цей рік. Який відсоток їх у доходній частині державного бюджету?

в) В якому розмірі визначається дефіцит в Державному бюджеті на цей рік, на минулий рік і за рахунок яких джерел він покривається?

Лiтература

1 Господарський кодекс

2 Цивільний кодекс

3 Бюджетний кодекс

4 Закон України "Про державний бюджет" на цей рік