Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З.З..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійної роботи Самостійна робота до теми 1

Завдання 1. Охарактеризуйте внесок В.В. Докучаєва у розвиток землезнавчих ідей.

Методичні вказівки. Слід указати на створення ученим засад генетичного ґрунтознавства на основі уведення поняття про чинники ґрунтоутворення.

Потрібно розкрити сутність крилатого вислову, створеного В.В. Докучаєвим: ґрунт – це дзеркало ландшафту. Далі необхідно вказати на розробку видатним природознавцем учення про природну зональність у повному об’ємі, чіткого формулювання ним світового закону зональності.

Завдання 2. З’ясуйте основні напрямки розвитку та досягнення загального землезнавства на сучасному етапі.

Методичні вказівки. Необхідно відобразити різні аспекти досліджень природи Землі з Космосу, вивчення Світового океану за допомогою новітніх технологій, методів та обладнання. Слід указати на успіхи у дослідженнях верхніх шарів атмосфери, зокрема відкриття системи захисних екранів. Потрібно наголосити на продовженні досліджень магнітного та гравітаційного полів Землі, антарктичного льодовикового покриву тощо.

Форма контролю: письмова відповідь на питання модульної контрольної роботи

Самостійна робота до теми 2

Завдання 1. Вивчіть номенклатуру півостровів та мисів Європи та Азії за таким переліком:

Європа

Півострови: Апеннінський, Балканський Бретань,, Калабрія, Канін, Керченський, Котантен, Кримський, Пелопонес, Піренейський, Скандинавський, Ютландія.

Миси: Канін Ніс, Лізард, Марокі, Нордкап, , Рока, Сан-Вісенті,

Сен-Матьє, Сарич, Спартивенто, Тенарон, Фіністере.

Азія

Півострови: Аравія, Індокитай, Індостан, Мангишлак, Синайський, Корея, Таймир, Чукотський, Ляодунський, Малакка, Мала Азія, , Ямал.

Миси: Анива, Баба, Дежньова, Комарин, Камау, Крільйон, Лопатка, Піай, Терпіння, Челюскін.

Вимоги до самостійної роботи по вивченню географічної номенклатури

Об’єкти географічної номенклатури слід знаходити на фізичних картах світу, материків чи їх окремих частин в атласах за поданим далі списком літератури. У деяких атласах, зокрема «Атласі учителя» та «Фізико-географічному атласі світу», є алфавітний покажчик у кінці на останніх сторінках. У цьому покажчику вказано номери сторінок з картами, а також номери квадрату, де знаходиться географічний об’єкт.

Усі вивчені об’єкти географічної номенклатури кожен студент повинен вміти показувати на фізичній карті світу або півкуль.

Якщо студент показує усі 3 об’єкти , заданих викладачем, одержує 3 бали, 2 об’єкти із трьох - 2 бали, 1 об’єкт із трьох – 1 бал, 0 об’єктів – 0 балів.

Форма контролю: усне індивідуальне опитування

Завдання 2. Розкрийте сутність екологічної парадигми у землезнавстві.

Методичні вказівки. Слід розкрити різні підходи до розуміння двох головних складових екологічного знання – хазяїна та середовища. В географії в цілому та в землезнавстві зокрема хазяїном уважають людство, а всі природні комплекси – середовищем існування людського суспільства. Потрібно наголосити, що найважливішим прикладним аспектом землезнавства є глобальна екологія, котра використовує сучасні землезнавчі засоби глобального моніторингу за природними явищами та спостереження за глобальними та регіональними наслідками взаємодії людства і природи. Необхідно акцентувати увагу, що землезнавство цілеспрямовано обґрунтовує концептуальні підходи гармонізації взаємовідносин людства і природи, а також розробляє конкретні механізми раціонального природокористування. Слід обґрунтувати, що землезнавство та увесь комплекс фізико-географічних наук дають повне та комплексне знання про безпосереднє природне середовище існування людства, у тому числі й антропогенно змінене.

Форма контролю: письмова відповідь на питання модульної контрольної роботи