Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс Методичка педпрактика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать
  1. Обов’язки студента

    1. Студент зобов’язаний бути на педагогічній практиці щодня.

    2. Студент працює у відповідності з режимом роботи ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

    3. Студент зобов’язаний спланувати роботу на період практики на протязі першого тижня.

    4. Проводити заняття, виховні заходи лише за наявності затвердженого (методистом, викладачем, класним керівником) плану-конспекту.

    5. Щоденно мати індивідуальний план, щоденник педагогічної практики.

    6. Постійно вести записи у щоденнику педагогічної практики.

    7. На підсумкову педагогічну раду у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації студент зобов’язаний представити повністю оформлену звітну документацію.

  1. Підведення підсумків практики

    1. Практика закінчується проведенням підсумкової педради у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

    2. В перший день занять після практики студент зобов’язаний здати звітну документацію для перевірки на кафедру.

    3. Через тиждень після закінчення практики проводиться підсумкова конференція на факультеті.

  1. Організація роботи студентів на практиці.

Перший тиждень педагогічної практики відводиться на:

  • знайомство з ВНЗ І-ІІ рівня акредитації та його адміністрацією;

  • розробку необхідної документації;

  • знайомство з викладачами спеціальних дисциплін;

  • ознайомлення з календарно-перспективним планом дисциплін спеціального циклу;

  • визначення тем залікових уроків та введення їх в “Індивідуальний план роботи” у відповідний розділ;

  • знайомство з класним керівником (“наставником”, соціологом та практичним психологом) і вивчення плану виховної роботи ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, групи з наступним введенням окремих пунктів в “Індивідуальний план роботи” у відповідний розділ;

  • знайомство зі студентами групи, за якою студент-практикант закріплюється як помічник класного керівника (куратора) та введення у “Щоденник практиканта” необхідних відомостей про кожного студента групи;

  • знайомство з планами методичної роботи інженерно-педагогічного колективу на період педагогічної практики та введення в “Індивідуальний план роботи” наступних заходів методичної роботи з метою прийняття безпосередньої участі в них.

Протягом першого тижня практики повинна бути складена така документація студента-практиканта:

  1. “Індивідуальний план роботи” студента-практиканта за такою формою:

І розділ плану – “Підготовка до практики”

№ п/п

Зміст роботи

Термін виконання

Відмітка про виконання

Примітки

1

2

3

4

5

У цьому розділі студент планує:

  1. Прийняти участь у роботі установчої конференції з практики на факультеті.

  2. Ознайомитися з необхідною методичною літературою відповідно до змісту практики.

  3. Ознайомитися з навчально-матеріальною базою ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

  4. Вивчити навчальні плани й навчальні програми.

  5. Вибрати відповідні фрагменти програми для наступної роботи в період педагогічної практики.

  6. Розробити необхідну документацію (щоденник практиканта, зошит для збору матеріалу для проведення виховних заходів, зошит для планів-конспектів).

  7. Ознайомитися з колективом конкретної групи, за якою закріплений студент на період практики.

  8. Ознайомитися з роботою педагогів, які працюють у групі, та з роботою класного керівника (наставника, соціолога тощо) та ін.

Перший день педагогічної практики розкриває організаційний аспект практики.

ІІ розділ плану - “Навчальна робота”.

№ п/п

Група

Тема індивідуального заняття

Термін проведення заняття

Оцінка викладача

1

2

3

4

5

У цьому розділі студент планує такі види робіт:

  • підготовка до проведення заняття: вибір необхідної літератури (підручників, посібників, рекомендацій, інструкцій тощо), складання плану-конспекту, підготовка матеріально-технічної бази до проведення заняття; підготовка матеріалів з методичного забезпечення студентів (роздатковий методичний матеріал) та інше;

  • проведення заняття за планом-конспектом (потрібно передбачити методи та прийоми активізації роботи студентів на заняттях з виробничого навчання, спеціальних дисциплін, розвитку інтересу, творчих здібностей студентів, виховання працелюбності тощо). Зразкову структуру оформлення планів-конспектів уроків теоретичного і виробничого навчання наведено у Додатку № 1;

  • відвідування занять інших студентів-практикантів з наступним обговоренням (аналізом) заняття.

Необхідно обов’язково зазначити термін проведення кожного заняття.

Кількість робочих занять не встановлюється, оскільки успішне формування професійних педагогічних умінь безпосередньо залежить від загальної їх кількості.

Проте встановлюється обов’язкова кількість залікових занять:

  • з теоретичного навчання – одне;

  • з практичного навчання – одне.

На залікових уроках присутні: методист з університету, заступник директора з навчальної або навчально-виробничої роботи, викладач, , студенти-практиканти, які після проведення заняття беруть участь у його обговоренні.

Якщо, з поважних причин, термін проведення заняття змінюється, цей факт знаходить відображення у графі “Відмітка про виконання” (проставляється реальна дата проведення заняття).

ІІІ розділ плану – “Виховна робота”

В ході педагогічної практики студентам необхідно виконати певний обсяг виховної роботи. З цією метою студент закріплюється за однією групою для виконання виховної функції класного керівника (куратора).

Для складання розділу Індивідуального плану “Виховна робота” студенту необхідно вивчити план виховної роботи групи, ознайомитися з системою виховних заходів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

При проведенні виховної роботи студентам необхідно особливу увагу звернути на принципи перебудови національної освіти в Україні, Положення Доктрини національної освіти і у відповідності з ними виховувати студентів на традиціях національної культури (свят національного фольклору, національних народних свят, свят родоводу, рушника, ярмарок народних промислів, виставок художньої праці).

В плані повинні знайти відображення державні свята, поточні події, які за терміном збігаються з періодом практики.

Кількість групових виховних заходів повинна відповідати кількості тижнів практики. При організації виховної роботи необхідно використовувати у взаємодії колективні, групові та індивідуальні форми.

Необхідно передбачити різноманітні форми виховної роботи: бесіди, диспути, години спілкування, екскурсії, конкурси, вечори відпочинку, спортивні змагання, ККВ тощо.

За період практики студент бере безпосередньо участь у всіх виховних заходах ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

Виховна робота проводиться під безпосереднім керівництвом методиста з педагогіки університету, класного керівника, заступника директора з навчально-виховної роботи, які надають студенту необхідну методичну допомогу.

Кожен виховний захід студент повинен проаналізувати і результати аналізу відобразити в щоденнику. Приблизна схема аналізу подана в додатку № 3.

В період практики студент готує самостійно і проводить заліковий виховний захід. Тема залікового виховного заходу повинна відповідати плану роботи і бути узгоджена з методистом з педагогіки від університету та класним керівником.

До початку проведення залікового виховного заходу студенту необхідно оформити його у вигляді методичної розробки (див. Додаток № 2).

Заліковий виховний захід обов’язково відвідують студенти-практиканти, методист з педагогіки, класний керівник чи заступник директора з навчально-виховної роботи. Заліковий захід обговорюється і диференційовано оцінюється методистом з педагогіки (в разі його відсутності –класним керівником).

IV розділ плану – “Методична робота”

№ п/п

Зміст роботи

Термін виконання

Відмітка про виконання

1

2

3

4

Методична робота у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації здійснюється з метою підвищення кваліфікації педагогів без відриву від основного місця роботи, тому студент має ознайомитись з її організацією.

У заступника директора з навчальної роботи ВНЗ І-ІІ рівня акредитації він мусить дізнатися, хто очолює методичну комісію, до складу якої входять викладачі спеціальних дисциплін.

Згідно з цим планом, студент повинен взяти участь в методичних заходах (відвідати відкриті заняття, засідання комісії, взяти участь у предметному тижні, студентській конференції, предметній олімпіаді, конкурсі та інше) тобто в тих заходах, що передбачені планами роботи відповідних методичних комісій.

Ця робота відображена у 4-му розділі “Індивідуального плану роботи”.

Студент відвідує також засідання педради, якщо на ній розглядаються методичні питання, узагальнюється передовий педагогічний досвід, розглядаються питання по наданню допомоги молодим викладачам (ці відвідування також плануються).

Якщо в навчальному закладі, де проходить практику студент, працює педагог-новатор, необхідно кожному студенту ознайомитися з методикою викладання предмету, незалежно від того, який це навчальний предмет.

V розділ плану - “Науково-дослідна робота”

№ п/п

Зміст роботи

Термін виконання

Відмітка про виконання

1

2

3

4

У цьому розділі відображаються наукові дослідження (психолого-педагогічні та методичні), мета яких:

  • вивчення міжособистісних відносин та виявлення структури студентського колективу;

  • проведення анкетування, бесід, спостережень тощо.

Після завершення педагогічної практики на V курсі студенти пишуть дипломну роботу. Вони мають змогу провести необхідні дослідження за темою дипломної роботи (констатувальний експеримент).

Це може бути: експериментальна перевірка ефективності комплексу роздаткових матеріалів; будь-якого пристрою до верстату, проведення хронометражу робочого часу студентів, соціометричних зрізів тощо.

Студент-практикант, який працює в університеті у складі творчої групи, має можливість виконати свої дослідження в реальній педагогічній практиці, результати якого він зможе розкрити в особистій курсовій роботі або в доповіді на науково-практичній конференції студентів.

VI розділ плану - “Громадсько-педагогічна робота”.

№ п/п

Зміст роботи

Термін виконання

Відмітка про виконання

1

2

3

4

У цьому розділі розкривається громадська робота педагога: його участь разом з студентами у “суботниках”, святах ВНЗ І-ІІ рівня акредитації й міста, спілкування з батьками студентів, з працівниками внутрішніх справ району та міста, органів охорони здоров’я, спілкування зі студентами за місцем їх мешкання тощо.

Завдання, яке має вирішити студент-практикант – це ознайомлення зі змістом цієї важливої різноманітної роботи і взяти безпосередню участь у тих її формах, де виникне потреба в його допомозі.