Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoiya_125_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

19.Порівняйте особливості формування Східної та Західної цивілізації в осьовий час та дайте їм ( «осьовому часу», Східній та Західній цивілізації) загальну характеристику.

За К.Ясперсом «осьовий час» - це період з 8 по 2 ст. до н.е. під час якого відбулися революційні зміни, перелом у розвитку людства у трьох точках світу, сформувалася центральна вісь навколо якої відбулися всі суспільні процеси, «з’явилася людина нового типу, яка існує і сьогодні» під впливом духовно-культурних процесів.

Зміни «осьового часу»: 1) розпад общини → людина «піднімається» над суспільством → індивід, вільна людина → людина – «вісь» історії. 2) поява і розвиток релігії (зороастризм, індуїзм, даосизм, буддизм → духовні цінності, якими мислить людство по сьогоднішній день, стали його об’єднуючим центром. 3) людина визнає свою індивідуальність → реалізує свої здібності → сплуск духовно-культурного розвитку: філософія, математика, Олімпійські ігри, мистецтво, удосконалення знарядь праці. 4) зміна общинної залежності від природи суспільної залежності → вектором розвитку людства є потяг до свободи.

Всі ці зміни відбувалися в різних куточках світу (Середземномор’я, Індія, Китай) і це призвело до появи цивілізацій – Західної і Східної.

Загальна характеристика Східної цивілізації: 1) політична система: міста-поліси переходили в імперії, Східна деспотія – переважання держави над індивідом та суспільством, страх перед владою, феномен «влади-власності» 2) духовно-культурна система: індуїзм, моно релігія – буддизм 3) соціальна структура станово-кастова: меритократи (владна верхівка) → чиновники і деспот, «вільні» землероби общинники – основна робоча сила, ремісники, священнослужителі, раби; суспільство «суцільного рабства». 4) господарська система: діяльність індивіда обмежена приналежністю до певної касти, суспільно-державна власність на засоби виробництва (земля і вода), провідна галузь – землеробство (іригаційне, або зрошувальне); редистрибуція переросла у податковий апарат: царську скарбницю і ренту-податок.

Основою господарства західних країн на відміну від Сходу стала індивід власність на базові засоби виробницт­ва — передусім землю. Суспільна та індивід власність — були чітко відокремлені і забезпечені відповід­ними законо-давчими актами. Тобто влада була відокрем­лена від власності. Відмінного є і роль праці рабів, яка набуває певної господарської значущості. Водночас екон зв'язки за умов панування на­тур господарства були досить вузькими, господ життя переважно зосереджувалося в окремих родинах, у їх до­машньому госпо­дарстві. На чолі такої патріар­хальної родини стояв родоначальник або домовласник, який у гос­под відношенні виступав як управитель та землевлас­ник. Саме право на землеволодіння визначало участь у держ управлінні, а клієнти, які знаходилися під захистом та за­ступництвом патріархальної родини, таких прав не мали. У містах-полісах крім повноправних громадян існували та інші кате­горії населення, зокрема метки (іноземці), які прав на землю не мали і вимушені були займатися ремеслом та торгівлею, заняття­ми, які греки вважали негідними громадянина.Така патріархальна родина була самодостатньою і не потре­бувала господ зв'язків з іншими, подібними до неї, адже забезпечувала власні потреби за рахунок власного ж господар­ства. Лише деякі блага, передусім предмети розкошу, здобува­лися шляхом обміну на власну продукцію. Поділ праці у патріархальній родині ще не визначав сусп поділу праці, хоча й породжував появу нових форм госпо­д діяльності. Влас­ник такого господарства спрямовував трудову діяльність як рабів, так й іншої челяді, а продукція споживалася безпосередньо в ньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]